Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
P

petrhajek.blog.idnes.cz

17. 10. 2010 22:46
kdyz budu kruty,

reknu, ze schopnost vyplneni volebniho listku je zkouska opravneni volit. Kdo to neni schopen, neni dostatecne zpusobily k volbam :-)

0 0
možnosti
PH

petrph

17. 10. 2010 19:05
Já bych možná připojil ještě 11.způsob

Teprve po podrobném prostudování přiloženého návodu k volení jsem se v něm dočetl "maximální počet kandidátů které lze vybrat, je uveden na volebním lístku nahoře"., kde jsem skutečně jakési malé čísílko nalezl a vzal na vědomí.Přiznávám se že bez této doplňující informace v návodu bych si toho číslíčka ani nevšiml a nějak si myslel že můžu zaškrtnout kolik kandidátů chci..:-(

0 0
možnosti
IB

isabell

17. 10. 2010 19:23
Re: Já bych možná připojil ještě 11.způsob

Já se to dozvěděla až z ranního vysílání na ČT24, naštěstí jsem člověk, který dělá skoro vše na poslední chvíli a ve volební den se mi tato vlastnost zrovna hodila ;-D

0 0
možnosti
B

Belfi

17. 10. 2010 19:02
Jsem ten blbec typu 7

DOKUMENT MV-ČR (NÁVOD V OBÁLCE U LÍSTKŮ):

„… křížkem toho kandidáta, pro kterého hlasuje…nejvýše však tolik kandidátů, kolik členů zastupitelstva obce má být zvoleno. Počet členů zastupitelstva, který má být v obci zvolen, je uveden v záhlaví hlasovacího lístku.“

1.LÍSTEK V ZÁHLAVÍ NALEVO: "do městské části 35".

2.LÍSTEK NA STEJNÉM MÍSTĚ JAKO NA 1. LÍSTKU: "do magistrátu 63".

Píše MV-ČR, že v případě 1. lístku platí údaj v záhlaví nalevo (tj.35) zatímco v případě 2. lístku je platnost údaje uvedeného na stejném místě (tj.63) dementována údajem vpravo?

0 0
možnosti
FF

fioman

17. 10. 2010 18:04
Pane Hoffmanne,

já osobně jsem nic nezvoral a bylo nás takových v Kolíně více, neboť zde zvítězilo sdružení "Změna pro Kolín", přičemž  moje maminka dostala čtvrtý nejvyšší počet hlasů a stala se zastupitelkou města Kolína. R^:-)V S pozdravem Filip Fuchs, bloger.

0 0
možnosti
H

honzahoff

17. 10. 2010 18:13
Re: Pane Hoffmanne,

Jako voličovi mi oba hlasy (dělené celkem mezi tři strany) propadly kvůli systému na výpočet mandátů, byť vyplněno jsem měl správně.

Jako člen komise jsem se snažil lidem radit včas, abych předešel chybám, nenarušil neutralitu komise a zachoval tajnost volby, i když po ní něktěří evidentně netoužili. Blahopřeji k rodinnému veselí!

0 0
možnosti
S

Seeker-M

17. 10. 2010 17:53
Pražská plachta

No, ona by ta plachta mohla být tak poloviční, kdyby si jistý inteligent nezaregistroval stranu pod názvem o zhruba tisíci slovech. Dle mého soudu by jméno strany nebo sdružení mělo být omezené na nějakou rozumnou délku, třeba 200 písmen (původně jsem chtěl napsat 20 slov, ale je zcela jasné, jak by se pak strana pana Cibulky jmenovala - kratší by to nebylo).

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

17. 10. 2010 18:02
Re: Pražská plachta

Název Cibulkovy strany se přece musel vejít do jejich sloupečku v pohodě. Narozdíl od ostatních stran obvykle nenominují plný počet kandidátů, takže s místem nemají problém.:-P

0 0
možnosti
VT

kykor

17. 10. 2010 17:39
dobrý článek

v komisi jsem nikdy nebyl, ale zajímalo by mě, jak se lístky počítají: dal jsem hlas straně a jeden malý křížek jinde. Nehrozí přehlédnutí při sčítání? Jak takové sčítání prakticky probíhá? Každý člen komise má svou hromádku nebo jde jedna obálka z ruky do ruky? díky

0 0
možnosti
H

honzahoff

17. 10. 2010 18:04
Re: dobrý článek

Po ukončení hlasování jsme spočetli obálky, provedli zápis. Pak jsme vysypali obálky, a rozdělili si práci (8 členů + 1 zapisovatel). Já jsem společně s jedním kolegou nejprve třídil hlasy pro MČ Praha 5 do 3 hromádek - čistě stranická, čistě křížková, kombinovaná. A když jsem přišel na neplatný hlas, tak to hlásil na vedení komise a dával dopředu.

Po téhle práci jsem dostal hromadu těch lístků, které byly do magistrátu a byly čistě stranické. Tak jsem si založil hned blízko hromádky 3 předpokládaných silných stran a na dalších místech hromádky jednotlivých dalších stran.

Takhle jsem to házel (vždycky jsem to ještě kontroloval), a když jsem narazil na nečistostranický list, tak jsem ho vrátil k novému vytřídění a ještě hlásil neplatné.

A pak jsem u počítače spoluzpracovával hlasy, tyhle čistostranické se počítaly snadno, ale byla s nima zase fyzická námaha. Nanosit 400 plachet, pak ty hromady počítat a nakonec to skládat a přenášet. U některých partají těžké, víc než si myslíte :-))

0 0
možnosti
BM

BořekŠikula

17. 10. 2010 17:26
Typ 8

V dobách NF to tak bylo, ale byla jediná kandidátka, takže se v ní mohlo nanejvýš škrtat - a na to ještě byla nějaká pravidla (snad že škrtnutý musel být celý řádek se jménem kandidáta - a to se nikde moc neuvádělo, aby snad někoho nenapadlo škrtat platným způsobem). Navíc se ještě volilo tzv. "manifestačně", tedy bez vstupu za plentu. A kdo za ni šel, byl podezřelý, že někoho škrtal.

V nejtužších dobách dokonce plenty ani ve volebních místnostech pro jistotu ani nebyly (ačkoliv i tehdy to bylo v rozporu se zákonem).

0 0
možnosti
H

honzahoff

17. 10. 2010 17:35
Re: Typ 8

Jasně, právě, že jsme tam vylovili lístek bez jakékoliv úpravy, takže to odpovídá tehdejšímu platnému lístku. Na něm akorát nebyli kandidáti rozděleni do stranických rámečků, když byla jen jedna kandidátka.

Ale já to nezažil, tak to znám jen z vyprávění.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

17. 10. 2010 17:17
Já jsem svůj volební lístek znehodnotil

tím, že jsem vybral stranu, která se nedostala do zastupitelstva.

-

Ano, volební zákon takové počínání umožňuje. Jdu k volbám, vyberu si, kdo mě má zastupovat, ale nakomec mě nezastupuje nikdo. :-P

0 0
možnosti
  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2074x
Začínající učitel matematiky, rodilý Pražan a stále ještě mladý člověk, který občas nedokáže mlčet. V diskusích vystupoval jako honzahoff. Ale nový diskusní účet na idnesu nemá - nač prokrastinovat více, nežli je nezbytně nutno?


FUNDOVANĚJŠÍ POLEMIKY A PŘIPOMÍNKY JSOU STÁLE VÍTÁNY NA NÍŽE UVEDENÉM E-MAILU!!!


Komentáře pod články si autor se zájmem přečte, ale to je asi tak všechno...