Očekávejme útok "Ukrajinských" vojsk na Rusko

Jestli nás historie něco učí, tak že agresora nemá nikdo rád, ale kdo se brání sbírá sympatie. Věděl to Stalin, když zinscenoval dělostřelecké napadení ze strany Finska 26. listopadu 1939, tzv. Mainilský incident. Ví to i Vladimír Putin. Říká se tomu operace pod falešnou vlajkou. 

USA v mediální šarvátce varuje před hrozící Ruskou ofenzívou do východní Ukrajiny. Stalo se zvykem nasazovat Rusku a zejména jeho prezidentovi psí hlavu. Do jaké míry Rusko podporovalo separatisty a do jaké je ve vleku událostí, kdy se nemůže zříci ruských nacionalistů na východě Ukrajiny, se zřejmě nikdy nedovíme. A vlastně na tom až tak nezáleží. 


 


Pro Rusko bude nesmírně těžké vyhnout se otevřenému konfliktu s Ukrajinou, i kdyby takový konflikt nechtělo. Již nyní se objevují často zprávy o ostřelování Ruského území z Ukrajinské strany hranice. Kromě zatoulaných střel z obou stran ukrajinského konfliktu... Malá odbočka. Není to zase tak neobvyklé ani v relativním klidu vojenské cvičení, natož v bojových podmínkách. Vyprávěl mi kolega, na vojně byl důstojníkem u dělostřelců, o několika případech, kdy v pohodlí vojenské střelnice došlo k chybě v řádu mnoha kilometrů a ostrá  munice padala, kam by neměla. Ale koho zajímá chalupa nějaké babky na kraji vesnice, že? Tak, kromě zatoulaných střel můžeme očekávat provokace ze strany separatistů s cílem vtáhnout Rusko do boje na svojí straně. 


 


Ale ať je to, jak chce, nemyslím, že v dnešní době internetu, mobilních telefonů s fotoaparáty, ale hlavně satelitů zaměřených na rusko-ukrajinskou hranici, že by v dnešní době Vladimír Putin zkusil napodobit Stalinův Mainilský gambit nebo trik v té tobě ještě Stalinova velkého spojence Adolfa Hitlera s jeho přepadením vysílačky v Gliwicích, záminky k napadení Polska. 


 


Pokud tedy dojde k provokaci většího rozsahu, než několika ojedinělých zatoulaných střel, můžeme je přisoudit spíše separatistům. A věřím tomu, že Vladimír Putin udělá vše pro to, aby se vyhnul ozbrojenému vpádu na ukrajinské území. Není to totiž v ničím zájmu. Spíše nabídne Rusům s krví na rukách azyl ve své zemi před trestem a nebo pomstou.

Autor: Jan Jirků | čtvrtek 7.8.2014 9:11 | karma článku: 17,52 | přečteno: 1372x