Facebook toleruje násilí na zvířatech

Český administrátor facebooku se zřejmě vyžívá v týrání zvířat. Jinak si těžko lze představit, že stránky plné fotek a textů o násilí na kočkách nebo psech podle něj „neporušují naše Zásady komunity“. Je porušování zákazu propagace týrání uvedeného v §2 odst. 2 zákona 246/1992 Sb. na ochranu zvířat proti týrání oficiální postoj společnosti Facebook?

Že na facebooku je spousta komunit, které si zaslouží přinejmenším pozornost orgánů činných v trestním řízení, nikoho nepřekvapí. Facebook je nekonečné anonymní prostředí. Ale že administrátor na upozornění na porušování zákona bude reagovat cynicky: „Děkujeme, že jste si našli čas a nahlásili nám obsah, který podle vašeho mínění porušuje naše Zásady komunity. Taková hlášením tvoří důležitou součást naší snahy učinit z Facebooku bezpečné a příjemné prostředí. Zkontrolovali jsme stránku, kterou jste nahlásili jako obsahující hodnověrnou hrozbu násilím, a zjistili jsme, že neporušuje naše Zásady komunity.“ A ještě alibisticky dodává, „Poznámka: Pokud máte problém s něčím na stránce, nahlaste obsah (např. fotku) a nikoli celou stránku. Tímto způsobem budeme moci vaše hlášení přesněji prověřit.“ Máme tomu rozumět tak, že administrátor se vůbec na nahlášenou stránku nepodíval anebo se mu její obsah jeví zcela přívětivý?

Známá nahlásila stránky „Máme rádi kočičky - mrtvý a pořádně chcíplý“ s podtitulem „Kočky jsou odporná bezbožná stvoření a nemají právo na život! Zde se můžete pokochat jejich krásně mrtvými zbytky!“ (Nikoho nevyzývám k návštěvě těchto nechutných stránek!) A co jí odpověděl český administrátor, si můžete přečíst výše.  

Český administrátor společnosti Facebook schvaluje porušování zákona 246/1992 Sb. na ochranu zvířat proti týrání. Výše zmiňované stránky zcela naplňují skutkovou podstatu Propagace týrání uvedenou v §4a tohoto zákona. Připravované trestní oznámení tedy bude směřovat nejen na zakladatele komunit a všechny, kdo na nich zveřejnili fotografie, videa a texty propagující týrání zvířat, ale pravděpodobně také proti společnosti Facebook za podporu takového jednání.

Autor: Jan Jirků | pátek 18.7.2014 9:40 | karma článku: 35,03 | přečteno: 4197x