Křesťané v Izraeli, křesťané v pásmu Gazy

Život křesťanů na Blízkém východě je poznamenán vleklým konfliktem stejně jako životy Izraelců nebo Arabů. Možná o to víc, že za nimi nestojí milionové obyvatelstvo a často se nachází uprostřed mezi znepřátelenými stranami, všemi podezříváni a všemi opomíjeni.

V posledních dnech jsem zaznamenal dvě zprávy z oblasti. První se týká postavení křesťanů v Izraeli, kde počet křesťanu mírně roste. „Je velmi důležité, že v Izraeli žije část katolické církve, která mluví hebrejsky a může mluvit jazykem jeho národa, který tam žije a je stále více otevřen pro dialog s církví. (…) Právě proto je důležité, (...), aby církev formovala lidi, kteří umějí hebrejsky, aby mohli vést dialog s izraelskými židy v jejich vlastním jazyce.“ Řekl ve svém projevu na biskupské synodě pro Blízký východ vikář latinského patriarchy Jeruzaléma O. David Neuhaus SJ. „Podle mých zkušeností se křesťanská komunita rozrůstá také díky přistěhovalcům“, dodal O. Neuhaus, sám rodilý Žid, k tématu života křesťanů ve Svaté zemi.

Jen o několik dní dříve agentura WND (WorldNetDaily) přinesla reportáž o životě křesťanů v pásmu Gazy pod správou Hamásu. Cituje šejka Abu Saqera, jednoho z lídrů Hamásu: „Křesťané mohou v Gaze žít, jen pokud přijmou islámské zákony včetně zákazu alkoholu a příkazu, aby ženy chodily na veřejnosti pouze se zakrytou hlavou.“  Upozornil také, že „křesťané, kteří se budou v Gaze zabývat misijní činností, musejí počítat s tvrdým postihem.“ Tato slova zazněla jen pár dní po útoku na kostel a křesťanskou školu, při němž zemřela jedna osoba. Křesťanské instituce budou kontrolovány, zda neprovádějí misijní činnost, a budou zavřeny internetové kavárny, bary a plovárny. „Křesťané nepotřebují tolik institucí.“ Zakončil Abu Saqer.

Od roku 2005, kdy Izrael odešel z pásma Gazy, soustavně rostou útoky proti křesťanským ale také sekulárním institucím a skupinám obyvatel. Znepokojení nad těmito událostmi smetl šéf Hamásu Mahmúd al-Zahar v odpovědi agentuře WND: „Já nedovedu pochopit, z jakého pohledu se Západ do těchto věcí plete. Západ přinesl svému lidu svobodu, ale tato svoboda přinesla Západu smrt morálky. Vedla k takovým jevům, jako je homosexualita, bezdomovectví a AIDS“.

Život palestinských Arabů ani Izraelců není jednoduchý. Ale kdo se zastane křesťanů, kteří nemají to štěstí, že žijí na území Izraele nebo na území pod správou sekularizujícího Fatahu, kde je situace křesťanů oproti Gaze výrazně lepší. A hlavně, situace křesťanů v pásmu Gazy nám musí být mementem, co můžeme očekávat od vlády Hamásu, obecně jakékoliv islámské fundamentalistické skupiny. Nehledě na to, co říkají, vidíme jejich skutky.

Autor: Jan Jirků | pátek 15.10.2010 13:58 | karma článku: 23,42 | přečteno: 1815x