Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AW

freeLook

5. 11. 2010 9:45
jiz nyni muzeme sledovat v UK dopad skolneho...

Motivacni prvek skolneho jiste nelze poprit, nicmene mel by se hlavne zohlednit dlouhodoby zajem statu (dokud globalizacni proces tento druh usporadani nerozmelni).

1. skolne ma i demotivujici efekt pro lidi ze socialne slabsiho prostredi (zjednodusene: chudy nebude "riskovat" nakladne studium)...efekt rozevirajicich nuzek.

2. CR ma podhodnocene skolstvi (rozpocet tohoto oboru vs HDP), tudiz skolne neresi nedostatek financi ve skolstvi, ale nekoncepcnost vladnuti.

3. je nutne zavadet skolne v momente kdy se pocita s tim, ze vysokoskolskych studentu v dusledku demografickeho vyvoje ubyva? - zde vznika jeste jedna otazka: nebude spise skolne plnit roli "neutralizatora" pri vyberu jestli jit na soukromou ci verejnou skolu (tzn. za "stejne" ceny)? jinymi slovy, nema skolne spise podporovat privatni skolstvi, ktere se vyhledove stavi, diky "podstavu" do role temer nepotrebne?

tudiz: skolne ne, adresne davky skutecne potrebnym ano.

0 0
možnosti
V

vortc

4. 11. 2010 14:34
Platit školné

je zapotřebí, dětské přídavky v žádném případě, porodné žádné, kdo půjde pracovat po vystudování do zahraničí, by měl zaplatit náklady na studium vysoké a střední školy v plné výši, připlácet na léky alespoň 50% spoluúčastí, platit poplatky v nemocnici, atd, atd., Vždyť tohle jste volbou ODS , TOP a VV chtěli, tak co se mládežníci rozčilujete ? Zatím jste mladí , svobodní a bezdětní, nemáte rodinu, tak vás přece nějací levičáci nebudou přesvědčovat o jiném vidění světa, než jak jej vidí John, Nečas, nebo opilec Kalousek. Já ale myslím, že přijde čas, kdy vaše vidění trochu pootočí starost o rodinu, nemocní rodiče, či to, že po studiu nenajdete práci a dostanete se mezi vámi tak posměšně nazývané " socky" ve frontě na Úřadě práce. Potom snad změníte pohled na svět.

0 0
možnosti
B

beachside

5. 11. 2010 11:00
Re: Platit školné

vy nás ani neznáte a už víte,co jsme,koho jsme volili a kdo z nás je socka.Ještě nám řekněte,jak dopadne Sparta v Palermu.

0 0
možnosti
S

spravedlivý_a_poctivý

3. 11. 2010 17:20
Zdá se mi že problém řešíte od zadu

Místo řešení špatně nastavených dávek chete vyrovnávat spravednost školnstím zadarmo. Problém přece není placení školného ale vysoké sociální dávky.

0 0
možnosti
AL

avlyslakecod

4. 11. 2010 8:31
Re: Zdá se mi že problém řešíte od zadu

náhodou to není špatný nápad, proč by někdo měl dostávat nějaké peníze, které musí použít jen na určitou věc (službu)?

0 0
možnosti
RH

_Clayman

3. 11. 2010 12:33
Dobře, že někdo dokáže změnit názor...

Já jsem z tohoto důvodu proti školnému od začátku. Nebo přinejmenším ve formách, v jakých se o něm diskutuje.

Ale hlavně jsem byl ze stejného důvodu třeba proti tomu, aby děti platily těch pitomých 30 korun u doktora. To, že mají děti doktora zadarmo, je přesně ten druh adresných dávek, které se zachovat mají. To opravdu ani ten nejméně přizpůsobivý občan neprochlastá či neprohraje v herně. Místo aby zrušili či omezili plošné vyplácení dávek nemakčenkům, začnou rušením adresných a nezneužitelných výhod podporujících rodiny a zodpovědný přístup k výchově dětí (zdraví, vzdělání, více než jedno dítě). Za to šla už Topolánkova vláda do háje, aniž by cokoliv rozumného stihla udělat (protože trouba Julínek začal tím nejblbějším způsobem), za to pravice ztratila kraje, senát, apod. A za to doufám půjde do háje i Nečasova vláda - protože to ti volové berou ze špatného konce. Reformy jsou potřeba, ale také je potřeba přitom přemýšlet, ne jen mít svou jistotu 118 hlasů.

0 0
možnosti
C

cenzor104@seznam.cz

3. 11. 2010 9:44
další rozumbradoviny z nálevny

;-D;-D

0 0
možnosti
MH

Larry Matejka

3. 11. 2010 6:34
Ano v systému je příliš parazitů...

Mimochodem školné není otázka pravice. V Británii ho před lety zavedl socialista Tony Blair. A tak studenti opouští školy s horami dluhů, které jsou nuceni platit za své takzvané vzdělání a diplomy, které nejsou ničím jiným než vysvědčením, že je stávající "jezuitský" systém školství kvalitně odnaučil myslet. školné má pramálo společného se zvýšením kvality školství nebo s kvality sociálního systému. Hlavní důvod školného je kontrola. Dlužník je snáze systémově ovladatelný....

0 0
možnosti
J

josefm

3. 11. 2010 5:07
Od úterka jseš proti,

já jsem proti od prvopočátku. Přesně z těch důvodů, které popisuješ.

Dobře, žes´ to napsal, ale Nečasova parta si udělá stejně to, co bude chtít. A na ty nesmysluplné výdaje přitom ani nesáhne. !!

0 0
možnosti
SPTZ

Si0 po třetím zákazu

2. 11. 2010 18:22
Jde o to, co myslíte zahraničím.

V rámci EU musí být podmínky pro všechny stejné, studijní i pracovní. Takže o Německu neuvažujte.

0 0
možnosti
JJ

jita

1. 11. 2010 13:22
souhlasím

Platit za vzdělání by měli všichni ti, jeichž práce je zde potřebná a oni odcházejí za "lepším" do zahraničí.

To za lepším je v uvozovkách, protože to je velmi relativní. Kolikrát za otrockých podmínek berou sice velké peníze, ale nemají čas na rodinu (ani jí založit), nemohou pomoci svým rodičům(ti tu zůstanou sami opuštění bez pomoci). Takže kromě školného by měli platit i sociální a zdravotní příspěvek na péči o rodiče.

0 0
možnosti
BP

pavelthelong

3. 11. 2010 18:08
Re: souhlasím

patrim k tem, kteri vystudovali medicinu a odesli. Uz treba jenom proto, ze zednik stejneho stari co ja si v 35 letech uz vydelal na auto a na rodinny domek, zatimco ja nemel z toho nic a bydlel na ubytovne, protoze jsem jako lekar nesehnal ani byt - byl jenom pro straniky.......tim padem nejak vyvozuji,ze jsem za sebe zaplatil tim, ze jsem vlastne za 15 let nestacil vubec nic vydelat. Co se tyce skolneho - ma vyznam pouze tehdy, jestli po VS si dotycni opravdu vydela penize a muze pujcky splatit. Protoze ale to nejde (ucitel, lekar) pak tyto profese proste do ekonomicke emigrace nuti sama spolecnost.

0 0
možnosti
JH

jirha

31. 10. 2010 15:54
Jak zábavné - jak matoucí

Co je meritem problému? To že jsou přerozdělovány státem peníze z daní ve jménu jakési solidarity které většina z nás nerozumí a rozumět nechce.

Pak se do toho přimele ten obecný žvást o bezplatném školství které zdaleka není bezplatné a vyformuluje se z toho příběh nad kterým by ustrnulo i srdce kamenných soch na Vyšehradě.

Zase se můžeme ptát o co pisateli jde? O placené školství asi ne. Jde mu o vhodnost přerozdělování peněz a o účelnost vynakládání sociálních systémů včetně systému nejsociálnějšího a tím jsou státní zaměstnanci. Ono propusit je znamená je převést na podporu většina z nich nic neumí a proto by byla nezaměstnaná.

Vsadím se o co chcete že pisatel byl rozhořčen kupčením s hlasy při komunálních volbách. Tentýž pisatel ale při kupčení s hlasy při státních volbách ani nehne brvou protože je přesvědčen že volební sliby o zachování sociálních dávek, pastelkovném či porodném nejsou ničím proti čistotě voleb.

Víte vy mentorové naučte se nejdříve vidět si sami sobě do úst.

0 0
možnosti
J

josefm

3. 11. 2010 5:09
Re: Jak zábavné - jak matoucí

"Zase se můžeme ptát o co pisateli jde?"

A o co jde tobě? O to podívat se na problém filozoficky?

Poradím ti jedno. Zkrať své komentáře. Je to nudné, číst tak dlouhý text...

0 0
možnosti
  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1285x
Politicko-právní analytik. Project a Risk Manager.

Náruživý čtenář.