Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JC

medvěd brtník

8. 8. 2010 13:02
A proč by si ji neměli zaplatit?

Odpracovala jsem 40 let, vychovala a nechala vystudovat VŠ dva nové daňové poplatníky, své vzdělání (dvě SŠ a jednu VŠ) jsem získala při práci po večerech, tak proč bych tu práci a své zkušenosti nemohla zúročit a zaplatit si luxusní dovolenou? Až bude mít autor za sebou tolik práce co já ( např. studovat VŠ, starat se o dvě děti a pracovat na plný úvazek) , tak bude myslet, že má nárok na celé luxusní stáří. Ostatně špatně rozumíte našemu právu: senioři žádné zvýhodnění nemají, dokonce donedávna nesměli mít prac. poměr na dobu neurčitou, mají stejné daňově odpočitetelné položky jako ostatní. To, co bylo navrženo, je právě snížení ďaňové odpočitetelné položky. Takže jestli toto je zvýhodnění, tak jsem Anežka Česká.   

0 0
možnosti
KN

Karl Novak

7. 8. 2010 14:16
Přečtete si co jste napsal:

Proč by si měli senioři platit luxusní dovolenou, když tady máme spoustu mladých rodin v ne úplně dobré finanční situaci?

Tato Marxova logika vede ke Stalinovým gulagům a k vyvražďování obyvatel měst rudými Khmery v Kambodži.

0 0
možnosti
H

honzahoff

7. 8. 2010 16:07
Re: Přečtete si co jste napsal:

Až tak? Proč Marxova logika? Nějak Vám nerozumím...

0 0
možnosti
A

AGNESSSSS

7. 8. 2010 13:28
Já teda proti důchodcům ...

...obecně vzato nic nemám, ale možná by si naši současní důchodci měli uvědomit, že tak,jak se český důchodce má nyní, se za několik málo let jiný důchodce z dalších generací už mít nebude. Pominu-li skutečnost, že generace dnešních důchodců měla grátis vše od zdravotnictví, přes školství, bydlení, dále  cenově zvýhodněné nebo zcela zdarma výletování a dovolenkování od  ROH  atp. , ještě navrch dostanou ne jistě nějak záviděníhodný, ale dostanou ho - důchod, z něhož se sice nedá vyskakovat, neb výlety ROH už nepořádá, léky taky něco stojí, ale rozhodně žádný z těchto důchodců neumírá hlady. Jistě, argumentem důchodců je, že pracovali - já jim to neberu. Ale my taky pracovali a pracujeme a vše výše popsané budeme mít hezky zpoplatněno, nic zadarmo se už nekoná a nebude a navrch - na důchod budeme moci taky zapomenout. Nezávidím, dobu bych nevrátila, ale proboha - ať už si přestanou vymýšlet s tím, jak se mají špatně a ještě jim vymýšlet nějaké další úlevy...

0 0
možnosti
JC

medvěd brtník

8. 8. 2010 13:10
Tak ještě k tomu "sladkému" životu dnešních důchodců:

jestlipak třeba autorka ví, že ještě v 80. letech neměl člověk starší 60ti let na umělou ledvinu? Ta se poskytovala jen mladším, ostatní prostě umřeli. To je jeden příklad toho zdravotnictví "zadarmo". Ostatně vždy bylo zdravotnictví financováno ze státního rozpočtu, který opět plnili občané. Tak jaké zadarmo. Výlety s ROH měli jen vybraní, a třeba s dítětem do 3 let se zásadně nepřidělovala, léky se pašovaly ze zahraničí. To znám z vlastní  zkušenosti, tchána např. léky, které jsme propašovali z Jugoslávie zachránily před operací. A mohla bych pokračovat do aleluja. Vždyť toho socialismu měli v 89 roce už dost i ti protěžovaní komunisté. Tak co nám závidíte? Že jsme nejproduktivnější roky promarnili cestou poslepé koleji Že jsme nesměli cestovat? Že jsme studovali např. jen to, co nám povolil zaměstnavatel? Ano, každý lempl měl práci, to určitě, ale naopak pokud jste nepracovala (a nebyla vdaná), tak jste šla do basy za příživnictví. Tak co bylo lepší?

0 0
možnosti
A

AGNESSSSS

7. 8. 2010 13:21
Já teda proti důchodcům ...

0 0
možnosti
M

mubu

7. 8. 2010 10:29
Mohu se mýlit

ale myslím, že ten autorem citovaný příjem 70 000 Kč je míněn za rok, ne za měsíc!!

0 0
možnosti
H

honzahoff

7. 8. 2010 10:34
Re: Mohu se mýlit

Citace z onoho článku v Právu: ,,Dohoda trojkoalice zní, že pokud si pracující důchodce vydělá za měsíc víc než trojnásobek průměrné mzdy, to je nad sedmdesát tisíc korun, jeho důchod se zahrne do základu daně. Nikoho jiného se vyšší zdanění nedotkne," ujistil Kalousek. ;-) 

0 0
možnosti
S

simsII

7. 8. 2010 9:24
Když důchodci,

tak všichni. Máš nárok na důchod - tak jej pobírej, ale v tom případě již nepracuj. Když se cítíš na to, že chceš a umíš pracovat, tak pracuj. Pro důchodce, kteří mají zájem si přivydělat by se daly institucionalizovat "dohody na určitý počet hodin v roce". Fakt je hloupé, že na sesli na státním úřadě (např. ÚP) sedí "babka" a chodí k ní žadatelka o práci - mladá ženská od dětí, která má třeba i vyšší vzdělání než ona úřednice a práci nemůže sehnat. To se pak nedivím, že lidé pohlížejí na některé důchoce či lidi v důchodovém věku všelijak. A pak se nedivte, že se úplně klidně zvažuje zvyšování věku pro odchod do důchodu pomalu na 70 let. Oni si  to důchodci  (někteří) přímo svým pracovním chováním říkají. A v politice je to také hodně vidět. Viz zmíněný profláklý Melčák. Já na jeho místě bych měla předplacenou jízdenku na používání kanálů a on si to klidně míří zpět na...... no zase na korýtko od státu. Jakoby ho nebylo již v tom parlamentu dost.

0 0
možnosti
JN

Já, Claudius

7. 8. 2010 9:31
Re: Když důchodci,

Kolik je ti let? A kolik let má ta babka? A jak víš, že je důchodkyně?

0 0
možnosti
JN

Já, Claudius

7. 8. 2010 9:16
Mladý muži

jste příliš mladý, než abyste do toho viděl do detailu. Důchodci žádné úlevy na dani nemají! Pokud pracují, jsou zdaněni jako všichni ostatní a platí sociální a zdravotní pojištění. Jenže právě tohle se komusí nelíbí (a zdá se, že i vám), a myslí si, že by se měl zdanit i ten důchod, na který si ovšem 40 a více let tvrdě vydělávali. Co jiného než zdanění důchodu je pokus o snížení částky 28 000 plus minus (teď nevím přesně), která se každému plátci odečítá před placením daně. A že důchodci pracují? Proč vlastně pracují? Soudíte, že zabírají místa nladším? Kde tedy ti mladší a schopnější jsou, proč se nederou na místa obsazená důchoci? Proč zaměstnavatelé zaměstnávají důchodce, když by mohli zaměstnávat mladé a výkonnější pracovníky? Ti ale danou práci zpravidla neumějí, nebo nejsou ochotni za tak malý peníz dřít do úmoru.

0 0
možnosti
N

napnap

7. 8. 2010 8:11
Z vlastní zkušenosti

Jsem pracující důchodkyně, takže je dána moje základní pozice. Pracuji na živnostenský list, pomáhám dcerám s pěti vnoučaty a věnuji se matce a tchyni. Takže na TV nemám ani čas, ani chuť, nesháním  levné zboží v supermarketech, nestěžuji si na nemoce. Přesto cítím, že mne ve věku něco přes 60 let již ubývají síly. Jaká bude situace, až bude seniorská populace v převaze, jak hrozí  demografické studie? Nikdo příliš nehovoří o problému, kdy půjde do tuhého: mladý si nárokuje právo na místo, protože je mladý a invenční. Starý si nárokuje právo na místo, protože má zkušenost a praxi. Oba mají pravdu. Jak se generace dohodnou i o odměně za práci. Co je víc?  Sama zjišťuji, že zkušenost je k nezaplacení, ale mozek pracuje pomaleji.   Pro společnost je zdravé, aby měla aktivní seniory, tudíž podpořit jejich zaměstnanost, stejně jako podpořit rodiny s dětmi. Ale záleží na zaměstnavateli, zda si bude držet "líné" a neschopné důchodce.

0 0
možnosti
JV

jafava

7. 8. 2010 7:36
Rovná pravidla pro všechny a ve všem, jistě!

Pravdou je, že na některých úřadech pracuje mnoho důchodců a nikdo s tím nehne.

Na druhou stranu, mladý člověk by měl nejdříve nasbírat zkušenosti z praxe klienta úřadu, aby věděl, co to obnáší, být někdy v roli ponižovaného prosebníka; jen silná povaha je schopna se vzepřít a jako úředník se chovat ke klientům slušně, s vědomím výkonu veřejné služby. Takoví mladí lidé by ty úředníky - důchodce - měli co nejdříve nahradit.

Praxe je, bohužel, jiná, ve stylu scény z Černých baronů: "s vojakmi netančím, já som úradníčka"; mladí na úřadech se často rekrutují z nafoukaných neschopnách fracků podnikatelů a místních politiků. To je pak opravdu lepší, když tam bude sedět schopný byrokrat v důchodovém věku, který alespoň ví, co má v náplni práce.

0 0
možnosti
JC

medvěd brtník

8. 8. 2010 13:15
Re: Rovná pravidla pro všechny a ve všem, jistě!

Znám mladé úřednice z MPSV. Takové arogantní a neschopné husy, aby člověk pohledal. Nikoliv důchodci, ale zásadně lidé do 30ti let jsou přijímání již řadu let na úřady. Alespoň kam přijdu, tak je najdu - MBA - mladí, blbí, arogantní.  

0 0
možnosti
OT

okold

7. 8. 2010 6:37
názor

Lze souhlasit s tím, že pracující důchodce nemá mít žádné výhody, ale ani nevýhody proti jiným zaměstnanců. Jsem "prduch" a domnívám se, že  mnou pobíraný důchod by neměl být zdaňován - ani ostatním důchodcům není. Ale příjem ze zaměstnání by měl být zdaněn jako ostatní a to včetně daně na sociální a zdravotní. Ostatní odečitatelné položky bych měl mít také stejné jako ostatní zaměstnanci. Co se týče zabírání míst mladším právě důchodci, tak to je blbost. Asi jsou něčím pro zaměstnavatel  ti "prduši" zajímaví - ať už zkušenostmi, lepší pracovní morálkou, atd . Zkrátka chtějí si přivydělat a nechtějí být nezaměstnaní. Občas také dělají práce, které ti mladší ani dělat nechtějí.

0 0
možnosti
JM

janacz

18. 8. 2010 16:40
Re: názor

Jsem pracující důchodce. Okamžitě ! kdyby se na moje místo našel mladší, přestali by mě zaměstnávat, protože by mu mohli dát menší plat. ;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2074x
Začínající učitel matematiky, rodilý Pražan a stále ještě mladý člověk, který občas nedokáže mlčet. V diskusích vystupoval jako honzahoff. Ale nový diskusní účet na idnesu nemá - nač prokrastinovat více, nežli je nezbytně nutno?


FUNDOVANĚJŠÍ POLEMIKY A PŘIPOMÍNKY JSOU STÁLE VÍTÁNY NA NÍŽE UVEDENÉM E-MAILU!!!


Komentáře pod články si autor se zájmem přečte, ale to je asi tak všechno...