Státní Pošta jako měřítko civilizace

Lidé už těžko někdy budou psát papírové dopisy jako dříve. To, co dělá poštovní služby tak cenné, je nezávislost na všemocné ruce trhu. Až zmizí Česká pošta jako státem garantovaná služba, bude jen otázkou času, kdy začneme platit za posílání mailů a logistické kartely začnou rýžovat zlato. Obce by měly udělat všechno, aby si zachovaly pošty. I kdyby se pošta měla stát součástí samosprávy.

Jedna z věcí, které umožnily civilizacím dojít rozkvětu, byly státem garantované poštovní služby. V době klidu se může zdát, že nejsou tak důležité. Ale stát by neměl své poštovní služby omezovat. Naopak by si měl některé části držet jako monopol.

V práci raději pracuji s elektronickými dokumenty a ideálně v editovatelné podobě. Cokoli hledám, najdu rychleji díky mnoha nástrojům vyhledávání. A ani na okamžik nepochybuji, že každý můj mail může procházet nebo prochází někde nějakým screeningem. To není spiklenecká teorie, to je sázka na lidskou zvědavost a chamtivost. Informace jsou zboží. Ne, že by papírové dopisy nemohly procházet cenzurou. Ale státní cenzura mě děsí tak nějak méně než anonymní oči. A ten stát to má taky lehčí.  


Jistěže by se mnohým podnikavcům hodilo zrušit Českou poštu, jako se jim hodilo odčerpat z VZP bonitní a nepříliš nemocné pacienty a nechat tam jen to, na čem se nedá vydělat. S tím už si státe nějak poraď. Jde zase jen o ovládnutí trhu. Ekonomické problémy pošty nejsou v moderní době, ale ve špatném vedení uvnitř i vně. Špatnou situaci nevyřeší vyhlášky a zákony, ale personální audit a krizový management. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Jirků | středa 1.10.2014 9:09 | karma článku: 15,01 | přečteno: 680x