Největší swingers party světa - platí to Brno a Ministerstvo kultury!

Ano - titulek je nadsázka, ale fakt je, že Brno a Ministerstvo kultury financují naprostý nesmysl. Seznamka = umělecký projekt? To ty peníze nemají lepší použití? Aneb jak se bezostyšně přiživit na vzniku Československa. 

Abychom se stručně dostali do obrazu. Jakási umělkyně z Brna si vymyslela megaseznamku za peníze daňových poplatníků. Ta "umělkyně" se jmenuje Kateřina Šedá a mimo jiné obdržela cenu Architektka roku 2017. K tomu se vyjádřila následovně: „Jsem taková mezioborová, trošku nepatřím nikam a jsem všude; cena mě těší, ale rozhodně nemám ambici v budoucnu něco stavět. Já mám ambici spíše lidi z baráků, které ti architekti staví, vyhánět,“ ... takže architektka, která nechce nic stavět a chce lidi honit ven. Asi si v létě postaví stan a v zimě iglů. OK. 
Pak chodila Brněnským Bronxem (Cejl) aby zjistila, že romové ničí poštovní schránky. Podle ní je důležité: "Přijít na to, jak bychom se jim přizpůsobili. Ne oni nám, ale my jim. V nějaké věci...." Vzniknul z toho nesmyslný průvodce brněnským Bronxem (vsadím se, že placený magistrátem nebo z nějaké dotace). 

A teď tady máme tzv."rande století" - akce za 4,4 milionu Kč, kterou napůl platí magistrát Brna a druhou polovinu Ministerstvo kultury. Jedná se o jakousi seznamovací akci pro 1918 osamělých lidí. Číslo má evokovat rok založení Československa. Krásný příklad toho, jak lze ideově a finančně zneužít cokoliv, včetně roku založení samostatného státu. Docela bych se nebál použít pro toto zdůvodnění slovo chucpe! Zřejmně i pro zastupitele Brna to bylo docela silný kafe, když ten návrh prošel o 1 hlas. Pro zasmání: "Nejedná se o nějakou seznamku typu Líbím se ti, ale o velký umělecký projekt, a proto by na něj mělo město přispět,“ hájil netradiční rande Hollan (to je ten slavný zastupitel využívající služeb ukrajinských domin - v současné době migrující k Pirátům). Co se z toho bude platit? "Peníze půjdou například na jízdné a ubytování pro účastníky a na organizaci, která bude při tak obrovském množství lidí velmi náročná". Překlad: pár stovkám lidí zaplatíme ubytovnu, 2 chlebíčky na osobu a zbytek spolkne organizace (= odměny lidí, co se kolem toho motají?).

Já to nechápu - když už chce dělat megaseznamku, tak ať si ji klidně dělá. Ať od každého vybere třeba tisícovku a zajistí lidem to, co slíbí. A pak je mi úplně jedno, že jí z toho zůstane v kapse pětikilo jako zisk. Ale tvrdit, že jde o umělecký projekt a z daní se na to musí uvolnit 4,4 milionu je už trochu za hranou. 

Kuriózní je, že ve stejný den vyšel na idnes článek o tom, že sanitka s vážně nemocným pacientem kroužila Brnem 5 hodin, než se podařilo najít nemocnici, kde jej přijmou. Na zajištění zdravotní péče ale v rozpočtu peníze nejsou - to prostě asi není umělecký projekt. 

Pro pobavení - citace z fb, kde na toto téma proběhla diskuze: Marek Bradáč: No a pak mi někdo povídejte, že to jsou hodiny co tam stojí. (v Brně - pozn. red.)

Věty v uvozovkách jsou přímými citacemi. 

Zdroje:

https://brno.idnes.cz/rande-naslepo-festival-re-publika-brno-katerina-seda-f9d-/brno-zpravy.aspx?c=A180307_387645_brno-zpravy_krut

https://brno.idnes.cz/zachranka-fakultni-nemocnice-brno-nedostatek-luzek-dohoda-rozvoz-pacientu-16q-/brno-zpravy.aspx?c=A180308_387870_brno-zpravy_krut
https://bydleni.idnes.cz/architekt-roku-katerina-seda-architektka-fpu-/architektura.aspx?c=A170921_213745_architektura_rez
https://brno.idnes.cz/pruvodce-to-je-brno-stanislav-biler-d6u-/brno-zpravy.aspx?c=A170405_2317327_brno-zpravy_krut

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dočekal | čtvrtek 8.3.2018 22:34 | karma článku: 30,87 | přečteno: 1218x