Byla by ostuda, kdyby český prezident nebyl na oslavách konce války

Stejně jako nelze mít v úctě Miloše Zemana, ale měli bychom ctít úřad prezidenta republiky, nemusíme souhlasit s politikou současného Kremlu, abychom mohli uctít památku sovětských vojáků, kteří osvobodili dvě třetiny Evropy.

Je více než pravděpodobné, že kromě veteránů z druhé světové války budou před státníky pochodovat ruští vojáci, kteří si na Rudé náměstí odskočí z východní Ukrajiny. A ještě více. S největší pravděpodobností tam budou i vojáci, kteří okupovali naši zemi od roku 1968 do roku 1991.

Znamená to, že český prezident nesmí na Slovensko, protože Slováci za války byli na straně Třetí říše? Nebo že nesmí do Polska, protože se Polsko společně s Maďarskem, Východním Německem a Bulharskem účastnilo invaze v roce 1968?

A přestože je to trochu jiné, ukrajinský konflikt je aktuální, styděl bych se říci posledním žijícím účastníkům osvobození Československa z roku 1945, že jim můj prezident nepojede poděkovat, protože zrovna jejich současná vláda je ve sporu s evropským pojetím demokracie. To už bychom rovnou mohli říct, že nebudeme slavit osvobození, protože v té době vládl v Rusku masový vrah Stalin a nám přineslo psychopata Gottwalda.

Na to nemohu přistoupit. Je to naopak jedna z mála příležitostí mírnit napětí.

Autor: Jan Jirků | pátek 10.4.2015 8:45 | karma článku: 26,89 | přečteno: 717x