Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

pakoss

20. 12. 2010 13:23
Já nechci, aby z mých daní dostávali peníze....

....hokejisté, fotbalisté, homosexuální organizace, zdravotnická zařízení (a jejich pracovníci), která provádějí inerupci, gender-instituce, EP atd. atd......

Jo, když si stát církvím uloupený majetek stále nechává a nevrací.... tak se s tím, milý pane, budete muset smířit, že z těchto peněz dostávají církve, co jim náleží:-)

0 0
možnosti

pakoss

13. 12. 2010 13:14
Až stát vrátí církvím majetek.....

...nebo alespoň jeho podstatnou část... tak potom budete spokojený vy i církve.

I církve chtějí zpět majetek, který jim byl komunisty ukraden, a to krávě proto, aby měly prostředky pro své financování a aby již konečně přestaly být na státu tak či onak závislé.

Odluku církve od státu nechcete jen vy, ale i církve.

0 0
možnosti
PH

petrph

8. 12. 2010 8:49
Jaký si to uděláš, takový to máš

Tady je skutečně nutné,aby si církev  přiznala že je silně závislá na ideologické podpoře společnosti.Máloco ze svého majetku si získala sama poctivou prací (nebo skutečně dobrovolnými příspěvky věřících).Za celý středověk bohatla na tom že jí mocní darovali vesnice a celá území, že jí stavěli kostely,chrámy, že mohla nuceně vybírat desátky.(Mimochodem, v té samé době byla i s její podporou vypalována a vykrádána židovská ghetta,ačkoliv Židé věří ve stejného Boha).

Pak se začala karta obracet,už Josef II pod vlivem osvícenectví rušil kláštery  a zabavoval jim majetek.Pak přišel Masaryk, komunisti..ideologie se měnila takže se zas odebíralo jedněm (nyní církvi) a prostředky se zestátnily a použily na něco jiného.

Že takové aspoň ty menší církve nejsou a získaly svůj majetek jen od svých věřících?Ano jsou, a ty ani dnes nestojí ve frontě na 300 miliard náhrad a vracení majetku.Sami si znovu prací a dary svých věřících vybudovaly o co přišly.Pán dal,Pán vzal,blahoslaveno budiž jeho jméno

0 0
možnosti
VS

Astaroth

8. 12. 2010 8:59
Re: Jaký si to uděláš, takový to máš

A co teprve takovy Tudor! Ten zabavil majetek cirkevnich radu a vybudoval za to drevenou flotilu plachetnic, ktere (aspon ty, ktere prezily valceni) do par let zprachnively, zatimco zchudla opatstvi nezmerne architektonicke hodnoty se zmenila v ruiny ;-(

0 0
možnosti
F

Fanýs

8. 12. 2010 4:59
Kristus chtěl, aby jeho církev byla chudá.

0 0
možnosti
K

Kozel_

7. 12. 2010 23:25
Konfiskace církevního majetku

Je třeba odlišit katolickou církev, která byla v době středověku nějvětším feudálním vlastníkem. Vlastnila více než panovník. Panovník jí taky dával - dnešními slovy šlo o dotaci z peněz státu či státního rozpočtu. Dávání církvi u poddaných (vč. šlechty, jako poddaných panovníka) bylo povinné, církev dostávala desátek nejen od nevolníků, ale i bohaté šlechty. Po tzv. tolerančním patentu to fungovalo ještě dlouho tak, že nekatolík si sice platil svého evangelického faráře, ale krom toho musel platit i plný desátek katolické farnosti, která obec spravovala. Své vlastní církvi, kam patřil dobrovolně neplatil desátek plný, platba se nazývala salár. Katolické vrchnosti platil desátek, ač katolíkem nebyl a její služba nevyužíval. Platbám ušli jen Židé, ty ovšem zase zdaňoval panovník zvláštními dekretky.

Skutečně ukradené - zkonfiskované, to by se mělo vrátit (ne ovšem kde Josef 2. rušil kláštery). Myslím v poslední době, tj. po r. 48. Kde se ovšem konfiskoval majetek předtím vydřený -

0 0
možnosti
K

Kozel_

7. 12. 2010 23:31
Re: Konfiskace církevního majetku

nedobrovolnými dary, různé dary panovníkovi církvi atd., to bych nevracel. Vracel bych to, na co lidi přispěli z dobrovolných sbírek a různé farnosti, kostely - ne pole, statky či rozsáhlé lesy.

Ač nemám rád sektáře (svědky J., unitáře atd.), tak dle téhož principu by se vrátilo i jim. Nevracelo by se jen katolické církvi, která získal věci podivným a nedobrovolným způsobem jako náboženská vrchnost. Tj. vrátit jim kostely, fary - ale ne pivovary a rozsáhlý nemovitý majetek.

Církve by se měly financovat ze svého. Principem nemá být žít z majetku jak feudální pán. Ale žít z darů věřících - ať dobrovlnými dary na sbírkách, platbami, dobrovolně placenou daní apod. Ze státu nic - jen na údržbu památek, kde např. kostel je památkou města. Památkové věci ať přispívá stát (a určuje pravidla), bohoslužebné věci at si ovšem hradí věřící sami.

Pokud věřím nestojí za to, aby si sami platili faráře, tak žádnou víru nemají. Pokud jich je málo, tak ať slouží laici.

0 0
možnosti
S

sedici

7. 12. 2010 23:20
Boze, Boze

Dalsi ublizeny krestan. Co furt vsichni resie? Proc davate stale na odiv krivdy na Vas spachane?

Vemte si napr.  pozemek na Hlucinsku. Komu by mel patrit? Potomkum Sama? Cecha? Mojmira? Polaka? Cechoslovaka? Prusa? Katolika? Ceskobratskeho? Radegastum? Kazdy z nich si najde nejakou krivdu na sobe a nejaky narok na nej.

Krestane, Vyrovnejte svou vlasni minulost, povracejte penize za sve Tourqemady, Bobligy a vsechny Conquistadory, a potom neco zadejte. Az budete mit sami cisty prah.

Nemam nic proti vericim, jen tu viru nechci spolufinancovat.

0 0
možnosti
MP

Vrah

7. 12. 2010 23:28
Re: Boze, Boze

Až vám někdo ukradne majetek se slovy, abyste se financoval sám, můžeme poukázat na to, že mezi vašimi předky byl jistě v historii nejeden zloděj (nic osobního, takové předky máme za dlouhou historii lidstva jistě všichni) a že se tedy neví, komu co vracet, a proto vám nikdo nic vracet nebude.

..

Jedna malá pěkná ilustrace: krásný příklad je Církev adventistů SD. – v roce 1952 je komouši zakázali a zabavili jim majetek. Když je v roce 1955 znovu povolili, neuznali jim právní kontinuitu a milostivě jim dovolili, že si mohou své od státu budovy odkoupit.

0 0
možnosti
K

kaktusak

7. 12. 2010 22:45
Konfiskace církevního majetku byla správná

a stát by církvím nic dávat neměl. Stejně tak by je měl úplně přestat financovat.

0 0
možnosti
UDV

unbreakable debater vol.13

7. 12. 2010 22:52
Re: Konfiskace církevního majetku byla správná

Tak fajn, zítra mi přepíšeš celý tvůj majetek. Konfiskace je přeci správná? ;-D

0 0
možnosti
F

Faustino

7. 12. 2010 21:22
Lk 6,29

Tomu, kdo tě udeří do tváře, nastav i druhou, a bude-li ti brát plášť, nech mu i košili! Každému, kdo tě prosí, dávej, a co ti někdo vezme, nepožaduj zpět.

34 Půjčujete-li těm, u nichž je naděje, že vám to vrátí, můžete za to očekávat Boží uznání? Vždyť i hříšníci půjčují hříšníkům, aby to zase dostali nazpátek.

Ale milujte své nepřátele; čiňte dobře, půjčujte a nic nečekejte zpět.

0 0
možnosti
JN

Jan Nepomuk

7. 12. 2010 22:05
Re: Lk 6,29

Přeskočil jste verš 31. "Jak chcete, aby lidé jednali s vámi, tak jednejte vy s nimi."

Ten dává všemu před i po něm smysl. Jednat spravedlivě.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

7. 12. 2010 21:11
Napravujete křivdy minulosti?

V tomto případě je to beznadějná práce, křivdy kolem křesťanských církví jsou rozprostřeny po celých posledních dvou tisících let, na našem území něco přes tisíc let. Nejprve bylo křesťanským církvím ubližováno. Pak ubližovaly ony, pak si ublížily navzájem a všem okolo a nakonec jim bylo ublíženo. Napravovat křivdy znamená rekonstruovat stav způsobený jinými křivdami. Z toho se nikdy nevymotáte.

-

Abych řekl pravdu, majetkové poměry 19. století mě příliš nelákají, takže návrat k tomuto stavu nepodporuji. Moderní církev nemá podle mě být bohatá a štědrá, ale především by měla být skromná. Bohaté církve se starají o světské věci a s tím nejsou v dějinách úplně nejlepší zkušenosti.

0 0
možnosti
E

Eliska_let

7. 12. 2010 20:26
...

Když jsem viděla nadpis, zhrozila jsem se, když jsem četla dál, nezbývalo mi než být vdečná, že lidé jako vy umí uznat, že církev taky potřebuje majetek k tomu, aby mohla uživit nejen své lidi...

a dokud se stát s církvemi nevypořádá (zatím to pokaždé zablokovali poslanci (levicoví), kterým VŠECHNY dosud formulované návrhy přišly příliš vysoké, ačkoliv v reálu jsou všechny výrazně podhodnocené, klid v tomhle nebude.

Ale jak říká Dominik Duka, církve rozhodně nemají ambici ruinovat český stát, jen se ví, že by to jednak utišilo ty, co nadávají, že faráři dostávají výplaty od státu, i ty, kteří jsou rozhořčení, že stát nebyl ochotný se ani 21 let po pádu komunismu s církvemi férově vypořádat za ukradený majetek.

0 0
možnosti
  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1285x
Politicko-právní analytik. Project a Risk Manager.

Náruživý čtenář.