Rusko trestá ty, kteří včas neodešli

Německý Uniper a finský Fortum, které neodešly z ruského trhu poté, kdy RF napadla sousední Ukrajinu, přišly o možnost ovládat svá aktiva. Společnosti, které vsadily na domluvu s agresorem, nyní pravděpodobně přijdou o vše.

Federální agentura pro správu nemovitostí RF převzala 26. 4. výkon vlastnických práv k akciím vlastněným evropskými společnostmi Uniper a Fortum. Tyto společnosti investovaly do výstavby a modernizace tepelných elektráren v Rusku. Po 24. únoru loňského roku, kdy většina západních společností opustila ruský trh s většími či menšími ztrátami, tyto dvě společnosti na trhu zůstaly a snažily se domluvit s ruským státem. 

Je to poprvé, kdy Rusko zablokovalo vlastnická práva společnosti, která neodešla z jeho trhu. Mnohé společnosti prodaly svá aktiva hluboko pod cenou, některým byly majetky ukradeny. Ale případ společností Fortum a Uniper je první, kdy jsou okradeny společnosti, které zůstaly. Podkladem pro převzetí majetku západních společností je Vyhláška prezidenta RF ze dne 25. 4. 2023, která umožňuje zabavení zahraničního majetku jako kompenzace za zmrazení nebo zadržení majetku ruského ve světě. 

Je to zpráva pro všechny investory ze všech zemí, že Ruská federace neuznává zahraniční soudy a arbitráže a připadnou prohru ve sporech bude svým společnostem kompenzovat z náhodného cizího majetku. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Jirků | čtvrtek 27.4.2023 17:51 | karma článku: 18,71 | přečteno: 359x