Stovky ruských špičkových šachistů změnily občanství

Od počátku agresivní války Ruska proti Ukrajině mezi těmi, kdo utíkají z Ruska, je i mnoho sportovců. Nejvíce těch, kteří změnili sportovní občanství, je mezi šachisty, okolo 200.

Podle různých výpočtů a údajů z Ruska od počátku agrese proti sousednímu státu uteklo přes 2 miliony lidí. Mezi nimi i mnoho umělců, vědců a také sportovců. Mnozí z nich v té době již měli nebo se snaží získat občanství a pas jiných zemí. Se sportovci je to trochu jiné. V Rusku není vždy druhé občanství vnímáno jako zrada. Zejména u sportovců je to oceňováno jako chytrý způsob, jak vyzrát na sankce za zločiny proti míru jejich země.
Podle údajů Mezinárodní šachové federace a Ministerstva sportu RF změnilo zemi v roce 2022 88 původně ruských šachistů a v roce 2023 další 104. Z ruského šachového týmu po změně občanství odešli například následující hráči: Sanan Sjugirov (40. místo ve světovém žebříčku), Alexej Sarana (41. místo), Vladimir Fedosejev (45. místo), Nikita Vitiugov (50. místo), Alexandr Predke (64. místo), Kirill Alexeenko (89. místo), Maxim Čigaev (137. místo), Alexandr Motylev (151. místo), Anton Demčenko (173. místo), Pavel Tregubov (307. místo), Nikita Petrov (320. místo), Jevgenij Alexejev (322. místo). Ruský tým také opustila Alexandra Kostenjuk (11. místo v ženském žebříčku).
Zajímavé je, že ze sportovců nejvíce mění občanství šachisté. Ruský lid by se měl zamyslet, kam je asi přivedou zločiny jimi podporované vlády, když ti nejchytřejší z nich utíkají a mění občanství.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Jirků | čtvrtek 4.1.2024 10:46 | karma článku: 16,48 | přečteno: 347x