Bude v Rusku dětská práce povinná?

Poslanci navrhují zrušit zákonné omezení zakazující práci studentů bez jejich výslovného souhlasu a nezletilých bez souhlasu jejich rodičů nebo zákonných zástupců. Ani Stalin si netroufl uzákonit povinnost dětské práce.

Skupina poslanců v čele s Ninou Ostaninovou (Komunistická strana RF, předsedkyně výboru pro otázky rodiny, žen a dětí) a Olgou Kazakovou (Jednotné Rusko) předložila ke schválení návrh novely, která by zavedla povinné zapojení studentů a školáků do nařízené práce. Návrh se týká federálního zákona „O vzdělávání“ 1).

Poslanci navrhují zrušit zákonné omezení zakazující práci studentů bez jejich výslovného souhlasu a nezletilých bez souhlasu jejich rodičů nebo zákonných zástupců. V tomto ohledu autoři navrhují zmocnit školy, technické školy a vysoké školy pravomocí nařídit žákům a studentům účast na „společensky užitečné práci“, a tím formovat jejich „lásku k práci, odpovědný přístup k práci a jejím výsledkům“.

V současném Rusku je zcela běžné, že učitelé nebo státní zaměstnanci bezplatně ve svém volném čase povinně vykonávají práce pro politickou kampaň Jednotného Ruska, nebo v nedávné době jako kurýři odvodních komisí. Poslanci zjevně chtějí vrátit Rusko do období nevolnictví nebo do časů otrocké práce v sovětských gulazích. A přestože účast na různých brigádách byla za Stalina či Gottwalda dobrovolně-povinná, ani jeden z nich si netroufl povinnost dětské práce uzákonit.

 

1) https://www.kommersant.ru/doc/6001400?from=vertical_lenta

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Jirků | čtvrtek 25.5.2023 17:22 | karma článku: 15,28 | přečteno: 264x