V Rusku se formuje masové protiválečné hnutí

Více než 100 významných ruských vědců, umělců a politiků založilo výzvu k odporu proti rozpoutávání války "Stranou války", která vede Ruskou Federaci ke zbytečné a nezákonné válce proti Ukrajině a Západu. Ruská "Charta 77"

Charta pod názvem «????????? ??????????? ???? ?????? ?????? ????? ? ?????????? ???????????», neboli "Výzva zastánců míru proti Straně války v ruském politickém vedení" je vyvrcholením rostoucích protiválečných nálad, které reagují na "nesmyslné kroky politického vedení Ruska směřující k nezákonné válce proti Ukrajině a Západu.  1)

Signatáři vyjadřují názor té části společnosti, která "nenávidí válku a považuje za protiprávní i pouhé vyhrožování válkou. Válka s Ukrajinou a Západem", podle jejich slov, "není nutná. Nikdo nám nevyhrožuje, nikdo na nás neútočí. Každý z nás udělá, co bude v jeho silách, abychom odvrátili válku, abychom jí zabránili."

Strana války, podle vyjádření autorů, žene zemi ke krvavému utrpení a ekonomické tragédii, kterou ale zaplatí jenom obyčejní lidé. V médiích dostává prostor pouze válečné štvaní, vyhrožování a nenávistné výroky proti Ukrajině, Spojeným státům a ostatním zemím Západu. "Ale to nejstrašnější je, že válka je prezentována jako přijatelná a dokonce nevyhnutelná."

Mezi signatáři jsou významná jména kultury, vědy a politiky. Například Andrej Makarevič, frontman světoznámé skupiny Mašina vremeni, herečky Liya Achedžakova a Tatyana Lazareva, akademik Nikolaj Rozanov, sociolog Lev Gudkov, politici Leonid Gozman, Grigorij Javlinskij nebo Boris Višněvskij, a mnozí a mnozí další.

Projev neuvěřitelné statečnosti přinese signatářům v nejbližších dnech pronásledování, trestní stíhání, útoky na internetu i v reálném životě. Útoky na jejich rodiny. Beze vší nadsázky lze přirovnat tuto výzvu k Chartě 77. 

 

1) https://www.znak.com/2022-01-31/bolee_100_izvestnyh_rossiyan_podpisali_pismo_protiv_partii_voyny_v_rossiyskoy_vlasti?fbclid=IwAR1lCqwgWtyx3rifrXw7ajZAMpMs0QvpdLCBRBSMYpu4iNq3IOt1ZpLoY6M

   

Autor: Jan Jirků | pondělí 31.1.2022 19:52 | karma článku: 25,24 | přečteno: 639x