Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
H

http://www.3cv.cz

1. 10. 2008 15:40
Nepřechylovat, ale skloňovat

Co takhle kompromis: v prvním a pátém pádě nepřechylovat, v dalších

skloňovat. 1. Kateřina Emmons, 2. Kateřiny Emmonsové, 3. Kateřině

Emmonsové, 4. Kateřinu Emmonsovou, 5. Kateřino Emmons, 6. Kateřině

Emmonsové, 7. Kateřinou Emmonsovou.

0 0
možnosti
KK

Tom Hejduk

11. 8. 2008 9:17
Emmons to má jednoduché

A co olympijská vítězka z Thajska Džarenrattanatarakúnová??

0 0
možnosti
D

duhastrecht

10. 8. 2008 18:56
Tak mne napadlo, když

přechylujeme šikmoočky, zda neděláme paskvil na kvadrát, oni totiž mají i prohozené pořadí jména a příjmení, pamatuji si z normalizační TV např. jméno jihovietnamského presidenta jako "president Thieu" - ten chlapík se ale jmenoval Nguyen Van Thieu, přičemž Thieu je křestní jméno, pokud by ho chtěli pojmenovat příjmením, museli by použít "president Nguyen", na tohle ovšem nikdy nepřišli (Já náhodou, když mi vietnamský spolužák na fakultě jejich systém vysvětlil:)))

Ale třeba to znělo sympaticky, namísto "český president Klaus", aby cizí TV hlásila "český president Venca" zní téměř otcovsky...;-D;-D;-D

0 0
možnosti
S

Shob34

10. 8. 2008 18:43
cestina to potrebuje

Cestina sklonuje  jmena a proto tu koncovku -ova jednoduse v nekterych situacich potrebuje. Ale je fakt, ze je to odporny.

Proc nerikaji cesti komentatori Emmonsova, to nevim.

0 0
možnosti
S

Shob34

10. 8. 2008 18:46
priklad

"Napisi dopis Emmons", zni dost blbe.

U chlapu se rekne: "Napisi dopis Emmonsovi" a u holek "Napisi dopis Emmonsove".

Tak to proste je, no.

0 0
možnosti
KK

Lisinha

10. 8. 2008 18:02
Já v tomhle ohledu navrhuju používat rozum.

Přechylování dost nesnáším, protože někdy zní otřesně, někdy plodí paskvily - například polština přechyluje střídavě, systému nerozumím, ale nesklonné příjmení Tolstych, česky Tolstých, snad pochopí i česká veverka.... ale komentovčík nebo novynář z toho udělá Tolstychovou. Atp.

Pokud někomu vadí, že nepozná pohlaví dotčené osoby, tak, přísně vzato, po mém pohlaví nikomu nic není. Ale jo, jazyk si to žádá - co takhle použít metodu těch hnusných Amerikánů a říkat pan Thomas Smith, paní Catherine  Smith (když už někomu nedojde, že Tomáš i Kateřina jsou jméno pánské, resp. dámské tak jaksi multikultůrně)?

Ale tohle se dá. Potíže nastávají jinde. Divné jazyky, kde z toho nevydestiluju tu Kateřinu,takže nevím, co je jméno a co příjmení. Například Maďaři, Číňani, Japonci a bez pochyby i mnozí další používají formátu Příjmení Jméno. Ale tohle by měl inteligentní člověk tušit a nějak si to diskrétně zjistit, než z Běty Vomáčkové udělá Vomáčku Bětovou.

0 0
možnosti
JV

janavol62

10. 8. 2008 17:07
Přechyl = úchyl?

Taky to nechápu a to jsem se narodila a stále jsem otc - ová a to proto že jsem odsud a žiju zde. Je to takový problém aby -ová byla jen ta, která se tak narodí či provdá a Li ať si je klidně Li? A když se vdá za Yetti (ho) z ciziny a přijme jeho jméno, ať si je klidně Yetti (proč by měla být Yettiová?)

0 0
možnosti
DG

dj giovanni

10. 8. 2008 15:54
Přechylování je praktické

protože hned víme jde-li o ženu či o chlapa. Např. v angličtině je to dost problém zvláště když v ní nepoznáme rod ani podle slovesa.

Osobně mně spíš vadí když se mluví o korejských gymnastkách a nevím jsou-li z Jižní či Severní.

0 0
možnosti
OZ

ovoce.zelenina

10. 8. 2008 14:48
Je známo

že přechylování jmen žen je odporný paskvíl z dob národního obrození-- t.j. někdy v létech 1875-99, které nikdo z mladých ironiků nepamatuje ani nic o něm asi neví. Na starých hřbitovech se někde zachovali nápisy na mramoru, např. Františka Novak atd. Jmenuje-li sport.komentátor přijíždějící cyklistky-- tak posluchačům předvádí jazykovou českou artistiku...ová-ová-ová-ová-ová= jak v cirkuse Kludský. Prostě na posr.....

0 0
možnosti
MS

Matyas Sandorf

10. 8. 2008 14:18
-ová

vzhledem k tomu, že většina sportovkyň jsou mužatky, u kterých není poznat, zda-li se nejedná o muže s delšími vlasy, jsem všemi 10  pro to, aby komentátoři striktně uváděli koncovku - ová, aby si i divák-nemrava přišel na své.

0 0
možnosti
WD

wildge

10. 8. 2008 13:46
Přechylování

V češtině se přechyluje, pokud k tomu není nějaký důležitý důvod. Tím důvodem může být třeba česká matrika a zákon o matrikách. Je trošku podivné, že úřad kecá do jazyka, ale tak to je.

V zásadě by se měla přechylovat všechna ještě nepřechýlená jména (v některých jazycích je systém přechylování podobný nebo dokonce ještě bláznivější než v češtině - nemá pak smysl přechylovat již něco přechýleného), pokud nositelka sama nevyjádří nesouhlas s přechylováním na české matrice. To zároveň poskytuje záruku, že do toho nebude kecat nikdo jiný než uživatel češtiny - seznámený s problematikou přechylování, což je ten jediný, kdo ji může nějak ovlivnit.

Myslím, že je to jednoduché, může se s tím seznámit každý a netřeba psát takové blogové elaboráty.

0 0
možnosti
  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2820x
editor MF DNES

Seznam rubrik