Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrph

27. 7. 2010 8:28
akorát nechápu k čemu by to bylo

Cena kterou stát zaplatí za veřejnou zakázku je přece smluvní, zaplatí to co bylo dohodnuto ve smlouvě. Co je nad náklady stavby, je ziskem podnikatele. To si někdo představuje, že externí cenový konzultant bude hlídat datové toky, proplácet faktury, zaměstnance, atd, a na konci podnikateli řekne, "Tak sice ve smlouvě bylo dohodnuto 30 miliard, ale v nákladech se proplatilo akorát 25, takže těch zbylejch 5 miliard podle smlouvy Vám stát nedá????;-D

0 0
možnosti
JN

Jan Nepomuk

27. 7. 2010 12:21
Re: akorát nechápu k čemu by to bylo

Cenový konzultant, v pravém a fungujícím smyslu této funkce, již od počátku zajišťuje, že "smluvní" cena odpovídá ceně obvyklé a že není nepřiměřeně navýšena. Tento princip v podnikatelské sféře funguje. Otázkou není, jestli je to výhodné (to bezesporu ano, jinak by za to TESCO, Kaufland, Carefour, ale i mnozí další soukromí investoři neutráceli)  ale jestli by si cenovýkonzultant zachoval nezávislost, kterou si zachovávají v podnikatelské sféře. Je to řeší lepší než neodvolatelný "zakopaný úředník", jak se vyjádřil kdosi níže v diskusi. Konzultantská firma, která by byla namočená v předražených státních zakázkách, by nezískala žádné soukromé zakázky, kromě zakázek od svých chlebodárců. A tady by se dala nastavit pravidla.

0 0
možnosti
I

Imperator.Caligula

26. 7. 2010 20:38
Jedním z důvodů je i mizerná platová politika

Ono se stačí podívat do tabulek a bude vám blibno či naopak k smíchu. Pak se není co divit, že člověk spravující majetky za desítky milionů podlehne vábení. Prostě když máte 25 hrubého a pod rukama vám tečou smlouvy za desítky milionů, začnete vnímat jako nespravedlnost, že máte odpovědnost za ohromné majetky (odpovědnost větší než mnohý manažer pobírající daleko lepší peníze), a přitom berete peníze jak nějaká socka.

Státní úředníci by měli být lépe placeni. Anebo jinak a lépe: v jejich platech by měla být velká diferenciace, odlišující dobré od špatných, ty s odpovědností od pěšáků. Trubky a trubičky vybírající či naopak vydávající formuláře u okének za 15, člověk s opravdovou odpovědností třeba za 100 tisíc. To už je dobré bydlo, kde si člověk rozmyslí, jestli mu stojí zato brát úplatky.

0 0
možnosti
ŠF

stev

26. 7. 2010 20:50
Re: Jedním z důvodů je i mizerná platová politika

Stačí se podívat na několikanásobný platový rozdíl mezi tabulkami stanoveným platem rozpočtáře na ŘSD a prémiemi obohaceným platem rozpočtáře u kterékoliv z firem, které staví dálnice. Oba mají přitom stejné vysokoškolské vzdělání, oba problematice rozumí stejně. Od rozdílných motivací se pak odvíjí pracovní nasazení a způsob uvažování dotyčných.

0 0
možnosti
P

philby

26. 7. 2010 18:50
mám obavy.....

..... že tohle v ČBR (České banánové republice) fungovat nebude. "Certifikovaným" (tedy pro působení ve státních zakázkách schváleným) cenovým konzultantem by se zase stal někdo "zvlášť vybraný", to by přece nemohl dělat kdekdo, a jistě by zdůvodnil, proč zrovna tohle navýšení cen je to jediné správné a ta kamarádíčkovská firma dodavatelská je jediná správná..... Nedovedu si představit mechanismy, které by tomu zabránily. Zejména u nás nee.

0 0
možnosti

Libri

26. 7. 2010 18:38
abyste si vybral cenově výhodnější nabídku,

na to nepotřebujete cenového konzultatnta, ale stačí selský rozum a snaha ušetřit. u zakázek placených z jiných zdrojů než vlastních toto bohužel neplatí. na to platí pouze zjednodušení legislativy a možnost uplatňovat odpovědnost - ani jedno však není cílem našich politiků.

0 0
možnosti
  • Počet článků 133
  • Celková karma 12,55
  • Průměrná čtenost 1278x
Politicko-právní analytik. Project a Risk Manager.

Náruživý čtenář.