Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

bakules

13. 6. 2012 15:10
sice autora chápu

ale tenhle text muže zkusit uplatnit v Bělurusku,Kubě nebo Severní Koree

0 0
možnosti
VH

Stará kára

13. 6. 2012 11:38
Ztráty v rozvodech tepla rostou?

Máte na mysli růst absolutní (v GJ/rok), nebo relativní? Pokud relativní, je ten růst v době úsporných opatření zcela jasný. Nevím, jaká opatření proti němu chcete udělat.  Pokud máte na mysli růst absolutní - můžete uvést příklady?

  Teplárny nevytváří rezervy na zásadní strategické investice (ekologická opatření, kogenerace aj.)??  Z čeho? Když chcete omezit jejich zisky.  Mimochodem: vy máte dojem, že v případě, že provedou ekologická opatření, výrobní cena klesne? Slyšel jste někdy o odpisech?  Kogenerace buď bude ekonomicky výhodná - pak se nestarejte, určitě ji akcionáři prosadí.  Nebo bude ztrátová - a pak počítejte (s a m o z ř e j m ě) se zvýšením ceny elektřiny i tepla.

  Jen drobnost: plynofikace zdrojů tepla je alternativou k nedostatku uhlí. Pokud uhlí nebude, je konverze nezbytná (buď centrální, nebo tam, kde je to stavebně možné, lokální). A ZP je prostě dražším palivem než HU (dnes). A konverze bude něco stát. Zaplatit to může jen spotřebitel. (Nebo kdo jiný podle vás?)

2 0
možnosti
VH

Stará kára

13. 6. 2012 11:22
Vy ty požadavky myslíte vážně ??(!)

Vy jste zůstal v socializmu, nebo co? 1/  Co budou dělat teplárny (a zejména výtopny), pokud vzroste cena paliva za těch 6 let o 30 % (a ono přinejmenším uhlí vzroste)?  Máte dojem, že akcionáři budou platit to palivo ze svého?  Myslíte vůbec?  2/ Snížit cenu distribuce o 20 %?  Jak jste k tomu číslu přišel? Nijak, prostě jste ho plácl (což nerozumný udělá snadno). Největším provozovatelem distribuční soustavy u nás je ČEZ-Distribuce, a.s.  Víte, jaké má tržby a jaký z nich zisk?  Těžko. Řeknu vám to: tržby 41,5 mld. Kč, zisk  p ř e d   z d a n ě n í m  4,9 mld. Kč.   Vy však chcete snížit tržby o 20 %, tedy o 8,3 mld. Kč.  Zřejmě na úkor údržby a rozvoje sítě.   Jen pro vás a obdobně chytré: těch 4,1 mld. Kč zisku  p o  zdanění akcionáři neprojedí. Část jde na obnovu zařízení (odpisy ze starých cen nestačí), část na rozvoj sítě.   Takže jak je to s těmi 20 %.  Ječet se dá snadno. Jen se podle ječení nedá skutečně pracovat.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

13. 6. 2012 11:27
Vy ty požadavky myslíte vážně ??(!) - 2

Třetí bod vašeho prohlášení zní krásně.  Vy máte dojem, že současný způsob regulace cen tepla některé účastníky zvýhodňuje? Jak a které?   Máte dojem, že jiné znevýhodňuje?  Jak a které?  Jak si představujete ten tlak na "vyšší efektivnost" ve výrobní a obchodní činnosti?  Zákonný předpis o minimální účinnosti zdrojů a rozvodu vám nestačí?

0 0
možnosti
  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 760x
Vzděláním ekonom, praxí novinář, nyní šéfredaktor deníku svethospodarstvi.cz, dědeček, stále (bohužel) kuřák, no a tak... 

Seznam rubrik