Lepší deset poslanců ve vězení než nebezpečí odstranění opozice

„Tahle vaše hra je obzvlášť vypekárkovaná, pane.“ Říkal jsem si, když jsem četl včera noviny. Snad nikoho nenapadne kvůli dvěma lumpům zavést ztrátu poslaneckého mandátu po pravomocném odsouzení.

Zvláště v období, kdy se k moci dostávají opět rudí pohraničníci s SA-58 zavěšenými proklatě nízko, by bylo fatální chybou dát budoucím vládám tak silný nástroj zvůle. Bohužel rathové a pekárkové se u nás budou objevovat znova a znova. Nejen u nás, odsouzené senátory či guvernéry mají i Spojené státy. Ale to nesmí být důvod k tomu, abychom nyní vytvořili nějaký Lex Pekárek, který půjde poměrně snadno zneužít. Dnes málokdo pochybuje o vině dvou výše zmiňovaných. Zejména protože přeci jenom stále můžeme důvěřovat justici jako celku. Ale i dnes už máme své soudkyně langrové a ministry s prokurátorskými manýry kubice. A vůbec nezáleží na barvě knížky. Dnes jsou ještě v menšině. Až bude obviněn příští politik, bude všechno stále tak jasné?

Musíme se naučit žít podle demokratických pravidel, nikoliv pravidla upravovat podle momentálních nešvarů. Taková cesta vede pouze k vládě jedné strany a novým, tentokrát ekonomicko-politickým, procesům.

Autor: Jan Jirků | středa 19.12.2012 9:40 | karma článku: 10,36 | přečteno: 906x