Turisté z Ruska opět míří do Evropy

Statisíce ruských občanů stále touží po dovolené v prohnilé Západní Evropě. Nehledě na mrazivé vztahy mezi Ruskem a zeměmi Západu, stoupá počet turistů z RF směřujících do Evropy. A to nikoliv do přátelského Srbska nebo Maďarska.

Nikoliv do přátelského Srbska nebo Maďarska, ale hlavně do Francie, Itálie a Španělska.
V porovnání s rokem 2019 je zájem o víza do Schengenu na slabých 15%. Avšak oproti loňskému roku je zřetelný nárůst žádostí o téměř 75%1). Největší zájem je o krátkodobé pobyty ve Francii, Španělsku a Itálii, ale získat vízum přes Francii nebo Španělsko je velmi složité. Zato Itálie či Řecko vydávají podle cestovních agentur víza vcelku bez omezení.

Zajímavá je rovněž cesta, jak se na vysněnou dovolenou Rusové dostávají. Tamní agentury skupují místa v letech do Evropy z Istanbulu, Jerevanu či Kuvajtu. Rozhodně se nejedná o levnou záležitost, o to zajímavější je zájem, který můžeme pozorovat.

Nárůst žádostí pravděpodobně nesouvisí se skrytou druhou mobilizací v Ruské federaci, protože podat si žádost o vízum do Schengenu ve věku k odvodu znamená téměř jistou návštěvu odvodního komisaře. K útěku mnohem lépe slouží stále dostatečný počet bezvízových zemí. Vysvětlením bude nejspíš touha ruských občanů alespoň na chvíli žít jako západní lidé. 

 
1) OneTwoTrip

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Jirků | úterý 25.4.2023 15:18 | karma článku: 21,14 | přečteno: 800x