Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Na otázku, proč jsou potraviny v Polsku pořád o tolik levnější než u nás, premiér reagoval mimo jiné vysvětlením, že polské zemědělství nebylo postiženo takovou koncentrací do velkých JZD jako u nás za minulého režimu a zůstali zachováni i malí zemědělci. Dobrá, ale proč nezůstali zachováni také v Česku, 30 let po zrušení JZD?

Zdroj: https://janferenc.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=805686

Velké zemědělské podniky mají nižší náklady než malé. Pokud to není pokřiveno dotacemi

4 2
možnosti
Foto

Velké zemědělské podniky mají nižší náklady než malé to jste zjistil kde ???

1 6
možnosti
ZZ

Vám se to těžko vysvětluje, protože asi nikdy nepochopíte, že velkovýroba má svoje nesporné ekonomické výhody oproti malovýrobě, která je v zemědělství navíc ještě extra dotována, aby vůbec byla konkurenceschopná.

Ve světě to chápou už i zemědělci na Západ od našich hranic, ale k vám se tato informace asi nikdy nedostane.

3 1
možnosti
Foto

Zemdělská velkovýroba vede ke ztrátě biologické rozmanitosti, zhoršuje se podnebí, dochází k degradaci půdy a kontaminaci podzemních i povrchových vod hnojivy a pesticidy. Ubývá hmyz, polní ptáci, zajíci i drobní savci. Tohle bylo jasné i sedlákovi z Horní Lhoty a zemědělcům na západě. I žákům 3A, ale ne lidem ducha mdlého. Není to ale jasné agrobaronům jako Babiš. Toho zajímá jedno money, money.

1 0
možnosti
ZH

Vždyť už víme, že tohle je argument, za jehož uznání není Zavadil placen...

1 0
možnosti
Foto

Který malý zemědělec se může pochlubit linkou na toustový chleba s dotací 100 milionů korun?

3 1
možnosti
ZZ

Ten, který si ji dokáže postavit a hlavně provozovat. Jestliže taková velkopekárna má roční hrubý zisk kolem 20 - 60 mil Kč, tak takovou stavbu sama neprofinancuje a případný úvěr nesplatí.

0 0
možnosti
Foto

Zdeňku, už jste se někdy opil rohlíkem? Na mašinku si taková pekárna vezme úvěr, v té době 2-3%. Odpisy 10 let, větší zisk, ale jsem rád, že jste si na mě vzpomněl. Děkuji

0 0
možnosti

Bohužel, premiér je diletant. Asi si myslí, že ze to bude u soudu polehcujici okolnost.

1 1
možnosti