Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

Naše armáda si pomalu, ale přesto, spravuje image. Již neslouží totalitnímu režimu, ale obraně skutečných hodnot. Mise, jsou užitečnou ukázkou. Lépe dusit zlo od našich hranic - podobně držet závazky spojenectví. (Už tak je ostuda s naplněním 2% HDP - mj., Vláda jej v prohlášední ani nemá!). Přestože životů lituji - Já osobně je - za hrdiny nepovažuji. Těmi by byli, kdyby teroristu odhalili, odzbrojili, přemohli. Takto jsou odvážným obětmi. Nevytýkám účast = vidina příplatků a mzdy. Mají své rodiny - (chtěli mít) - šli jim přilepšit. Vše legální, s právem volby. Ta - Jim prostě nevyšla, štěstí uniklo. To není o dehonestaci - naopak. Snažím se o rozumný přístup sdělení, který mne napadl v polední - dnešní toubení sirén ... :-)

1 0
možnosti
BV

Pane Bučku,

máte to dost popletené. Armáda by vždy měla převážně sloužit k ochraně obyvatel a území daného státu.

Tak byla koncipována československá armáda od doby jejího vzniku. V základní vojenské službě prošli výcvikem prakticky všichni odvodu schopní muži. V aktivní službě bylo cca 200 tisíc vojáků, okamžitě bylo možno zmobilizovat přes milionů vycvičených záloh, pro které byla připravena výzbroj i vojenská technika. Taková ojenská síla již byla schopna bránit naše ůzemí. Tuto schopnost jasně ukázala i mobilizace v roce 1938. To, že politici tuto schopnost nevyužili je jiná kapitola. Tato obranná funkce armády byla vnímana i za komunistů a armáda nebyla občany vnímána jako represivní složka totalitního režimu. I já jsem nešel na základní vojenkou službu s nadšením, byla to jen povinnost a lampasáky jsem většinou považoval za zelené mozky. Přesto jsem v roce 1968 jako základák byl připravit naši zemi bránit a pár hodin jsem si myslel že půjdu do války.

Současné torzo armády může maximálně sloužit jako zásobárna pro různé expediční sbory, které jsou používané či spíše zneužívané politiky pro dasažení politických cílů. Současná armáda není schopna bránit ani zlomek ČR - to jsme ztratili profesionalizací armady a zrušením základní vojenské služby. I když stále platí všeobecná branná povinnost, jen velmi bujná fantazie vykreslí ten zmatek při mobilizaci. To se samozřejmě promítá i o obecného vnímání armády - ten "image" není nic moc.

0 0
možnosti
JL

Já bych řekl, že to nikoho moc nepřekvapuje, když voják umře tam, kde se válčí - a ten mediální poprask je prostě proto, že se jednak nic neděje a jednak ztráty české armády jsou minimální - takže 3 mrtvých v jeden den si všimneme. Právě jsem se dočetl, že během jedné operace Michael na jaře 1918 zahynulo na západní frontě asi půl milionu vojáků dohromady...Tomu říkám láska křesťanská - jak Němci, tak Francouzi a Britové, kteří se bitvy zúčastnili, byli přece velcí křesťané. Německá bojechtivost byla ve 20.století příslovečná. Je dobře, že poslední dobou dali pokoj.

1 0
možnosti
DL

Perfektná a zmysluplná,,tečka".R^

P.s.Po Négrierovi zostala ešte jedna,,pamiatka",nábojová brašna,zvaná,,Négrierová kartuša".

,,Chytrého nepoučíš".Aký je rozdiel medzi múdrym a chytrým?Múdry sa dostane z každej ,,šlamastiky",chytrý sa do nej nikdy nedostane.:-)

0 0
možnosti
Foto

Konečně mohu s někým souhlasit. Tiše, protože je mi jich skutečně líto. VámR^

5 0
možnosti
Foto

Jenomže v případě Afghanistanu náš mainstream zatloukl, že naší vojáci se budou účastnit bojových operací. To se provalilo naplno až nyní.

2 2
možnosti
Foto

To je, Jiří, nonsense. Pokud by si někdo přál být zcela bezpečný, pak by musel sloužit v týlu a ani to by nemuselo fungovat. Nějaký novodobý Stauffenberg by mu mohl pod židličku strčiti bombičku.

2 0
možnosti