Norsko zahajuje novou etapu v postojích k islámu

„Norsko je první evropskou zemí, která se rozhodla zavést na mezinárodní úrovni ve vztazích s islámskými státy princip reciprocity svobody náboženství.“ Norsko je nejen zemí, která se pyšní nejvyšším HDP na počet obyvatel mezi skutečnými státy (v první pětici jsou před Norskem jen Katar a Lucembursko a za ním Brunej a Singapur), ale nyní i zemí, která ukazuje směr k zachování západní kultury v samé své podstatě.

Jonas Gahr Störe, norský ministr zahraničí, na oficiální žádost islámského centra Tawfiiq a Saúdské Arábie o povolení stavby mešity v Oslo odpověděl kladně: „Zajisté. Ale jedině, pokud bude možné postavit křesťanský chrám v Saudské Arábii.“

Ve všech zemích s muslimskou většinou jsou ne-muslimové občany druhé kategorie. Ano, někde nejsou terči přímého fyzického násilí. Je bezpodmínečně nutné, aby islám naplnil svá slova o míru, rovnoprávnosti a soužití také ve svých zemích, nikoliv pouze v zemích Evropy a Severní Ameriky. Norsko ukázalo cestu. „Mnozí evropští kolegové mají stejný problém s podobnými žádostmi ze Saúdské Arábie a Norsko se proto chystá předložit toto téma k jednání na Radě Evropy.“ Dodal Jonas Gahr Störe.

Nezbývá, než doufat, že postoj Norska bude začátkem nového způsobu jednání s islámskými zeměmi a islámem samotným.

 

Zdroj: Rádio Vaticana

Autor: Jan Jirků | pátek 5.11.2010 19:10 | karma článku: 34,57 | přečteno: 2064x