Jak dostat lidi na fotbal?

Aneb stejně jde jen o peníze

Bylo už plno akcí na všech stadionech, některé byly úspěšnější, jiné méně. 99% z nich však má jeden společný znak – nejde jim o toho, kdo už si zaplatil. Nejde jim o toho, kdo klub opravdu podporuje a ne jen v dobrých časech. A jakáže je ta nejnovější strategie pro to, jak přilákat diváka? Klidně jim zaplatíme i lístky. Důležité je, že přijdou, dají si nějaké to občerstvení, podívají se na dost reklamních panelů, hlavně ať potom tolik nekritizujou a ať máme ve výkazu nejvyšší průměrnou návštěvu. Ale už ani to ne, bývávalo.

O čem to mluvím? O geniálním tahu vedení Baníku Ostrava, které se rozhodlo „odměnit fanoušky“ a tak místo pokut budou hráči platit za fanoušky vstupenky. Na Baník to lidi v poslední době moc netáhlo. Odešel Svěrkoš s Galáskem a na Nově říkali, že vyhraje Slavie před Spartou. Tak na co tam chodit? Věřím hráčům, že před plnými tribunami se hraje poněkud lépe, než když koukáte na 15 000 volných sedaček. Ovšem vedení tento krok prezentovalo jako „odměnu za špatné výkony, které museli fanoušci snášet“.

Na avizovaný souboj zdarma se dostavilo 13 000 lidí.

Kolik z nich vidělo tragickou hru Baníku v Příbrami? Kolik z nich trnulo na Bazalech, jestli žižkovští nedají špatně hrajícím domácím gól? Na Žižkov se dostavilo 5000 diváků. V Příbrami byly 4 stovky nejvěrnějších. Ti viděli to trápení, ti jezdí přes celou republiku, ti si berou v pracovní dny volno. Ale proč zvýhodňovat je? Oni mají stejně permanentku- jednou zaplatili a teď už je to jejich problém. Vedení odměňuje ty, kteří si to nezaslouží, ale jsou potencionální kupní síla.

Typický „fanda“, který přijde zadarmo, aby se podíval, jak se teda předvedou a to není vždy tak, jak by se mu líbilo. A když je něco špatně, začne pískat, nadávat, popřípadě odejde v 70.minutě.  Ale celý týden (měsíc, rok) se teď bude chlubit, jak on chodí i ve špatných časech.

Sice fandím Baníku, ale jsem rád, že dnes s Plzní prohrál takovým způsobem. Jsem rád, že těch 8 000 lidí pojede příště na chatu nebo kamkoliv jinam. Jsem rád, že příště přijdu na Baník a nepotkám tam 70% lidí, kteří se sice považují za „nejlepší u nás“, přitom mezi nejlepší patří jen v kategorii kritika. Jsem rád, že příště potkám jen ty lidi, kteří o to (a za to) stojí. Vím, že bez takzvaných vandráků se dá jen těžko dělat nějaká efektní kartoniáda a taky vím, že když by Baník vedl 5:0 tak support bude ohlušující, ale přesto jsem toho názoru, že na fotbal by měli chodit jen ti, kteří o to mají zájem. Proto navrhuji- zvýhodněte ty, kteří si to zaslouží. A snažte se o to, ať je takových lidí co nejvíce. A věřím, že i hráčům se hraje lépe před prázdným stadionem než před pískotem těch, kterým zaplatili lístky. Ovšem zase se zvedne průměrná návštěva => více lidí uvidí reklamu => sponzor dá více peněz a o to přece jde. Takže bych se ani nedivil, kdyby sobotní utkání bylo prohlášeno za úspěch.

 

A jak bych řešil současnou herní krizi já? Když hráči nejsou hodni nosit dres Baníku, tak ať jej nenosí. Popřípadě máme i B tým. A když to chce vedení řešit finančním postihem? Odměňte ty věrné, ale pokud Vám to není po chuti dejte to radši na nějakou dobrou věc. Lidem, kteří Vás neopouštějí ani v těžkých chvílích nebo lidem, kterým ty peníze pomohou.

 

Toto neplatí jen o Baníku, ale o všech klubech, které se snaží diváka nalákat na peníze a jen proto, aby z nich měli peníze. Lákejte je na atmosféru a fotbal a oni přijdou sami. A budou se vracet. Je to o všech klubech, které si neváží fanouška.

 

NAVŽDYCKY VĚRNI

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Fiala | sobota 4.4.2009 20:01 | karma článku: 33,12 | přečteno: 5590x
  • Další články autora

Jan Fiala

Luxusně nám je... Není to škoda?

27.2.2012 v 22:54 | Karma: 12,87

Jan Fiala

Slavia se připravuje na Ligu Mistrů

8.3.2010 v 11:41 | Karma: 8,04

Jan Fiala

Slavia ve finále Ligy mistrů

8.12.2009 v 14:07 | Karma: 13,19