Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Piráti i Čižinský kážou vodu, ale pijí i rozlévají drahá vína

Už několik měsíců jsme v Praze (a nejen tady) svědky nové formy politického boje. Střet pravice s levicí vystřídal zápas nových a podle svých slov morálně neposkvrněných hnutí proti tradičním a údajně prohnilým politickým stranám.

Jak je to doopravdy?

Pusťte nás na ně. Takový byl slogan Pirátů před posledními parlamentními volbami. Na Prahu změny, hlásali Piráti dvojsmyslně v hlavním městě před volbami komunálními. To vše doprovázeli břitkými slovy, ve kterých zejména tradiční politické strany označovali prakticky za zločinecké organizace. S podobnou rétorikou v Praze uspělo i hnutí Praha sobě. Oba subjekty tak do značné míry okopírovaly úspěšnou taktiku hnutí ANO, které již však mezitím začalo být strkáno do jednoho pytle s tradičními stranami.

Část voličů těmto kampaním dopřála sluchu. Nelze jim to vyčítat. Tradiční strany, i moje ODS, samozřejmě v minulosti nadělaly kromě dobrého i chyby. A tak lidé uvěřili, že ti noví a prý čistí budou Prahu spravovat lépe.

To se ale nějak nedaří. Jednak proto, že se do vedení hlavního města i městských částí dostala spousta naprostých amatérů, kteří o Praze a ani o fungování samosprávy nic neví. Za druhé proto, že své často elementární neznalosti nahrazují fanatismem a pocitem, že jejich pravda je ta jediná a správná. Bez ohledu na fakt, že tisíce voličů jiných stran s ní nesouhlasí. A do třetice všeho zlého proto, že se vzletná slova o čistotě a morální neposkvrněnosti velmi brzy ukázala býti lichými.

Připomeňme jen pár kauz, které stihly za prvních pár měsíců vlády oněch nových a čistých probublat. Například šéf hnutí Praha sobě (a zároveň poslanec za KDU-ČSL, starosta Prahy 7 a zastupitel hlavního města) Jan Čižinský se do čela Prahy 7 dostal díky petici proti výstavbě údajně předražené nové radnice. Sám ji ovšem staví tak, že nejprve poslal desítky milionů korun z rozpočtu Prahy 7 záhadné firmě sídlící na Panenských ostrovech za nákup pozemku. Radnice stále není hotová, ovšem náklady se už proti částce, kterou před volbami Jan Čižinský veřejně sliboval, stihly zdvojnásobit. Pověstnou třešničkou na dortu je, že až bude radnice konečně hotová, tak se do ní všichni úředníci nevejdou, a paralelně se tak pro ně budují a otvírají detašovaná pracoviště.

Podobně se Čižinského hnutí nových a čistých politiků předvedlo u zakázky na opravu legendární Šlechtovy restaurace v parku Stromovka. V neveřejném výběrovém řízení, které řídila radní za Praha sobě Hana Třeštíková, záhadně zvítězila firma, jejíž spolumajitel kandidoval za hnutí Jana Čižinského v pražských volbách a která od města dostala neuvěřitelně výhodné smluvní podmínky, které téměř eliminovaly jakékoliv podnikatelské riziko. Výběrové řízení bylo nakonec pod veřejným tlakem zrušeno, ale to nic nemění na snaze přihrát velkou malou domů, pardon v tomto případě sobě.

Podobně zdatně si vedou i Piráti. Nedávno vyšlo najevo, jaký proud veřejných peněz svlažuje například konto dlouholetého moderátora pirátských diskusních večerů Martina Veselého. Jeho firma získala od městských částí, kde vládnou Piráti, hned několik zajímavých zakázek.  Pro Prahu 10 zpracovala Analytickou část strategického plánu rozvoje MČ Praha 10‘ za 216 590 korun, pro Prahu 11, kde vládne Pirát Jiří Dohnal, zase analýzu ‚Bezpečnost veřejného prostoru na Jižním Městě očima dětí‘ za 109 800 korun a na Praze 4, když tam ještě vládli Piráti, získal pan Veselý zakázky celkem za 624 000 korun. Dohromady téměř kulatý milionek.

Dařilo se i pirátskému zastupiteli za Prahu 10 Davidu Satkemu. Jeho právní kancelář získala na podzim 2019 zakázku od Prahy 3 na poradenství za 50 000 korun měsíčně. Dohromady vyinkasoval 150 000 korun. Na úřadě prý nikdo o činnosti této advokátní kanceláře nic neví. Nepřekvapí, že za Prahu 3 s advokátní kanceláří jednal místostarosta Štěpán Štrébl za Piráty.

Velké pozdvižení vyvolala i kauza předsedkyně klubu pirátských zastupitelů na pražském magistrátu Michaely Krausové, která se tajně scházela s (kvůli korupci) trestně stíhaným technickým ředitelem společnosti JCDecaux Tomášem Tenzerem, navíc zrovna v době, kdy se vede doslova bitva o nového provozovatele městského mobiliáře.

Nejčerstvějším důkazem transparentnosti nových a čistých budiž jen těžko uvěřitelná zakázka na servis souprav metra za 14,6 miliardy korun, kterou pražský Dopravní podnik zadal prostřednictvím tzv. jednacího řízení bez uveřejnění, tedy bez veřejné soutěže, firmě Škoda Transportation bez jakéhokoliv projednání s orgány města, které je stoprocentním vlastníkem podniku. O zakázce za neskutečnou sumu nevěděla dokonce ani dozorčí rada dopravního podniku.

Jakkoli se v řadě případů může jednat o selhání jednotlivců, už během pár měsíců je jasné, že i noví a čistí mají ve svých řadách dostatek vykuků. Horší ale je, že zkrátka nejsou schopni spravovat Prahu a řešit problémy Pražanů. Proto již muselo dojít ke změně koalice na několika městských částech. Proto se magistrátní koalice doslova zmítá v hádkách a vnitřních sporech. Na které ale není nikdo zvědavý.

Autor: Jaroslava Janderová | pátek 31.1.2020 10:15 | karma článku: 39,02 | přečteno: 1963x
  • Další články autora

Jaroslava Janderová

Tak nám znovu ožijí kádrové komise. Zavádějí je Piráti…

Doufala jsem, že kádrováci patří spolu s dalšími hrůzami předlistopadového režimu už jen do učebnic dějepisu. Mladí a progresivní Piráti, kteří prý přinášejí změnu do zatuchlého politického rybníčku, mně bohužel vyvedli z omylu.

15.10.2020 v 12:38 | Karma: 40,72 | Přečteno: 2352x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jaroslava Janderová

Politická trapnost a hysterie

Je smutné sledovat, co dokáže v lidech probouzet touha po politické funkci. Ke špinavým a trapným útokům se snižují i lidé, kteří navenek staví slušnost na první místo. Příkladem je senátor a bývalý rektor UK Václav Hampl.

5.10.2020 v 9:24 | Karma: 28,21 | Přečteno: 1299x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jaroslava Janderová

Aktivistický hazard na druhou

Aktivisté z Praha sobě se zřejmě rozhodli finančně zničit Prahu 1. Snaží se o to hned několika způsoby najednou. A jde až o stovky milionů korun.

11.9.2020 v 12:41 | Karma: 23,91 | Přečteno: 650x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jaroslava Janderová

Řidiči jsou nepřátelé číslo jedna

Vedení pražského magistrátu se zjevně rozhodlo, že ti drzouni, kteří si dovolují jezdit po Praze autem, musejí za svou opovážlivost dostat pořádně za uši. Auto je totiž v očích aktivistických sociálních inženýrů zjevně zlem.

28.8.2020 v 13:31 | Karma: 31,18 | Přečteno: 728x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jaroslava Janderová

Čižinského hra na schovávanou

Jan Čižinský je muž mnoha funkcí (starosta, poslanec, zastupitel, předseda hnutí, zakladatel dalšího...), několika politických stran či hnutí (KDU-ČSL, Praha sobě, 3000 statečných) a také dvou tváří.

30.7.2020 v 14:56 | Karma: 35,18 | Přečteno: 1157x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Politolog: Dělníci opustili levici a míří k populistické tyranii většiny

2. května 2024

Vysíláme Letošní evropské volby by mohly překreslit politickou mapu starého kontinentu. Posilují totiž...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  9:52

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 99
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1199x
Politička, členka ODS a bojovnice proti totalitním režimům. Bezpráví a zlovůle by neměly ovlivňovat dění našich životů.

jaroslavajanderova.eu

Seznam rubrik