Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
H

Host8

25. 7. 2012 9:03
Temelín nás bude stát 600 miliard, výkon má být cca 14 TWh

Otázkou je, zda se dá podobný výkon získat jinou cestou a levněji. Švédové si spočítali, že pouhou výměnou starých oken za energeticky úsporná okna U=1,2 a nižší je potenciál úspor cca 14 TWh. Řada evropských zemí /severské/ zavedla systém energetického hodnocení oken, aby zákazník měl jasný přehled o kvalitě oken na trhu. U nás se i v rámci programu Zelená úsporám objevují okna, která jsou obalena námrazou a tvoří velký tepelný most. Jinými slovy lidé si kupují okna, aby ušetřili, od výrobců dostanou tepelný most, který úspory nepřinese. Ukazuje se , že jdou na trh okna, které nikdy zkouškami neprošla. Takže jen pouhé dodržování předpisů EU, řádné provádění zkoušek a dozoru na dodávkami trhu, zavedení energetického hodnocení oken by nám mohlo ušetřit 600 miliard.

0 0
možnosti
H

Host8

25. 7. 2012 9:23
Re: Temelín nás bude stát 600 miliard, výkon má být cca 14 TWh

Jinak to číslo úspor mě také překvapilo.V ČR jdeme opačnou cestou . MPO a MŽP dávají přednost volnému trhu. Otevírá se prostor jakýmkoliv oknům s označení CE a současně zamezujeme přístupu k informacím, jaká okna prošla zkouškami a zda zákazník dostal skutečně to, co si objednal.  Při masivní námraze Vám výrobce vzkáže, že jsou okna v pořádku. Ae když Vám dodají okna bez označení CE, tak se také nic neděje. Naše česká okna se už při -6 obalují námrazou mezi rámem a křídlem a při -15 či -17 je námraza uvnitř místnosti. Výrobcem těchto oken příznačně zvaných THERMO je největší firma v ČR se sídlem na Kypru /jak jinak/ Window Holding /TWW/.

Na úspory energie to díky vládní politice nevypadá, tak nezbyde než v cenách energií těch 600 miliard zaplatit. Možná, že se ČEZ při stavbě bloků natolik zadluží, že chudáku státu nezbude nic jiného než jej  pod cenou prodat nějaké té přátelské finanční  skupině. O riziku této investice se mluví.

0 0
možnosti
J

jsoud

5. 7. 2012 16:26
Náš drahý nebo levný Temetín?

Kolik autor vloží do jeho stavby? Spíše se měl zmínit o tom, že za fotovoltaiku platíme všichni již dnes nucené daně ve formě příspěvku na tzv. obnovitelné zdroje ve faktuře distribuční společnosti. Ta ty penízky rovnou posílá vlastníkům fotovoltaických zdrojů. A vůbec se nás nikdo neptal, zda chceme přispět někomu na jeho bussines. :-)

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

5. 7. 2012 16:13
No bohužel čínskou výkonnost

kdy se cca rok plánuje, a pak se 2 roky staví za (v přepočtu) 50 miliard kč/reaktor (za 48 měsíců postaven na zelené louce přifázován k síti.... postaven dle 30 let starých plánu amerických elektráren)...

t=éto výkonnosti bohužel v Evropě nedosahujeme... na to už tu máme moc zákonů, předpisů, úřadů a úředníků...

0 0
možnosti
C

certik_bertik

6. 7. 2012 8:46
Re: No bohužel čínskou výkonnost

hmm, radši bych v okolí takového šuntového reaktoru nebydlel, v Číně už je několik takových "Černobylů", ale pochopitelně se z toho stane "vojenský prostor"

0 0
možnosti
VH

Stará kára

5. 7. 2012 14:10
Neuvěřitelné neznalosti

1.  ČEZ je akciová společnost (jedno, že ze 70 % vlastněná státem). Bude tedy investovat  s v é  peníze. Doufám, že zbývajících 30 % akcionářů má právo na zhodnocení své investice.

2.  Vývoz elektřiny je jedním z nejlukrativnějších vývozů vůbec.

3.  Provedl jsem zjednodušený výpočet: pro cenu 250 mld., půjčku 200 mld. na 15 let (6,3 % p.a.) a diskontu 5 % by pro dvacetiletou návratnost měla být cena vykupované elekřiny kolem 1.450 až 1.500 Kč (cca 58 ÷ 60 €, což je např současná cena na burze v Maďarsku).  Je to samozřejmě velmi orientační. Ale ukazuje to, že za tak velký ekonomický nesmysl to není.  Riziko?  Tím je každá stavba elektrárny.

1 0
možnosti
G

gajdoš-bloger

5. 7. 2012 14:52
Re: Neuvěřitelné neznalosti

ČEZ je sice akciovka, ale, myslím, že to byl dokonce premiér Nečas, kdo říkal, že se tahle investice bez pomoci státu neobejde a ČEZ celou investici nepokryje ze svých prostředků. Lukrativní byznys? Nevím, co z toho tady kdy lidé měli, tenhle energetickej národní šampion si jede podle mě na sebe a na kapsy svých manažerů, ne na prospěch společnosti, který by mohl a měl přinášet, i když je ze 30% vlastněn soukromníky, na jejichž podíl ze zisku samozřejmě stát sahat nemůže.

0 0
možnosti
MMS

Miflonides

5. 7. 2012 13:27
Diktatura nezodpovědnosti a netečnosti

Dneska, brachu, vládne diktatura strachu. Na vše se přijde až za let

deset, dvacet - ech nač se do minulosti neustále vracet? A navíc - každý si i

pak bude držet ta svá křesla - to aby jim imunitu, (nepsanou, spíš kamarádskou potažmo spolupachatelskou)

přinesla, až se na něco přijde. Já to říkám - ve vysokých sférách pátrat, z toho

nakonec leda tak nula vyjde. Ledaže ----- viz http://miflonides.blogspot.cz/2012/06/tohle-neni-zadne-vladnuti.html

0 0
možnosti
VH

Stará kára

5. 7. 2012 14:11
Re: Diktatura nezodpovědnosti a netečnosti

Aha. A jak ta diktatura souvisí s rentabilitou výroby elektrické energie z jaderných elektráren?

4 0
možnosti
MF

falm

5. 7. 2012 13:22
Divím se, že jsou k tomuto problému lidé tak neteční.

Jo mladej, až se budeš muset živit sám, ponožky ti nebude prát maminka, tatínek ti nebude dávat kapesný, až ti doma bude frflat manželka že jí dáváš málo a  ve vedlějším pokoji vřískat dětičky... a budeš se klepat, kterej Kalousek Ti zas zvedne daně a o koli, abys vůbec vyšel a ještě platil hypotéku za předražený 1+1... tak Ti bude kdejaká veřejná diskuse a problémy taky netečný, abych nebyl sprostej... ;-)

0 0
možnosti
VH

Stará kára

5. 7. 2012 14:12
Re: Divím se, že jsou k tomuto problému lidé tak neteční.

Heleďte - jak se pozná, že je ten 1+1 předražený?

0 0
možnosti
  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1725x
Jsem student se zájmem o aktuální dění nejen v ČR.

Seznam rubrik