Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

M31i55l40a39n 89S32m19r81ž

31. 1. 2021 19:36

Hrozící blackout měl původ v chorvatské přenosové soustavě https://www.bloombergquint.com/technology/green-shift-brings-blackout-risk-to-world-s-biggest-power-grid . Většinou bývá zdrojem obtíží právě přenos proudu.

Ani poslední veliký blackout v Evropě v roce 2006 neměl za příčinu obnovitelné zdroje, ale vypnutí vysokonapěťové trasy pod lodí plující pod vysokým napětím.

Současný vývoj parametru SAIDI pro německou síť nepotvrzuje teorii, že by s rostoucím procentem obnovitelné energie rostlo nebezpečí blackoutu. Právě naopak.

O jaderné elektrárně Dukovany se hovoří jako o drahém projektu zcela správně. Podle newyorské banky Lazard je LCOE jaderné elektřiny asi třikrát dražší, než z větru nebo slunce. Vidíme před očima Olkiluoto, Flamanville, Hinkley Point C, vše až třiapůlkrát dražší a s více jak desetiletým zpožděním?

Jádro vždy zůstane rizikem, je podpojištěné, k provozu potřebuje chladící vodu, problémy s úložištěm. Paradox! Většina veřejnosti je pro jádro ale úložiště nikdo nechce.

Píšete, že OZE stojí velké peníze, to je pravda. Ale podíval jste se někdy na rozdíl výkupních cen z fotovoltaiky u nás v Německu? Zde jsou v grafu: https://milansmrz.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=686928 a z něho plyne, že celých sedm let byly u nás ceny až o 66% vyšší než v Německu. Důvod zůstává utajen: budoucí diskreditace obnovitelných zdrojů či zisk akcionářů, či oboje?

0 0
možnosti
JK

Co má společného stav sítě v Chorvatsku se stavem v Rakousku? Je přece na Rakousku aby si zajstila spolehlivý provoz své sítě. FVE v ČR stojí odběratele i daňové poplatníky bilion kč za 20 let provozu. Vyrobí amrginálních 2,6% elketřiny. Za tyto peníze by se postavily 4 jaderné bloky, které by vyrobily cca 30% české spotřeby. A pokud tvrdíte, že větrníky a FVE zvyšují bezpečnost dodávek sítě pak snad je zbytečná jakákoliv diskuse se zeleným fanatikem.

0 0
možnosti
JF

Tak to zní opravdu revolučně. Když už odpovědnost je jasná, tak už jen vyhrnout rukávy a hurá do výkopových prací. Napsáno už bylo vše ... ;-DR^

0 0
možnosti
JF

J11a94n 86F40e31r37e28n43c

23. 1. 2021 10:47

díky, pane Floriane, přesně o to tady jde.

0 0
možnosti
JF

Ohledně té neodpovědnosti politiků to zní poměrně vizionářsky až anarchorevolučně ... pokud se týče odpovědnosti to by pak s CEPS snad mohli už soupeřit jen novináři ... a samozřejmě jen ti co píšou ve prospěch těch odpovědných ;-D

0 0
možnosti
JF

Každopádně super zjištění, že kromě ekonomiky jsou také i jiné obzory R^ ;-D... možná stačí jen vystoupit z té bezchybné a dokonalé a čisté ideologie (jaká jiná také ideologie může být ...) ekonomizace všech problémů, která se nám tu tak nějak sama od sebe a zcela bezzásahově a bez přívlastků rozmohla ;-D ... samozřejmě vedle ekonomiky (resp. zejm. nákladovosti na pracovní sílu a tedy pracovní úsilí) jsou i jiná kritéria jako např. ekologie, etika, rizika, sociální aspekty, vědecko-technologický rozvoj, politika, strategie atd. ... a dle toho je možné také jednotlivé varianty zvážit a dát jim svůj přiměřený a odpovídající prostor ... např. obnovitelné zdroje plus záložní zdroje plus distribuční síť ... atd. ... čím více relevantních (neideologických) pohledů tím lépe ... druhá věc je jak v době penězovodů a jiného odklánění zajistit správnou distribuci ekonomických pobídek(dotací) které vyvažují ten druhý směr tu stranu ekonomických pobídek k útlumu ... tj. emisní povolenky ... to je možná zas třeba politicko-kulturní aspekt problému hodný samotného Augiáše ...

0 0
možnosti
  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 765x
Vzděláním ekonom, praxí novinář, nyní šéfredaktor deníku svethospodarstvi.cz, dědeček, stále (bohužel) kuřák, no a tak... 

Seznam rubrik