Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BK

Pan Bartoš to dobro do nás natluče třeba i klackem. ;-D

Pane B., ten váš evropský sociální stát je v docela slušné krizi, všiml jste si?

Jinak mícháte švestky s jabkama, pojištění se socstátem... Jak sám uvádíte, pojištění už tu je nějakých 130 let a stále tak nějak funguje víceméně ke spokojenosti všech stran. Sociální stát tu "máme" nějakých 30 let a už je v solidní krizi.

Snad každý z nás, pokud nepřebývá v nějaké slonovinové věži, má zkušenost s lidmi, kteří tím, že se o ně někdo stará, absolutně ztrácejí motivaci starat se sami o sebe. Znám osobně řadu krystalických příkladů. To není žádná akademická teorie, to je empirická zkušenost.

No a konečně ono úsloví, že cesta do pekla je přímo dlážděna dobrými úmysly je také založeno na empirické zkušenosti generací. A stejně se věčně nějací sociální inženýři snaží "skoncovat se vším starým a překonaným", vyrobit nějaký to dřevěný železo a srovnat kruh do pravýho úhlu.

Ti pachatelé dobra (jak trefné!!!) jsou v konečném důsledku horší jak třeba IS.

6 0
možnosti
JJ

J41a38n 15J37í49l59e72k

12. 8. 2015 17:29

Pane Bartoši, emoce jsou minimálně tak důležité z hlediska evoluce. Ony nás přdevším chrání. I ty "negativni" Bez emocí nejsme schopni udělat rozumné rozhodnutí. Takže musíte ještě hodně o emocích a rozumu studovat. Jinak co je rozvinutý stát by se nechala vést diskuse. Stát, jehož sociálni politika niči odpovědnost za vztah k rodině a povinnostem, nepovažuji za rozvinutý ale  degerovaný. To probíhá v celé euroamarické civilizaci.  :-) Jinak debatu musím ukončit, neb musím pracovat. Hlavou. Vedu dnes večer dvě teraputické skupinuy.

2 0
možnosti
JT

Jako obvykle: díky za Vaše moudro R^. Dříve se vědělo, že člověk si musí nabít hubu sám (čím dříve, tím lépe) a získat z toho pro sebe osobní zkušenost a jít si svou vlastní cestou. Pachatelé dobra, imigranti, hloupost a pýcha jsou spojené nádoby. Jako lék doporučuji selský rozum, lásku, pokoru a smích;-)

3 1
možnosti
DB

Vážený pane z vašeho článku vidím, že jste zcela určitě nebyl v Německu v 70. a 80. letech minulého století. Viděl byste, jak nesmírně vynikající to byl nápad, ta jejich německá myšlenka Sozialstaat.

Zde si račte prosím načíst potřebné informace, které nejspíš neznáte.

https://www.google.cz/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=sozialstaat%20definition

Hrubost potravinového řetězce extrapolovaná na lidskou rasu je šílená a dlouho fungovala. Fungovala vždy, když si lidé nevážili života toho druhého a jen života svého. 

Existuje i morální evoluce, tedy evoluce lidského biologického druhu, a ta mění vědomí. Vaše vědomí ukazuje, že propagujete silové pojetí života. Bohužel ne všichni jedinci a ne všechny lidské skupiny došly do tohoto evolučního stádia sociálních jistot a bezpečí, a tak se snaží o své osobní sociální bezpečí a jistotu pomocí jakéhokoliv zločinu, ať již trestného či jen morálně trestného.

Problém nastává, když se střetnou příslušníci těch evolučně vyvinutějších skupin s příslušníky méně evolučně vyvinutých skupin. A to je dávno známá věc.

Je to problém dneška a je třeba ho řešit, ale bez nadávek ve všech směrech, s chladnou hlavou a pragmaticky. Stanovit pravidla a pak konat.

0 4
možnosti
JJ

J65a44n 84J42í98l41e14k

12. 8. 2015 15:09

Obávám se, že se mýlíte, neb jsem v Německu ve vámi zmiňované době byl. :-) Jinak nenavrhuji silové řešení, ale dospělý odpovědný způsob života. Což jste zřejmě z mého příspěvku nepochopil. Sociální stát bohužel je ničitel rodiny, to už dnes víme a ničitel osobní odpovědnosti. To už také dnes víme. :-)

9 0
možnosti

Sleduju, že se zkušenosti mnoha generací našich předků jaksi nehodí dnešním politickým vůdcům a to nejen našim. Nechápu proč. V podstatě je náš život stále stejný, zlepšují se jen technické vymoženosti.

1 0
možnosti
DB

Je mi líto musím oponovat. Náš život není stejný. Sice se narodíme jako naši předkové a zemřeme jako naši předkové, ale vše mezi tím máme jinak. Především, co se týká myšlení. Víme toho více, mnohem více, již nejsme, nebo přinejmenším nemusíme být ovce, jako byli naši předci bez informací. A to je pochopitelně problém pro vládnoucí sféru, ale i my sami s tím máme problém, protože na to ještě nejsme zvyklí.

Před asi sto lety, a to není až tak dávno, byla žena coby studentka na univerzitě ještě dost rarita, i když tam již některé byly. Dnes je jich víc než kluků. A to je veliká změna.

A jde jen a jen o stupeň informovanosti a o stupeň schopnosti dané informace i logicky zpracovat. A to se změnilo. A to je velmi mnoho. Je to další evoluční stupeň vývoje lidstva.

Jen tak pro osvěžení...Nikdy nevstoupíš dvakrát do stejné řeky...takže se mění asi hodně když už to věděli dávno.

0 2
možnosti
MS

Máte pravdu, jako vždyR^ Rád Vás čtu.

1 0
možnosti
  • Počet článků 1219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 718x
Terapeut, spisovatel, cestovatel, snílek

Seznam rubrik

Oblíbené články