Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mladí vzdělaní muslimové stále častěji konvertují ke křesťanství

Přestup ke křesťanství přináší reálné nebezpečí smrti. Častěji konvertují muslimové v tradičních islámských zemích než v Evropě nebo Americe. „Oči nám otevřeli ne špatné skutky muslimů, ale špatné poselství Koránu a špatné skutky jeho zakladatele.“

Hledání poselství míru

Jsem od přirozenosti nedůvěřivý k prohlášením typu: „ten/to říká, že…“ Může za to moje láska ke knihám. Už jako dítě na druhém stupni jsem přinesl pár poznámek označujících můj nesouhlas s interpretací některých knih za drzost.

A tak, když jsem se onehdy připletl do diskuse o násilném či míruplném poselství islámu a hádající se ode mě chtěli můj názor, musel jsem přiznat, že nevím. Ale spor mě zaujal, tak jsem si řekl, že si o tom něco zjistím.

Přes Wikipedii a tištěné encyklopedie jsem se dostal ke studiu Koránu. Ale to bylo málo. Přidal jsem první životopis Mohameda od Ibn Isháka a také několik delších i kratších prací od odborníků na islám z evropských vysokých škol. A pak jsem poznal Ibrahima*. Ibrahim je Egypťan a křesťan, původně muslim.

 

„Slyšeli jsme a poslechli“

Nám přijde zcela přirozené, že můžeme pochybovat o tom, co čteme v Bibli, Kapitálu nebo Honzíkově cestě. A právě možnost a schopnost srovnávat slova Imámů a slova Koránu, legend o Mohamedovi a popisu jeho života v Koránu a životopisech je skutečnost, která odlišuje dnešní mladé do islámu narozené lidi a generace negramotných následovníků proroka. Muslimské bratrstvo, v extrému teroristická organizace, má heslo „samaana wa ataana“ tj. „Slyšeli jsme a poslechli“.

Ale mladí vzdělaní lidé chtějí diskutovat o rozporech. Několik takových jsem poznal. Když padla otázka, čím to, že se do diskuse zapojilo tak málo konvertitů, jeden z nich odpověděl: „Mnoho lidí konvertovalo ke křesťanství, zejména v arabských zemích, ale víte, bylo by pro ně nebezpečné vstoupit do této skupiny. A pak, muslimové proklamují, že mnoho křesťanů přestoupilo k jejich náboženství, ale my nemáme potřebu dělat takové věci.“

Je to opravdu smrtelně nebezpečné. Není to stejné jako být křesťanem od narození. Odpadnout od islámu je hřích a zločin, který se trestá smrtí.

 

Islám jako náboženství tolerance

Dina El Gohary, patnáctiletá koptská křesťanka z Egypta, píše prezidentu Obamovi: „… jsme menšina v Egyptě. Velmi špatně s námi zacházejí. Říkal jste, že s muslimskou menšinou je v Americe zacházeno velmi dobře, tak proč s námi nejednají stejně? Jsme uvězněni ve vlastním domě, protože muslimský duchovní vyzval věřící k zavraždění mého otce,…“ To je jen jeden z desítek příběhů. Tato reportáž nemá za úkol ukazovat na rozpor mezi tím, co požadují muslimové v Evropě a Americe pro sebe a tím, co jsou ochotni „tolerovat“ ve svých zemích.

Tento příběh ukazuje, proč tak málo slyšíme o konvertitech od islámu ke křesťanství. Zde se odehrávají životy jako z počátku křesťanství. Kolik takových Din, Ibrahimů nebo Farhanů známe z Nového zákona nebo pozdějších svědectví? Štěpán, Petr a mnozí další jsou pro nás křesťany oporou a povzbuzením, když se rozhodujeme, jestli půjdeme na mši a zda se nám nebudou sousedi smát. Umíme si představit ten nátlak?

 

„Příště, až vás zatkneme, budete popraven“

Ibrahim se seznámil s křesťanstvím, když odešel od muslimského bratrstva. Chtěl však dále šířit islám, leč mírovou cestou. Několik let si psal s Johnem z Pensylvánie, kterého se pokoušel přesvědčit k přestupu k islámu. Jak sbíral argumenty z Koránu, jeho zmatek stále narůstal.

„Proč se v Koránu píše: ‚Jsi-li na pochybách o tom, co jsme ti seslali, dotaž se těch, kdož Písmo před tebou seslané přednášejí.‘ (Súra Jonáš 10:94), když Židé a křesťané jsou nevěřící?“

Abych to zkrátil, Ibrahim poznal Boha skrze Ježíše Krista. Pro nás banální okamžik mění mladému muži život v horor. Bití, konfiskace knih, zatčení a opět bití. Poslední kapkou, která donutila Ibrahima utéci ze své země, bylo jedno z mnoha zatčení, kdy ho propouštěli se slovy: „Pro nás jste nevěřící a vlastizrádce. Příští zatčení skončí vaší popravou.“

 

Konvertité touží po Bohu

Muslimové jsou velice zbožní. Pětkrát denně se modlí k Bohu. Ale mnozí si zjevně připadají jako v Severní Korei, kde každé ráno zpívají píseň o „milovaném vůdci, který jim zajistil šťastný život“.

„Jak se mohu modlit k Bohu, který v neomylném a neměnném Koránu vyzývá k vraždění nevěřících?“ Ptají se. „Imám káže o cestě milosrdenství, ale Dinu a jejího otce Mahera odsoudil k smrti a chválí útočníky, kteří ji napadli kyselinou.“

„Konvertoval jsem od islámu ne kvůli skutkům muslimů, ale kvůli špatnému poselství Koránu a kvůli špatným skutkům jeho zakladatele. Mnoho krutosti a odporných činů násilí páchaných muslimy v průběhu staletí bylo inspirováno Koránem nebo sunnami (skutky „proroka“). To je důvod, proč jsem odsoudil islám. Jakákoliv snaha o zlidštění islámu je ztráta času.“ Říká Farhan.

 

Vzdělaní muslimové, evropští muslimové

Vysocí imámové jsou ctěni pro svoji vzdělanost a moudrost. Copak oni by nepoznali dřív než mladí studenti, že je něco shnilého ve víře mohamedánské? A co evropští a američtí muslimové? Oni přeci mají lepší přístup ke vzdělání a více svobody než jejich vrstevníci v Egyptě, Pákistánu, Jemenu, Íránu a dalších tří desítek zemí, ve kterých žije muslimská většina a odkud pocházejí konvertité ve skupině „Proč se muslimové stávají křesťany“.

O imámech psát nechci. Spor svědomí církevních představených a jejich touhy po moci rozsoudí Bůh. Kardinálové a papeži z rodu Borgiů konec konců také byli vysoce vzdělaní.

Mladí muslimové v Evropě a Americe mají více svobody než jejich spolužáci z muslimských zemí. Proto také se nemusí upínat k víře jako k naději. Naopak. Islám je pro ně často sjednocujícím prvkem v komunitě a obranou proti integraci do sekulárního evropského světa. V evropských mešitách neuslyšíte plamenné výzvy k násilí. Mladí lidé tedy nejsou konfrontování s pokrytectvím poselství míru hlásajícího násilí. Tam, kde je islám menšinou, slyšíme volání po toleranci.

 

Mladí muslimové v Turecku, Malajsii nebo Afghánistánu v té „toleranci“ žijí. Proto hledají Boha. Boha bez pokrytectví. A nacházejí ho v křesťanství. Mohou být inspirací i pro nás. A že jich jsou jen desítky nebo stovky, o kterých víme? Apoštolů bylo pouze dvanáct.

Stránky věnované konvertitům od islámu ke křesťanství. http://www.answering-islam.org/Testimonies/index.html

 

 

*Některá jména byla změněna z důvodu hrozícího trestu smrti za svobodnou volbu.

Autor: Jan Jirků | středa 7.7.2010 16:37 | karma článku: 22,72 | přečteno: 2744x
  • Další články autora

Jan Jirků

Stovky ruských špičkových šachistů změnily občanství

Od počátku agresivní války Ruska proti Ukrajině mezi těmi, kdo utíkají z Ruska, je i mnoho sportovců. Nejvíce těch, kteří změnili sportovní občanství, je mezi šachisty, okolo 200.

4.1.2024 v 10:46 | Karma: 16,48 | Přečteno: 347x | Diskuse| Politika

Jan Jirků

Je 1. 9. 1941 a Spojenci zastavili pomoc SSSR, válka prý trvá moc dlouho

Komu se zdá, že hrdinný boj Ukrajiny proti ruské agresi trvá už moc dlouho, měl by si oprášit dějepis ze základní školy. Co by se stalo, kdyby Spojenci po dvou letech války v Evropě zastavili pomoc Sovětskému svazu?

3.12.2023 v 9:49 | Karma: 27,25 | Přečteno: 647x | Diskuse| Politika

Jan Jirků

Co kdyby USA dnes poskytly Ukrajině stejnou pomoc jako kdysi SSSR?

V rámci programu Lend-Lease dodaly USA Sovětskému svazu v boji proti nacistickému Německu pomoc v dnešní hodnotě cca 150 miliard dolarů. Kdyby Ukrajina dostala jen čtvrtinu této pomoci, byl by agresor už dávno poražen.

8.10.2023 v 15:21 | Karma: 19,66 | Přečteno: 583x | Diskuse| Politika

Jan Jirků

V Rusku testují systém sociálního hodnocení

Ruská státní sociální univerzita (????) testuje systém sociálního hodnocení "My" na svých studentech a zaměstnancích. Tento systém inspirovaný čínským modelem kombinuje osobní údaje, chování a názory k vytvoření sociálního skóre.

7.10.2023 v 12:53 | Karma: 9,60 | Přečteno: 218x | Diskuse| Politika

Jan Jirků

A.K.: "Udavačství mám v krvi"

Ruska A. K. se chlubí, že za rok 2022 poslala úřadům 754 udání na porušení paragrafu o diskreditaci armády.

19.6.2023 v 10:07 | Karma: 19,32 | Přečteno: 485x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1423x
Politicko-právní analytik. Project a Risk Manager.

Náruživý čtenář.