Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pane autore, já mám tedy hlavně problém s Vaší větou "Pokud je někdo lempl a svého zdraví si neváží, tak by prostě byl tam, kde dnes je každý běžný občan ČR. Na úrovni BC." Uvědomujete si prosím, že i v případě Vámi navrhovaných změn/reforem by tu byli lidé, kteří by si prostě nemohli nad základní péči připlatit, protože i když pracují, mají tzv. z ruky do huby? A ti jsou podle vás lemplové a neváží si svého zdraví??? Ale asi ve většině případů váží, jen by si nemohli "dopřát" nadstandart....

A hlavně si myslím, že pokud bychom si připláceli na lepší péči, budou z těchto peněz tloustnout jen zdravotní pojišťovny a odcházení lékařů a sester to rozhodně nezabrání, protože nechápu, jak by se k nim ty fin. prostředky dostaly. Ale přiznávám, že to je jen můj názor laika.

Pro případné reakce uvádím, že moje rodina i já bychom si mohli připlácet, ale o nás v tomto příspěvku nejde......

1 0
možnosti
Foto

Zmíněná věta pana autora je opravdu nešťastná. Nicméně - odlišení "lemplů" by mělo být dáno tím, že by se definovala opravdu basální péče, ale nic více (tedy kupříkladu astmatik, který udělá 60 cigaret denně, stejně tak kardiak). Tento "lempl" by jistě neměl zemřít na ulici, ale na druhé straně je nutné jej odlišit od člověka, který má hluboko do kapsy a současně se o své zdraví stará.

A pak by byly ony kategorie, o kterých píše autor.

Jinak máte samozřejmě pravdu, že by lékař z onoho nadstandardu nic neměl a toto by nijak nezabránilo odchodu lékařů z ČR. To třeba nepochopil níže pan Salajka.

1 0
možnosti

Ono to v článku není řečeno, ale moje představa je, že za nadstandardní péči by pojišťovny měly nasmlouvané se zdr. zařízeními vyšší sazby za úkony, než za ty standardní. A další příjmy by plynuly z plateb nehrazených pojišťovnami. Tady by byl zdroje k lepšímu ohodnocení lékařů. Také si nedělám iliuze, že to zastaví odchody lékařů do zahraničí, ale všem je nám jasné, že u nás se zdravotnictví dá změnit jen malými kroky.

0 0
možnosti

Děkuji za reakci:-) Ano, myslím, že jsem pochopila co tím Vy i autor myslíte, ale pořád mi to připadá jen jako placení "nadstandardu" a neřeší to problém odcházení lékařů a sester. Mimochodem, nedávno mi můj oční lékař sdělil, že mám šedý zákal a budu muset na operaci a informoval mě, mimo jiné, že si mohu za kvalitnější oční čočku připlatit; u zubaře také běžně doplácím na kvalitnější plomby apod. - takže předpokládám, že tohle asi není problém. Problém osobně vidím v tom, že lékaři a sestry zde v republice bezplatně (i když vím, že jsou i tzv.vedlejší náklady studia, které si musí hradit sami) studují a po ukončení studia skutečně odcházejí do zahraničí. Nejsem žádný rovnostář ani stará struktura, ale myslím si, že studium vyšších odborných a vysokých škol by mělo být nějakým způsobem podmíněno závazkem po ukončení studia x-let v republice pracovat. Má to několik rozměrů: např. čerstvě vystudovaný lékař sice nebude pro nemocnici zřejmě až zas takovým přínosem, ale může zde získat tolik potřebnou praxi a na druhou stranu nemocnice si bude moci ty "šikovnější" třeba i udržet do dalších let (ovšem pokud je dokáže řádně zaplatit, čímž se vracíme zpět k tématu blogu....

1 0
možnosti
Foto

Dobrý den ještě jednou. Jsou to dvě věci. Ony odchody lékařů do zahraničí se řeší již mnoho let, dle údajů zhruba 200/rok. Jsou to samozřejmě zejména čerství absolventi. Důvodem jsou samozřejmě mnohem lepší platy, ale i lepší systém postgraduálního vzdělávání a atestace, které jsou u nás v katastrofálním stavu. Připoutat je k nám, jak navrhujete, je díky členství v EU a volnému pohybu osob nemožné, měli bychom legislativu odlišnou od zbytku EU. Navíc - v tom případě proč jen lékaře a ne IT specialisty, jiné VŠ odborníky apod. ?

Stav je řešitelný úpravou podmínek pro absolventy ( opakuji nejen těch finančních). Případně placené školství, což opět neprojde přes hradbu tzv. sociálních jistot.

1 0
možnosti

Děkuji za reakci. Jo, jo - máte pravdu, to mi nedošlo, že nemůžeme mít legislativu odlišnou od EU (tady to píšu trošillinku jedovatě, přiznám se bez mučení, že jsem hlasovala proti vstupu do EU, nicméně uznávám výsledek hlasování, byť si čím dál tím víc myslím, že návrat před Lisabonskou smlovu by byl mnohem lepší - a to nejsem skalní přiznivec Trikolory:-)...ale to je jiné téma, že?) Fakt je, že jsem ve své reakci opravdu myslela, že by se to mělo týkat všech oborů, nejen zdravotnických, jen jsem se jasně nevyjádřila. Ano, taky chápu, že placené školství neprojde (i když možná by to taky nebylo od věci, alespoň u humanitních oborů typu psychologie, sociologie, politologie apod.bychom neměli tolik absolventů, kteří zas až tak a v takovém množství nezbytní nejsou a stát by tímto podporoval technická, lékařská a pedagogická studia).

Mohla bych Vás poprosit o popsání úprav podmínek pro absolventy? Opravdu by mě to zajímalo, jak tento problém řešit.

0 0
možnosti
Foto

O podrobný popis se pokoušet nebudu, zabralo by to spoustu času. Ale aspoň basál. Absolvent LF musí nastoupit do nemocnice, kde má výběr z tzv. "kmenů" (více méně základní obory). Ty však musí absolvovat na tzv. akreditovaném pracovišti, což každé oddělení není. V malých špitálech je každá ruka dobrá a tak není až tak moc vůle "pustit" absolventa na několik let mimo onu nemocnici, aby se vzdělal k atestaci. Navíc - pokud je akreditované pracoviště vzdálenější, kdo bude platit ubytování, cestovné? Nemocnice ne. Takže - jak vidíte,- není to vždy snadné. (V zahraničí je to všechno zcela jiné, tak je absolvent co se týče vzdělání, hýčkán). Základní plat bývá často směšován s výdělkem za služby, což je hanebnost, protože ona částka je třeba za 300 hod/ měsíc a nikoli zvyklých cca 180 hodin/měsíc.

Jinak samozřejmě musí být podmínky pro všechny VŠ stejné, tedy buď platit,nebo ne, Buď nějaká smlouva o setrvání po promoci nebo ne. Jakékoli výjimky apod způsobí chaos.

Mějte se fajn a díky za slušnou diskusi.

1 0
možnosti

Já Vám taky moc děkuji. Fajn diskuse, která mi rozšířila obzory. Zdravím.

0 0
možnosti

Pakliže bude problém řešený jen donucovacími prostředky a nikoliv pozitivně, čili platem, bonusy a slušným zacházením, docílíme ve finále jen toho, že do zahraničí nebudou odcházet čerstvě vystudovaní, ale už hotoví lékaři s praxí a s atestací. A věřte tomu, že pro německou nemocnici nebude problém absolventa vyplatit z tohoto závazku.

1 0
možnosti

Částečně s Vámi souhlasím, i když si nemyslím, že donucovací prostředky je správný výraz. A ano, jasně, že by zde byla potřeba pozitivní finanční motivace, aby pro lékaře s praxí (a nejenom pro ně) bylo zajímavé pracovat tady u nás. A že by německá nemocnice absolventa ze závazku vyplatila, s tím názorem taky souhlasím. Ale mám otázku: Vám opravdu nevadí, že ti mladí lidé tu studují v podstatě za peníze všech daňových poplatníků a pak s klidným srdcem i myslí pracují v jiné zemi, protože se tam mají líp? Pokud by si alespoň část studia platili sami ani neceknu. Ale jako daňový poplatník předpokládám, že pokud z mých daní studují, měli by nějakou práci (a daně atd.) odvést i této republice, potažmo nám všem, kteří jsme jim na studium přispěli. Já za sebe jsem moc ráda, že studium je "bezplatné", považuji to za "sociálně" spravedlivé, tzn. že mohou studovat i nadaní mladí lidé i když jsou třeba z méně majetných rodin a pro které by třeba tím bylo placené studium nedostupné. Jenže poslední dobou mám dojem, že většina absolventů to bere tak nějak samozřejmě (čest vyjímkám) a možná o tom ani nepřemýšlejí. Ale to už je

samozřejmě na jinou diskuzi.

0 0
možnosti