Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

(Média) a fanoušci II.díl

Dnes se chvíli budu zaobírat fotbalem v ČT a na konci ve zkratce něco málo o ultras, kteří jsou často nazýváni rowdies a chuligány.

V minulém článku jsem ve zkratce napsal, jak se média "snaží" přitáhnout diváky na fotbal.

Ovšem největší moc má televize. Co je v televizi, je dodnes posvátné. Sponzoři, kteří platí nemalé částky klubu, chtějí být co nejvíce zviditelněni. Logické. Proto by mělo být zájmem klubu mít nejen vysoké návštěvy, ale i dostatečnou propagaci v televizi. Fotbalové televizní přenosy má pod palcem Česká Televize, kterou každý z nás platí.

Ideální stav? Plný stadion a plno lidí před obrazovkou.

Skutečnost? Prázdný stadion a zájem o televizní přenosy nejsou nikterak výrazné.

Proč? Divák ani nemusí vstát z gauče, dá si pivo a do postele to má potom pár kroků. Ale nechci se teď věnovat lidem, kteří preferují obrazovku před realitou. Já mezi ně nepatřím. Pro mě jako fanouška každý přenos české televize znamená jen komplikace. A to jsou časy.

Neděle 20:00. Kde jsou ty kecy o tom, že chtějí rodiče s dětmi? Domů se dostanou nejdříve v 11 hodin a vzhledem k tomu, že děti ráno jdou do školy, není to asi moc dobré. Ale pro bafuňáře je to ideální čas. Pochybuju, že některý z nich si v 5 ráno píchá ve fabrice. Nehledě na fanoušky, kteří jedou na výjezd. Loni hrál Baník v Teplicích v ideálním fotbalovém čase 20:15. První spoj směrem Ostrava odjížděl už za 6 hodin po skončení fotbalu. V pracovní den, ve 4 ráno.

Jsou to opravdu kroky pro zkvalitnění fotbalu a přiblížení ho co nejširšímu publiku nebo v tomto lze hledat nějaký záměr? S tím samým se nyní potýká Slavia- je to daň za to, že hraje nejlepší fotbal. Ovšem nejvíce na to doplatí fanoušci, kteří se domů dostanou v ideálním případě k ránu a na otočku jdou na směnu. Pořád hledáme v něčem inspiraci v Anglii, proč to nejde v tomhle případě? Fotbalový víkend startuje v sobotu 13:15 a končí v neděli v 17 hodin. A to jsou odehrány všechny ligy, nižší se dokonce v 90% hrají ve stejný čas. Jelikož fanoušci už jsou alergičtí na slovo Anglie, tak stejným způsobem se hraje i ve Skotsku :) Nechci srovnávat fotbalové podmínky na ostrovech a u nás, ale nevím, v čem by byl problém?

Pravděpodobně, v tom, že by na stadiónu nebylo 2500 diváků, ale 4000 a myslím, že počet lidí u obrazovek by byl stejný, ne-li větší. Ovšem jsem jen pouhý laik a nemůžu rozumět takovým věcem. Proto máme v české televizi odborníka na slovo vzatého. Otakara Černého. Jelikož jsem už dnešní dávku vulgarismů vyčerpal na jiného inteligenta, ponechám jeho osobu bez komentáře. Otík ví moc dobře, co je nejlepší pro fotbal. Otík ví, co je nejlepší pro vás samotné. Bohužel, jak je vidno, tento problém se nevyřeší přes noc, obávám se, že to bude nějaký pátek trvat. Pokud k tomu vůbec dospějeme. Ota už přece jen ustoupil. Letos začínají nedělní fotbalové přenosy už o celých 15 minut dříve a to ve 20 hodin. Vstřícný krok vzhledem k lidem, kteří na ten fotbal jdou.

Předchozí věty se vztahují i k pondělním termínům. Je mi jasné, že funkcionáři nejsou v 5 odpoledne v práci, ale slušně pracující člověk často je. (Samozřejmě neříkám, že ten kdo má do 3 nebo noční nebo nějakou jinou pracovní dobu není slušný člověk :)).

Jenže ani tyto kroky proti fotbalu nemůžou zabránit těm pravým fanouškům, aby podpořili svůj klub. Fanoušek se totiž od diváka liší právě tímto- za klub by dýchal, fotbal je až na druhém místě- na prvním místě je jediné- KLUB.

A kdo, že jsou ti ultras?

Ultras ví, že hráči a trenéři přišli, odejdou, přijdou jiní. Ale co tady je, je jejich klub. Jeho tradice. Samozřejmě fanouškovi není jedno, když jeho tým prohraje, ale mnohem více ho mrzí, když se nepovede choreografie, upadá support. Toto jsou ti praví fanoušci a já jsem pyšný, že mezi ně můžu patřit. Teď nezáleží na klubu, kterému fandím, jde o to, že těch 90 minut (pro většinu fanoušků však alespoň 3 dny v týdnu), jsme součástí klubu. Součástí tradice. Proto nikoho z nás netěší, jak moderní sponzoři nakládají s tradicemi. Ano, sponzor je sice ten, který to vše platí, ale i jeho vliv musí být omezený. Nemůže přece říct, teď se budeme jmenovat FC SPONZOR KLUB. Ten klub byl založen v nějakém datu, jehož výročí je pro fanouška srovnatelné s výročím manželství nebo podobným. Ten klub se přece nejmenoval jako sponzor, tak proč by teď měl? 99% sponzorů nemá ke klubu žádný vztah. Pro ně je to jen obchodní subjekt. Nevidí za tím práci těch desítek generací, vidí jen peníze. Naopak fanoušek, který pro ten klub dýchá, to všechno ví.

Radši by byl bez generálního sponzora, klidně i ve III. lize, ale dál by chodil za tím klubem, který má v srdci, ať už je to Baník, Sparta, Slavia nebo Liberec. Jeho klub tady bude pořád.  Ultras si nenechají si líbit diktát ze strany těch, kteří mají peníze. Fanoušci prodejní nejsou, diváci ano. Ti si však najdou jiný klub, který hraje lepší fotbal, mají pohodlnější sedačky na stadiónu a barevnější šály. Mají totiž barvy nového sponzora. Nezáleží na tom, že hráči už 100 let nosí modré dresy a znak klubu pyšně na srdci. Nyní jsou dresy žluté a místo znaku japonský nápis propagující nejnovější technickou vymoženost.

Ultras mají na starosti veškerou choreografii, veškeré chorály, fandění, organizaci a především: propagaci svého klubu. Čím víc o něm dá vědět (v dobrém slova smyslu!!!!), tím lépe. Bez ultras by bylo na stadiónu hrobové ticho, o choreografiích si můžeme nechat jen zdát a pyrotechnika už by nebyla bezpečná.

Ultras však nejsou chuligáni ani rowdies. Jaký je mezi nimi rozdíl, tak o tom příště.

Celkem jsem se rozepsal a ráno se blíží a navíc nevím, jestli jsem Vás zaujal. Dnes jsem trošku odbočil od tématu médií, ale slibuji, že příště to napravím. Těším se na ohlasy.

Cti tradice svého klubu

Autor: Jan Fiala | čtvrtek 26.3.2009 23:10 | karma článku: 40,09 | přečteno: 5815x
  • Další články autora

Jan Fiala

Luxusně nám je... Není to škoda?

Když zadám do google slovo luxus, vyjedou mi obrázky diamantů, lodí, aut, nových mobilů a podobně. Pro mě má to slovo naprosto jiný význam. Připadá mi, že se v poslední době ztratily tradiční hodnoty, žijeme v nesmírně uspěchané době, abychom si mohli dopřát luxus. Skutečně si ho dopřáváme?

27.2.2012 v 22:54 | Karma: 12,87 | Přečteno: 629x | Diskuse| Společnost

Jan Fiala

Ženám začala nová hokejová sezóna.

O něco dříve, než začíná nejsledovanější soutěž v ČR - hokejová extraliga, rozbíhají se na stadionech boje o titul v lize žen. O uplynulém víkendu měla liga v plánu první kolo, ale pojďme se podívat i na další zajímavosti, které se před sezónou udály.

13.9.2010 v 0:48 | Karma: 7,43 | Přečteno: 989x | Diskuse| Sport

Jan Fiala

Slavia se připravuje na Ligu Mistrů

Ne, nejedná se o sci-fi o fotbalové Slavii. Řeč je o hokeji, tedy konkrétně o tom ženském. O nadcházejícím víkendu se odehraje finálový turnaj EWCC, kde bude mít své zastoupení poprvé i český hokej.

8.3.2010 v 11:41 | Karma: 8,04 | Přečteno: 1706x | Diskuse| Sport

Jan Fiala

Mladé české hokejistky jasně vévodí

V současné době probíhají Zimní Olympijské hry ve Vancouveru, kde můžeme sledovati zápolení hokejistek. Bohužel bez české účasti. V našem ženském hokeji se ale blýská na lepší časy. Výběr do 15 let si poradil se stejně starou reprezentací Německa a Švýcarska.

15.2.2010 v 10:07 | Karma: 14,76 | Přečteno: 1580x | Diskuse| Sport

Jan Fiala

Slavia ve finále Ligy mistrů

Mužská Liga mistrův hokeji se letos z finančních důvodů nehraje, ale tradiční ženský turnaj pokračuje. A český zástupce si připsal i jeden obrovský úspěch - postup do FINAL FOUR

8.12.2009 v 14:07 | Karma: 13,19 | Přečteno: 2110x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2916x
O autorovi se dá napsat samostatný článek. Proč bloguju? Protože chci.

http://pacient.bloguje.cz

Seznam rubrik