V Rusku povinně strhávají z mezd a platů dobrovolný příspěvek na válku

Státní zaměstnanci i v některých soukromých společnostech povinně přispívají do fondů na podporu války. Studenti zdarma šijí uniformy a pracují místo mobilizovaných.

V Novosibirské oblasti dostali vedoucí pracovníci státních úřadů a příspěvkových organizací dopis s nařízením, aby do 15. června zajistili, že všichni zaměstnanci budou odvádět část mzdy do fondu Integrace na potřeby války. Fond Integrace, který se delší dobu věnuje pomoci znevýhodněným lidem, proslul koncem minulého roku, když poslal 7 milionů rublů vybraných na pomoc pro vozíčkáře, slepce a další na frontu pro účely nákupu dronů, noktovizorů a jiného vojenského vybavení. Důvodem je, že dobrovolné přispívání zaměstnanců, o kterém se slávou psala média v minulém roce, se nesetkalo s takovým nadšením lidí, jak vláda očekávala.

Mnohé úřady ale také státní i soukromé podniky začaly strhávat 5-10% mzdy na dobrovolné dary na nákup vojenské techniky. „V dalších regionech politici a státní úřady vyhlašují "dobrovolné humanitární“ příspěvky na potřeby armády včetně oblečení, dronů, noktovizorů a dalšího vybavení. Žáci a studenti[1] jsou také vyzýváni k podpoře armády. Dobrovolníci tak zejména šijí oblečení a přikrývky, opravují drony a také nahrazují mobilizované na pracovištích.“[2]

 

 

[1] O tomto tématu jeden z předchozích blogů: https://janjirku.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=802115

[2] https://www.sibreal.org/a/novosibirskih-chinovnikov-obyazali-perechislyat-chast-zarplaty-na-voynu/32447277.html

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Jirků | čtvrtek 8.6.2023 19:02 | karma článku: 17,97 | přečteno: 400x