Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Něco málo myšlenek a reggae

Dočetl jsem se v jednom článku o kreslení pravou hemisférou, že se na takovém kursu může najít, doslova píše autor článku, vyloupnout génius, jehož kresby se po jeho smrti budou prodávat za miliony.

Vincent Van Gogh by se určitě nezaradoval po přečtení takového článku. On, který za svého života prodal jediný obraz, málem by si člověk po přečtení jeho životopisu myslel, že se díky tomu hlady zbláznil. Vlastně se zbláznil z absintu, tedy zlí jazykové tvrdí. Řekl bych, že se nemýlili. Z chlastu a z takových sajrajtů se chlap zblázní lehko. Ano, malíř to byl dobrý, mám rád jeho věci, ale jak už jsem řekl, těžko by zřejmě souhlasil, že je výhodné objevit talent, co touží být slavný a bohatý, až po smrti.

Ani já si nemyslím, že je to nějaká výhoda. Jsem rád ohodnocený, teď a tady. Z toho důvodu se neživím výtvarným ani jiným uměním. Neuživil bych se a pokud bych chtěl, zřejmě bych musel žádat o dotaci na své „umělecké” projevy. Naštěstí, peníze jsem vydělal třeba v televizi jen z toho důvodu, že jsem netoužil po umění, ale po dokumentu. Lépe řečeno, paradokumentu. Tam jsem zaplaceno za práci dostal. Ne za umění. Naštěstí.

Divadlem se také neuživím, dotace nežádám, tedy mi zbývá si vše napsat, sehnat ochotníky, přemluvit je, aby hráli zadarmo, a mít pocit, že jsem pro ně i sebe něco udělal. Ale pocit mi v supermarketu nákup nezaplatí. Musím se holt živit prací. A doufat, že sláva sice přijde až po smrti, možná mé děti z toho něco vytěží, ale teď a tady mám jen naději.

Představy některých lidí, jsou vážně komické. Valná většina lidí, do takových kursů chodí, protože se chtějí naučit kreslit, chtějí vědět, čeho jsou doopravdy schopní. Znám mraky skvělých výtvarníků,,kteří učí, protože je jim jasné, že uživit se výtvarnou tvorbou je skutečně nadlidský úkol. Stejně tak se uživit literaturou. I takzvaní klasici se většinou živili něčím jiným, než samotným psaním.

Nemám problém, že se uživím prací, nikoliv uměním, případně politikou. Umění mě baví. Politika mne nebaví. Baví mne psychoterapie, protože to je také tak trochu umění. A umění se nepatologizuje. Umění vyjadřuje, stejně jako psychoterapie, nastavení člověka a jeho místo ve světě. Může mě vzít čert, když je někdo nešťastně zamilovaný a „chytrý” až přechytralý terapeut, mu začne jeho stav diagnostikovat jako úzkost. Například.

Mě přijde, že takový člověk prožívá něco zcela normálního. Prostě zažívá zklamání, vztek, smutek, touhu po tom druhém. Tohle než odvane, a on ten stav musí odvanout, než se odblokuje ta osoba, prostě trápí toho jedince. Vůbec si nemyslím, že je nešťastná láska na nějakou terapii. Mohu se pídit, co jsem udělal špatně, že mne opustila, dokonce mohu díky nějaké konzultaci přijít na skutečnost, že nic, protože jsou lidé, co si ze střídání partnerů z nějakého důvodu udělali životní program a já jsem jen naletěl.

Stejně tak mi nepřijde nijak patologické, když se dívka zamýšlí, jestli bude za deset let milovat současného partnera, spíše bych se zeptal, koho potkala, že takhle přemýšlí a co ji na tom současném nevyhovuje? Prostě lidé si vybírají, dokonce potřebují něco a někoho vyzkoušet. Tak to v tom lidském životě chodí. Jak tak přemýšlím, napadá mne, že bych asi nešel k terapeutovi, který by mne chtěl léčit z nešťastné lásky. Být zamilovaný do někoho, kdo mne nechce, není patologie. To je jen obyčejné lidské neštěstí v tu chvíli, které se časem může, (připouštím, že nemusí) ukázat jako výhoda. Dokonce si mohu říci: Nezasloužil/a si mě.

?

Jo, jestli mi někdy někdo pije krev, tak přesně tihle „terapeuti,” co si přečetli nějaký článek, navštívili seminář o terapii a už vědí kdo jakou má diagnosu. Rozklíčovat, co je patologie a co je jen třeba chybné chování, není, jak tak za ty roky praxe sleduji, vůbec jednoduché. Onehdy si pacient na skupině stěžoval, že není moc v tom blázinci šťastný a spokojený. Podivil jsem se jeho obavám, že asi není normální, když ho ta terapie zas až tolik nenaplňuje. Osobně mě by také v blázinci jako pacienta spousta věcí nebavila, nelíbila se mi a docela klidně bych měl pocit nespokojenosti.

Terapeutická komunita není ozdravovna a pocit štěstí plus naplněnosti se nijak nevyžaduje. Terapie nemá bavit, naplňovat, ale prospívat. Jestli naplňuje a baví, je to zákusek navíc. A když mi zubař vrtá zuby, v tu chvíli pocit prospěšnosti nijak nepřehluší nepříjemný pocit, když se mi někdo hrabe v palici. Zubař a psychoterapeut jsou si v tomhle téměř rovni. Tedy jsem klidně obavy pacienta, jak on pak pravil, rozptýlil tím, že je normální, když ho blázinec nebaví.

Mám klíče a nejsem tam dvacet čtyři hodin denně, jsem si téměř jist, že co dělám, je prospěšné a přesto bych radši někdy seděl se slečnou u kafe a dortíku a klábosil bych o samých příjemných věcech a přitom sledoval její ladné křivky. A přemýšlel bych, jak urychlit možnost si je pohladit. Takže jsem ho uklidnil. Tedy jak on pravil. Což mi udělalo radost. Tak, vyplodil jsem pár pocitů. Jistě mi někteří čtenáři odpustí, že nepíšu nic o volbách a různých trágách, kterých je všude hafo. Na to jsou tu jiní a lepší v tomhle směru než já. Jinak. Volím ODS.  Jo jo.

A trochu reggae. Jeden z mých oblíbených hitů mého mládí.

Autor: Jan Jílek | středa 4.10.2017 16:01 | karma článku: 13,29 | přečteno: 301x
  • Další články autora

Jan Jílek

Bramboračka na talíři i v hlavě

Ptala se mne má láska, když jsem seděl u svého psacího stolu, s nohama na stole, na co že myslím? Nějak jsem chápal její otázku jako celkem nepatřičnou.

12.4.2019 v 13:29 | Karma: 20,49 | Přečteno: 665x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Dvě pravidla

Psal mi včera na FB Macháně z Katolického týdeníku, že už tedy jako ten náš rozhovor, co jsme spolu vedli kolem patologického hráčství uveřejnil.

9.4.2019 v 9:53 | Karma: 17,78 | Přečteno: 565x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Dvě víkendové radosti a jedna šmouha

Učil jsem vnučku obchodovat. Přišla na návštěvu, původně měly přijít dvě vnučky, neb té starší, Elence jsem koupil tašku do školy, přesně tu, co si přála a těšil jsem se, že ji ji předám. Nepřišla, měla horečku.

8.4.2019 v 11:57 | Karma: 19,48 | Přečteno: 598x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Nemám bohužel žádné zázračné vlastnosti

Volala mi včera neznámá paní, která se dotazovala, zda jsem psychotronik. Musel jsem ji zklamat. Nejsem, nijak se o psychotroniku nezajímám a nemám žádné zázračné vlastnosti.

6.4.2019 v 18:01 | Karma: 15,72 | Přečteno: 621x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Útržky úvah posledních dnů

Sleduji tak události posledních dní, kterými se často zabývají blogy na iDnes i jinde. Ať se jedná o brexit, chování presidenta, nebo nadějí vkládané, či negující tyto naděje u nové presidentky Slovenska.

3.4.2019 v 22:41 | Karma: 20,46 | Přečteno: 622x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Vlak po nárazu do stromu vrátil na koleje jeřáb, zvedal 21tunový kolos

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 15:56

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek vykolejil osobní vlak, skočila v pátek kolem...

Škody po požáru v Mionší jsou jen minimální, prales podle hasičů někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  15:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Musíme to řešit rychle, říká Válek. TOP 09 má po konci Tuleji čtyři možnosti

3. května 2024  15:46

Hledá se nový ministr. Zn.: Rychle. Takový inzerát by si teď mohla dát vládní TOP 09 poté, co...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 1219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 718x
Terapeut, spisovatel, cestovatel, snílek

Seznam rubrik

Oblíbené články