Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Polský sedlák dostane dotaci na jeden hektar tak vysokoul že je schopen zaplatit českému majiteli pacht 10.000,-Kč. Máme jí touto cestou? Vzájemně se předhánět?

Ne. Řešení tedy je celoevropské - harmonizace dotací do zemědělství.

řešením v žádníém příapdě není kvóta "českých potravin". To je opatření typicky česky byrokraticky komplikované, neprospěje českým výrobcům, jenom povede k další monopolizaci typu Agrofert a zákazníkům v každém případě potraviny zdraží. Pokud náhodou nechcete ceny potravin ještě navíc regulovat.

0 0
možnosti
Foto

Někdy koncem minulého století se uvádělo, že jeden americký farmář uživí svou produkcí 100 lidí. Pravda, jsou tam jiné podmínky. Za R-U a první republiky byl také poměr malých a středních statků jiný, než dnes. A šlo to (i bez dnešní mechanizace) lépe nebo hůře? Např. i vzhledem k dnešním ekologickým škodám?

0 0
možnosti
VH

Ještě trochu čísel:

Průměrný zemědělský podnik v ČR obhodpodařuje cca 7 x větší rozlohu, než je průměr EU. V srovnání s Dánskem dvojnásobnou, s Francíí a Německem dvaapůlnásobnou, Belgií, Holandskem a Španělskem třiapůlnásobnou, Rakouskem či Bulharskem šestinásobnou.

6 0
možnosti
JD

Krásně to ukazuje, jak komunisté přerušili vztah k půdě.

2 0
možnosti
VH

Rozumím dobře?

Operujete čísly zpracovatelů masa, abyste jimi komentoval velikost chovatelů?

Já alespoň rozumím slovu zpracovatel = jatka + udírny (zjednodušeno) a naprotitomu chovatel je hospodářství (s 500 jako s 5 kusy).

Nebo máte jinou definici?

0 0
možnosti
Foto

Pravda bude někde uprostřed, protože důležité je i udržení konkurence. Vaší logikou by stačilo několik málo jatek pro celou Evropu. Proč by zrovna jedny z nich měly být v Česku? několik málo pekáren pro celou Evropu, proč by jednou z nich měla být PENAM/Odkolek/AGH?

4 0
možnosti
Foto

Porovnávat čísla a nevzít v úvahu velikost států a počet obyvatel znehodnocuje celý článek

1 0
možnosti
LH

jsou tam čísla o soběstačnosti - to nestačí?!!

3 2
možnosti
Foto

Objektivní zhodnocení reality!! Demagogie z EU nás nesmí oslepit!!

0 7
možnosti
LV

A pointa? Měli bychom u nás také začít stavět velkokapacitní prasečáky za čínské peníze?

4 1
možnosti
TT

Pointa? - Nevěřit pohádkám o nadřazené kvalitě potravin pocházejících od těch úžasných farmářů ze Západu. Jakoby si konzumenti představovali, že když si koupí sejra z Itálie, tak že se při jeho produkci postupovalo podle jiných standardů než v případě těch českých.

Alespoň to jsem v tom vyčetl já - kromě jiného.

12 6
možnosti
MC

Velká pravda pane presidente AK...ovšem zadání Evropské komise je jiné:-/...dotace malým, bohužel zelená lobby vládne...A to jste nepsal o Brazílii, Mexiku a vlastně i USA kde jsou ekologické standardy na úrovni limitně se blížící 0...to se to pak vyváží.

2 0
možnosti
  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 914x
Zdeněk Jandejsek pracuje v zemědělství a potravinářské výrobě celý svůj profesní život. Pochází se staré rolnické rodiny, která bez přerušení hospodaří od roku 1630. Žije na vesnici. Na základě celoživotních praktických zkušeností a odborných znalostí obhajuje zájmy zemědělců doma i v zahraniční. Skutečný zemědělec hospodaří s péčí řádného hospodáře a je prvním ekologem. Zná přírodu, protože v ní žije.

Seznam rubrik