Ani krok z tohoto místa! - Celý text

Stand-your-ground law je právo neustoupit, neutíkat v situaci, když je člověk ohrožován v místě, kde má legální právo být. Když se na mě obrátilo Sdružení na ochranu práv majitelů zbraní, LEX se žádostí o odpovědi na několik otázek, vzpomněl jsem si na slova přisuzovaná Janu Žižkovi v bitvě na Vítkově: „Ani krok z tohoto místa!“

CELÝ TEXT

 

 

Otázky ohledně práva zákona dbalých občanů vlastnit střelnou zbraň:

LEX: Jakým způsobem chcete konkrétně zvýšit bezpečnost občanů před běžnou „malou“ inásilnou kriminalitou?

J.J.:Jak píšete, „malá“ násilná kriminalita je sociální jev a provází lidstvo ve větší či menší míře celou jeho historií. Pomiňme sociální rovinu. V rovině bezpečnostní hraje významnou roli počet hlídkujících policistů v ulicích. Personální audit napříč Policií ČR bezesporu přinese možnost zvýšit počet důstojně ohodnocených policistů v ulicích na místo administrativních pozic a policistů v kancelářích.

 

LEX: Budete podporovat možnost účinné (sebe)obrany i za pomoci palné zbraně? (tedy i možnost zbraň za jasně definovaných objektivních podmínek získat a nosit?)

J.J.: Jsem zásadním zastáncem myšlenky, že pachatel, útočník, násilník, který je původcem hrozby, nese plnou zodpovědnost za situaci a práva obránce by měla být posílena. Obrana musí být ze zásady silnější než útok. Na obránce by mělo být důsledně nahlíženo z pozice presumpce neviny, a teprve pokud policie zjistí zásadní porušení zákona, je na místě zahájit vyšetřování, zda obrana byla přiměřená. Legálně držená a nošená palná zbraň je v tomto kontextu nástroj, který narovnává nevýhodu, kterou má obránce. Zpravidla je slabší, je zaskočen a není psychicky připraven na konflikt ohrožující jeho zdraví, život nebo majetek.

 

LEX: Jste pro zpřísnění podmínek pro získání zbrojního průkazu a zbraní v ČR? Pokud ano, proč a jakou formou?

J.J.: Věřím, že jako celek jsou podmínky pro získání zbrojního průkazu a zbraní v ČR přiměřené. Osobně bych doporučil pro případ povolení zbraň nosit prokázání znalosti a dovednosti v bezpečném zacházení a použití zbraně opakovaně při každém prodloužení platnosti ZP. Do budoucna by stálo za zvážení v rámci PČR vytvořit k registru zbraní digitální registr střel z těchto zbraní. Tím by automaticky byly při trestných činech vyloučeny legálně držené zbraně, případně dohledán důvodně podezřelý.

 

Lex: Jak chcete konkrétně zajistit, aby občan, který byl prokazatelně napaden a v sebeobraně útočníka poškodil, nebyl neúměrně šikanován ze strany soudů, respektive státních zástupců (například vyšetřovací vazbou tam, kde zjevně není nutná)? To se často děje v takové míře, až to je pro postiženého likvidační.

J.J.: Jak jsem uvedl v odpovědi na otázku č. 2, práva obránce by měla být v zákoně posílena a měla by být důsledně aplikována presumpce neviny. Tento postup by měl být nastaven jako standardní v prováděcích předpisech Policie, Státního zastupitelství i soudů.

 

LEX: Jste pro zavedení obdoby americké „castle doctrine“, tedy zvýšenou právní ochranu obránce, který použije ve svém obydlí důraznějších prostředků k odvrácení hrozícího nebezpečí ze strany násilníka?

J.J.: Ano. Castle doctrine by měla být přirozenou součástí práva na osobní vlastnictví, soukromí a další občanská práva. Podobně bych přivítal zákon na způsob Stand-your-ground law.

 

Zbojní zákon všeobecně:

LEX: Chtěl byste na tomto (současném) stavu něco měnit? Pokud ano, popište co.

J.J.: Současnou právní úpravu považuji za dostatečnou.  Pouze bych doplnil opakování prokázání znalosti bezpečné manipulace a ovládání při každém prodloužení platnosti ZP. A doporučil bych vypracovat návrh na rozšíření registru kulových zbraní o registr střel.

 

Otázky týkající se bezpečnostní politiky státu:

LEX: Na jakých základech budete formulovat bezpečnostní politiku státu vzhledem k zákona dbalým soukromým držitelům palných zbraní?

J.J.: Kromě výše uvedených úprav by měl stát vůči zákona dbalým držitelům palných zbraní důsledně dodržovat zásadu kogentních právních úprav a nepřekračovat pravomoci a úkoly dané zákonem.

 

LEX: Je dle Vašeho názoru prospěšné, aby se při případné novelizaci civilní zbraňové legislativy zapojili do procesu připomínek i odborníci mimo řady státních orgánů, např. ze zájmových a profesních sdružení?

J.J.: Zapojování odborníků mi orgány státní správy je jedním ze základních předpokladů demokratické společnosti.

 

LEX: Souhlasíte se systémem, který Američané trefně nazývají „podporujte svého šerifa“, kdy policista není zbytečně popotahován za zákroky provedené proti skutečným pachatelům?

J.J.: Za předpokladu důsledné kontroly je toto pravidlo dobrým vyjádřením podpory policistům při jejich náročné profesi.

LEX: Jste pro zvýšení pravomocí polici, pokud ano, v jakých oblastech a proč?

J.J.: Nemyslím, že by Policie potřebovala posilovat pravomoci. Je však potřeba zlepšit podmínky pro vykonávání stávajících povinností a pravomocí policie, zejména podmínky pro práci řadových policistů.

 

Děkuji za příležitost vyjádřit se k tak důležité oblasti našeho života, jakou bezesporu bezpečnost je.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Jirků | středa 9.10.2013 22:30 | karma článku: 4,55 | přečteno: 282x