Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cammi Granato - první žena v síni slávy

První žena, která byla uvedena do síně slávy IIHF neměla cestu k úspěchu vůbec snadnou.... O jejím osudu a životě se můžete dovnitř uvnitř článku ...

Catherine Michelle Granato, hráčka, kterou ovšem celý hokejový svět zná pod zdratkou Cammi Granato se narodila 25. března 1971 v městečku Downers Grove, ve státě Illinois do typicky hokejové rodiny. Vždyť její rodiče se poznali na zápase NHL. Jeden z jejich starších bratrů - Tony se později prosadil jako hráč v NHL a nyní koučuje Pittsburg Penguins. Bratr Robby se pro změnu prosadil v profesionálním in-line hokeji. Díky tomu, že Cammi byla nejmladší ze sourozenců, užila si jistě dost. Když si kluci chtěli doma zahrát hokej, malý otloukánek Cammi byla určena do brány. Tyto "bratrovražedné" bitvy ji ovšem notně zocelily, takže později byla připravena bojovat o svůj další hokejový osud.

Své první hokejové krůčky na ledě udělala Cammi v pěti letech mezi chlapci, protože dívčí tým v té oblasti tehdy neexistoval. Dívka mezi chlapci, to byla tehdy velká rarita, ale ne všemi přijatá dobře. Spoluhráči, protihráči, ale i funkcionáři ji často házeli klacky pod nohy, ale Cammi se zlomit nenechala a už tehdy měla priority velmi dobře srovnány, když tvrdila:

"Miluju hokej tak moc, že nechci přestat. Pracuji na sobě tvrdě a posouvám se dál. Kdybych byla průměrná, nepřijali by mě. Když jsem lepší, budou mě respektovat

Protože vždy patřila mezi nejlepší, s chlapci vydržela hrát až do univerzitního věku. Univerzitu absolvovala v Montrealu na Concordia University A hrála by tam možná dodnes, kdyby kanadský hokejový svaz (CIAU) nezavedl přísnější pravidla pro hráče, kteří nejsou z Kanady. Jak si v lize vedla? Statistiky hovoří jasně - Cammi byl zvolena nejlepší hráčkou ligy tři sezóny za sebou - v letech 1991, 1992 a 1993. 

V té době už však byla stálicí v národním týmu USA, ve kterém naskočila poprvé v roce 1990 a pomohla k zisku stříbrných medailí z mistrovství světa. Na mistrovství světao dva roky později se stala nejlepší hráčkou turnaje...

První vrchol její kariéry nastal v roce 1998. Tehdy "věčně druhý" tým USA porazil v olympijském finále největšího rivala a favorita- tým Kanady. Kapitánské céčko tehdy nenosil nikdo jiný, než Cammi Granato. Cammi se dostala ještě jedna velká čest - byla to ona, kdo nesl vlasku Spojených států při úvodním ceremoniálu na OH. Velkým snem celých Spojených států byla obhajoba zlata na domácí půdě v Salt Lake City. To se bohužel nepodařilo, zlato si odvezla Kanada. Jen slabou náplastí byl zisk první a jediné zlaté medaile o rok později na MS.

To, co Cammi dokázala samozřejmě nemohlo zůstat bez povšimnutí velkých manažerů NHL a IIHF. V roce 2007 obdržela Cammi jako první hráčka cenu Lester Patrick Trophy, která se uděluje hráči, který "prokazuje velkou oddanost hokeji". Tím se zařadila po bok takových velikánů jako jsou např. Mario Lemieux, Mark Messier, Steve Yzerman nebo Scotty Bowman. Jen o rok později byla jako první žena uvedena do síně slávy IIHF.

Lidé mají vždy rádi silné lidské příběhy, proto se Cammi stala váženou osobností nejen hokejového, ale i veřejného života v USA. Vdala se za, dnes už bývalého, hráče NHL Raye Ferrara, často se objevuje v televizi jako komentátorka, moderátorka. Mimo jiné se ještě věnuje charitě a výchově malých hokejistek, pro které vede speciální hokejové školy a kurzy.

více na www.zenskyhokej.cz


Autor: Jan Fiala | pondělí 26.10.2009 2:05 | karma článku: 12,84 | přečteno: 1708x
  • Další články autora

Jan Fiala

Luxusně nám je... Není to škoda?

Když zadám do google slovo luxus, vyjedou mi obrázky diamantů, lodí, aut, nových mobilů a podobně. Pro mě má to slovo naprosto jiný význam. Připadá mi, že se v poslední době ztratily tradiční hodnoty, žijeme v nesmírně uspěchané době, abychom si mohli dopřát luxus. Skutečně si ho dopřáváme?

27.2.2012 v 22:54 | Karma: 12,87 | Přečteno: 629x | Diskuse| Společnost

Jan Fiala

Ženám začala nová hokejová sezóna.

O něco dříve, než začíná nejsledovanější soutěž v ČR - hokejová extraliga, rozbíhají se na stadionech boje o titul v lize žen. O uplynulém víkendu měla liga v plánu první kolo, ale pojďme se podívat i na další zajímavosti, které se před sezónou udály.

13.9.2010 v 0:48 | Karma: 7,43 | Přečteno: 989x | Diskuse| Sport

Jan Fiala

Slavia se připravuje na Ligu Mistrů

Ne, nejedná se o sci-fi o fotbalové Slavii. Řeč je o hokeji, tedy konkrétně o tom ženském. O nadcházejícím víkendu se odehraje finálový turnaj EWCC, kde bude mít své zastoupení poprvé i český hokej.

8.3.2010 v 11:41 | Karma: 8,04 | Přečteno: 1706x | Diskuse| Sport

Jan Fiala

Mladé české hokejistky jasně vévodí

V současné době probíhají Zimní Olympijské hry ve Vancouveru, kde můžeme sledovati zápolení hokejistek. Bohužel bez české účasti. V našem ženském hokeji se ale blýská na lepší časy. Výběr do 15 let si poradil se stejně starou reprezentací Německa a Švýcarska.

15.2.2010 v 10:07 | Karma: 14,76 | Přečteno: 1580x | Diskuse| Sport

Jan Fiala

Slavia ve finále Ligy mistrů

Mužská Liga mistrův hokeji se letos z finančních důvodů nehraje, ale tradiční ženský turnaj pokračuje. A český zástupce si připsal i jeden obrovský úspěch - postup do FINAL FOUR

8.12.2009 v 14:07 | Karma: 13,19 | Přečteno: 2110x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Tuleja publikoval i v pochybných vědeckých časopisech, nyní žádá o stažení článků

2. května 2024  13:57

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

Poslanci mají jednat o zákoníku práce, ANO chce zabránit výpovědi bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  13:45

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2916x
O autorovi se dá napsat samostatný článek. Proč bloguju? Protože chci.

http://pacient.bloguje.cz

Seznam rubrik