Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Tito liidé, kteří nabádají vůbec asii neví o realitě v této zemi. Drtiivá většiina lidí si byt vůbec nemůže dovolit koupit.

1 0
možnosti
Foto

Na byt o velikosti 9 m2 za 1,6 milionu se snad mladí lidé zmohou, pokud se na něj zadluží na celý život. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-reality-skladaci-stolek-a-spolecna-pracka-tak-vypada-nejmensi-bydleni-v-cesku-233621

Jinak, máte samozřejmě pravdu, trh s realitami sleduji delší dobu a po zvýšení úrokových sazeb v podstatě došlo k jeho kolapsu. Vidím to v satelitních vesnicích a městech okolo Prahy, kde se výstavba rodinných domků zastavila, více než rok se nabízejí na prodej novostavby, kde majitele položily zvýšené splátky hypoték. Třeba ve Slaném a v okolí se už delší dobu nabízí velké množství právě dokončovaných bytů i rodinných domků (Knovíz) za obrovské ceny, stále jich na prodej přibývá a skoro nic se neprodalo.

0 0
možnosti
JR

J31a94n 68R59á53ž

28. 10. 2023 16:05

Mám jinou prognózu.

Počet obyvatel se už zvyšovat nebude, takže potřeba stavět nové byty už nebude nikoho tlačit do rizika, že nebudou kupci. Hodně ekonomů , a já jim věřím, mluví o tom, že ta pravá krize teprve přijde a s ní se nejenom zvýší nezaměstnanost, ale zvýší se i obavy většiny zaměstnanců o budoucnost.

Nevěřím, že snížení úroků znovu nastartuje boom kupování bytů jednotlivci a naopak věřím, že silní investoři budou kupovat celé domy, ve kterých budou zřizovat nájemní byty. Situace na bytovém trhu se tak dostane do stavu, který je ve světě standardní a většina občanů bude bydlet v nájmu.

Dá se totiž předpokládat, že v dalších letech málo kdo bude dostatečně bonitní klient pro banky aby mu dala úvěr/hypotéku na víc jak 50-60% hodnoty bytu s jistotou, že bude někdy splacena a málo která, zejména mladá rodina bude mít úspory na 40-50% ceny bytů a další prostředky na jeho vybavení, jakož i dostatečné rezervy pro případ delšího výpadku příjmů. Jsem přesvědčen , že počet hazardérů ochotných jít do hypotečního rizika se podstatně sníží.

1 0
možnosti
Foto

áno, stavať nájomné malé byty je trend aj u nás, čo nie je bohviečo, ale niektorým ľuďom to vyhovuje, v prípade, že sa môžu kedykolvek vlastne odsťahovať, ale mne sa tento trend nepozdáva, u vás sú hypoúvery ovela vyššie ako u nás

0 0
možnosti
Foto

zaujímavé postrehy ale byty sú neni cukríky

0 0
možnosti