Ovlivníme volby.

Je ovlivňování voleb normální? Já tvrdím, že ano. A poukazování na zmanipulované volby je jen výmluva, abych nemusel přiznat vlastní neúspěch, nebo je to znak nejistoty a hledání výmluvy pro případný neúspěch v budoucnu.  

Už delší dobu sleduji v médiích někdy až hysterické výkřiky na téma ovlivňování voleb. Můžeme začít u Donalda Trumpa, přes prezidentské volby ve Francii a skončit u nás v ČR. 

Tak se na to podívejme. Máme dva státy. Je v podstatě jedno, zda se jedná o velmoci či o regionální sousedy. Oba státy mohou žít v míru, ale to neznamená, že nemají své zájmy a ambice v mocenských, ekonomických, legislativních a dalších oblastech. Tyto zájmy se pochopitelně ne vždy shodují.

Pokud ve státě A probíhají nějaké zásadní volby, tak je pochopitelné, že stát B by vždy upřednostnil kandidáta, se kterým by se mu lépe jednalo, který mu lépe odpovídá svým světonázorem, který by byl spíše ovlivnitelný apod. 

Pokud by stát B byl tvořen naklonovanými Mirky Dušíny, pak by možná v tichosti fandil svému favoritovi, ale to bychom byli v ideálním světě, který neexistuje. Volby se totiž ovlivňují, ovlivňovaly už v dávné minulosti a ovlivňovat budou! Nikdo v dnešní době v civilizovaných zemích pochopitelně neočekává, že pod každou volební urnou je schovaný tajný agent cizí mocnosti, který v noci za svitu baterky přendává lístky z jedné obálky do druhé. Ale ovlivňováním můžeme rozumět cokoliv dalšího od podpory tisku, vyjádření sympatií od čelných představitelů, mediálně známých tváří, ekonomického tlaku až třeba po šíření "fake news" a "trollení" na internetových diskuzích. Nic z toho ale zpravidla není nelegální. Je to prostě taková propaganda.

Problém by nastal v okamžiku, kdy by byla překročena hranice této legálnosti. Například hackerským útokem na počítače sloužící ke zpracování volebních výsledků. 

Na eliminaci těchto nelegálních aktivit má však každá země své zpravodajské a bezpečnostní složky. Pokud by takovýto útok nezachytily a neodvrátily, tak je to pouze a jen jejich chyba.

Pokud ale někdo začne po volbách hystericky vyřvávat, že jakýsi nepřítel vše ovlivnil (zajímavé je, že vždy řve ten poražený, nebo ten, kdo si není jistý výhrou), tak já jako občan (a opět je jedno kde - řekněme takový hypotetický občan příslušné země) se musím bránit. Ten dotyčný mi v podstatě říká, že jsem nesvéprávný, že nedokážu rozlišit a vyhodnotit fakta, že sednu na lep každému hospodskému a internetovému blábolu, že nemám vlastní rozum a asi by bylo nejlepší mi rovnou sebrat volební právo. 

A to mne jako svobodného a myslícího člověka uráží. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dočekal | pátek 2.2.2018 21:29 | karma článku: 22,47 | přečteno: 463x