Na Ministerstvu obrany se šily zakázky na míru

ÚOHS pravomocně rozhodl o pokutě za zmanipulovanou zakázku na Ministerstvu obrany. Předseda Úřadu Ing. Petr Rafaj ve svém rozhodnutí mimo jiné konstatuje, že "zadavatel podstatným způsobem omezil soutěžní prostředí".

Zakázka na „Zdravotnický materiál, přístroje a zařízení“ byla postavena tak specificky, že Ministerstvo obdrželo pouze jednu nabídku. Podle zákona o veřejných zakázkách mělo Ministerstvo výběrové řízení zrušit z důvodu jediného nabízejícího a celou zakázku zopakovat. Z toho všeho vyplývá, že na tuto zakázku by měla přijít kontrola NKÚ a následně i policejní vyšetřování. Tyto dvě instituce by měly podobně jako ÚOHS zahájit řízení tzv. „z moci úřední“, tedy automaticky bez nutnosti jiného podnětu.

Toto je další skandál, který padá na hlavu současného ministra v demisi Vlastimila Picka.

Důsledná kontrola nakládání s veřejnými zdroji musí být jednou ze zásadních priorit budoucí reprezentace ve Sněmovně a občané by měli sledovat, jak která politická strana o tomto tématu hovoří. Zejména by však neměli lidé zapomínat, jak poslední vládní strany a budoucí vládní strana skutečně jednaly, když měly možnost. Jejich způsob kontroly je zametání pod koberec.

V předčasných volbách ale kandidují také uskupení vzešlá z občanských iniciativ, která obdobné praktiky dlouhodobě odhalují, nebo strany které prošly očištěním a na odhalování korupce se také podílely. Tam by se měli voliči dívat. Tam je budoucnost této země.

 

(Kratší verzete tohoto textu byla zveřejněna na serveru ParlamentniListy.cz)

 

Pozn.red.: O vložení reakce požádal mluvčí MO Jan Pejšek

Chtěl bych jménem Ministerstva obrany reagovat na příspěvek blogera Jana Jirků Na Ministerstvu obrany se šily zakázky na míru. Pan Jirků uvádí, že pokuta od ÚOHS za zakázku na zdravotnický materiál je „další skandál, který padá na hlavu současného ministra v demisi Vlastimila Picka“. Podobné tvrzení je zcela zcestné a nepravdivé. Vlastimil Picek je ministrem obrany od března 2013. Předmětná zakázka, za kterou dostalo ministerstvo obrany pokutu, je ale z roku 2010, tedy z doby mnohem dřívější. Navíc si nejsem vědom žádných předchozích „skandálů“ ministra obrany, jak pan Jirků expresivně konstatuje.

Jan Pejšek
tiskový mluvčí Ministerstva obrany ČR

 

Autor: Jan Jirků | úterý 1.10.2013 13:48 | karma článku: 10,25 | přečteno: 461x