Lidovci mají šanci narovnat páteř

V úterý 10. září jsme na mimořádné schůzi místní organizace naší lidovecké strany v Jindřichově Hradci volili nového předsedu. Protože předseda reprezentuje organizaci, rozběhla se živá diskuse o tom, jak členové vidí naši budoucnost po sněmovních volbách. Věříme, že se naše strana vrátí do Poslanecké sněmovny. Ale co dál? Jaké jsou šance vstoupit do koalice a být ve vládě?

Obecně jsme se shodli, že šance být ve vládě jsou malé. Ze starších stran je pro nás, řadové členy, přijatelná v dnešní době pouze sociální demokracie, ale bez komunistů a bez SPOZ. Naděje na zisk takové kombinace křesel naší strany a ČSSD, aby sociální demokracii stálo za to vyhnout se polibku smrti SPOZ, jsou zanedbatelné. Případný zázrak pravicové vlády se neobejde bez TOP 09, což je pro všechny členy naší MO zcela nepřijatelný partner. Nová uskupení, nečitelná a nevypočitatelná, sehrají možná důležitou roli v sestavování vlády, ale zcela jistě to bude vláda bez účasti KDU-ČSL.

Naše země však potřebuje opravdovou opozici, a to možná více než stabilní vládu. Po vytunelování demokracie opoziční smlouvou pod vedením dua Klaus-Zeman zde nezbyl nikdo, kdo by kontroloval činnost politiků ve vládě. Každá opozice hlasitě křičela, ale na opravdu důležité problémy včas neupozorňovala. Potichu prošly solární tunely, předražené letouny CASA a další a další zlodějny.

KDU-ČSL byla v tomto směru aktivní i bez zastoupení ve Sněmovně. Připomeňme úspěšné angažování místopředsedy strany Jana Bartoška v rozbití Drábkova miliardového sKartunelu. Karty, která byla výhodná pouze pro Českou spořitelnu a pro nikoho jiného.

A že není populární být skutečnou opozicí? Možná. Je to však správná cesta, pokud druhou možností je morální selhání vstupem do vlády s komunisty, SPOZ nebo TOP 09. A na tom se shodli všichni členové naší místní organizace.

Autor: Jan Jirků | pátek 13.9.2013 9:10 | karma článku: 9,40 | přečteno: 387x