Plíživá likvidace křesťanských společenství v Turecku

Turecká vláda v uplynulých dnech vyvlastnila pozemky patřící křesťanskému klášteru Mor Gabriel. Klášter z počátku 5. století, sídlo syrského pravoslavného metropolity Mor Timothea Samuela Aktase, je kulturním a duchovním centrem křesťanů v jihovýchodní Anatólii.

100 hektarů pozemků je zdrojem obživy kláštera a mnohých křesťanů v okolí již od roku 397, kdy křesťanství přišlo do oblasti. Tedy dvě století před narozením Muhameda, zakladatele islámu. Před dvěma lety se starostové okolních vesnic rozhodli, že se jim obdělané pozemky líbí, a začali se s klášterem soudit pod záminkou, že na pozemku kláštera dříve stávala mešita.

Jednání turecké vlády vedené islamistickou Stranou spravedlnosti a rozvoje připomíná násilné vyvlastňování ve jménu jiné totalitní ideologie, komunismu, ve východní Evropě. Přesto tato další ukázka síly moci a „tolerance“ islámu vzbudila v Evropě jen nemnoho pozornosti.

Není nezajímavé, že ještě v roce 1960 žilo na území regionu Turabdin, kde klášter leží, více než 130 000 křesťanů hlásících se k syrskému pravoslaví. Dnes jich zde přežívá již jen několik tisíc. Šikanování křesťanů žijících v dnešním Turecku samozřejmě nelze srovnávat s genocidou Arménů v Turecku počátku 20. století. Avšak, patří takové vlády a ideologie do Evropy?

Stále nové a nové případy náboženského útlaku v Turecku jen potvrzují stoupající vliv islamistů v zemích Blízkého východu a zejména ukazují skutečnou tvář islámu ukrytou za maskou tolerance.

 

Zdroj: http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=14101

http://online.wsj.com/article/SB123638477632658147.html

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Jirků | úterý 15.2.2011 15:00 | karma článku: 24,69 | přečteno: 1525x