Nesmím hlasovat!

K něčemu se občan může vyjadřovat a k něčemu už ne. Proč a kde je ta hranice, co ještě smíme a co už ne? 

Dnes jsem v autě poslouchal na ČRo rozhovor s prof. Švejnarem a už poněkolikáté jsem od různých "elit" zaslechl tvrzení, jaká příšerná katastrofa by byla připustit vypsání referenda o setrvání v EU. Stejnou myšlenku vyslovil ve volebním klání i prof. Drahoš.  

V této souvislosti mne napadá pár otázek. Lidé jsou zjevně svéprávní a dostatečně informovaní na to, aby mohli:

- hlasovat v místních referendech (umístění nádraží, zákazy hracích automatů...)
- volit do obecních a krajských zastupitelstev
- volit do poslanecké sněmovny a do senátu
- volit prezidenta 

a zjevně kdysi dávno byli i svéprávní aby mohli hlasovat o vstupu do EU.

Ale nyní už o setrvání v EU lidé hlasovat nemohou. Co se od roku 2003 změnilo?

- To jsme natolik zhloupli?
- Ztratili přehled?
- Pozbyli svéprávnost?
- Máme méně informací, zkušeností? 

Někdo může namítnout, že o takto zásadních věcech by měla rozhodovat vláda, potažmo parlament. Tam, že sedí ti "chytří", které jsme si zvolili, aby mysleli za nás, obyčejný plebs. Tam jsou ti, kteří mají školy, přehled, týmy poradců, jsou "in", apod. Nechť se na mne nikdo nezlobí, ale stačí v televizi sledovat jeden přímý přenos z jednání sněmovny a veškeré iluze o sbírce géniů v PS jsou pryč. A navíc tento argument opět nevyvrací námitku, proč podobné hlasování v roce 2003 bylo možné. 

Spíše mám dojem, že někde v pozadí je panický strach. Obyčejný Strach, že czexitem by spousta lidí přišla o dobře placená místa na úřadech, v Bruselu.... Neziskovky o bezpracné peníze, spousta subjektů o dotace atd. Co bychom si počali bez všech těch cyklostezek, rozhleden, dotací na řepku. Kam by se poděli úředníci, kteří rozpracovávají nařízení a směrnice EU? Nebo je zde spíš strach z toho, že lid by řekl: Císař je nahý? EU něco slibovala a chová se jinak? EU se od doby vzniku rapidně mění a není to zrovna k lepšímu? 

Paradoxně by přece nikoho nemělo napadnout hlasovat pro vystoupení z EU. Všechny orgány skvěle pracují, v celé EU je zaručená bezpečnost, rovné příležitosti, žádná diskriminace, ochrana hranic na 100%, životní úroveň všech zemí se srovnává, všechny státy mají finanční přebytky, nikdo nic nedluží, v čele jsou světově uznávaní lídři, USA s Čínou v úžasu sledují hospodářský růst EU..... a nebo snad ne???     

A nebo skutečně obyvatelstvo hloupne a dnes by již nebylo schopné kvalifikovaně rozhodnout. V tom případě by se ale měly urychleně zrušit i ostatní volby, než bude pozdě. Ono je opravdu neúnosné, aby každý dělník (pardon - v newspeaku operátor výroby), uklízečka atd. volili jak chtějí. Tím nemám nic proti uvedeným profesím. A úplně nejhorší je, když volí vesnické obyvatelstvo s nižším vzděláním, které je nespokojené se svým životem! Tak, jak tomu údajně bylo nyní v prezidentských volbách. 

Neříkám, že czexit je dobrý nápad, jen tvrdím, že odmítat podobná referenda nemá logiku. Je to od "elit" povýšenecké, v důsledku to vyvolává onu slavnou "blbou náladu" ve společnosti a hloubí příkopy. 

Autor: Jan Dočekal | pondělí 29.1.2018 18:53 | karma článku: 29,47 | přečteno: 607x