- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Jak z doby reálného socialismu, jsem už bohužel pamětník. Vyrábět, vyrábět...autorem uváděná výroba, plány byly určitě překročeny, ale v obchodech nic nebylo. Brání tady snad někdo někomu něco vyrábět? Je to také o přírodních podmínkách a rentabilitě dané výroby. Autorem uváděná věta o "systematické likvidaci naší výroby", myšleno asi ze strany Západu je už hodně za hranou, to nehlásají ani soudruzi z KSČM. Do našeho zemědělství teče z EU obrovské množství peněz, tolik toho nejde do žádného jiného odvětví. Z evropských dotací se budují moderní stáje, pořizuje se moderní technika a zvyšuje se tak konkurenční schopnost našeho zemědělství na mnoho let dopředu. To musí každý vidět i "ze silnice".
Jen pár nesouvislých glos:
Opravdu si myslíte, že si v březnu dokážeme vypěstovat dostatek domácích rajčat?
Opravdu si myslíte, že domácí spotřebitelé chtějí papat domácí podstatně dražší zeleninu při aplikaci vašich návrhů?
Nějak je mi záhadou, proč byl za socialismu při takové nadprodukci brambor problém v zimě a na jaře vůbec nějaké brambory sehnat?
Autor o sobě včetně svých předků tvrdí něco ve smyslu, že "všichni z jeho rodiny jsou a byli stále aktivními zemědělci". A tak by tady mohl vysvětlit, proč si čeští spotřebitelé místo skleníkových rajčat ze Španělska za 70 korun kilo, mají kupovat česká skleníková minirajčata cherry za 160-200 korun za kilo?? Preferenci českých potravin dávno prosazoval a hodně marně už lidovecký exministr zemědělství Marian Jurečka - a docela pohořel.
Takovy práce jste si s tím dál a výsledek na úrovni slohu žáka 3. ročníku zemedelky. A ta "z EU cílená likvidace českého zemědělství" to je pecka. Máte zahradu, nebo alespoň zahrádku? V čem jste v takovém případů soběstačny?
Autore, pořiďte si pár hektarů půdy a začněte pěstovat zeleninu. Uvidíte, sám, že to není vůbec jednoduché.
Vazeny, zacnete vse pestovat na vlastni zahradce, jsme zemi zahradkaru, chatickaru a chaluparu. Tam na Vas EU nemuze a Vy budete spokojeny. Proboha likvidace ceskeho zemedelstvi od EU, to jste se naucil kde? Pri studiu VUMLu?
Nemá prosím někdo tušení, jestli ta rajčata či polníčky, špenát, květák, mrkev atd. rostou opravdu někde v Itálii či Španělsku venku na sluníčku? Nějak se mi to u nechce věřit, nebo fakt by třeba na Siciílii bylo takový teplo?
Na Google mapách uvidíte obrovské bílé plochy u moře v Andalusie, Španělsko - jsou to foliovníky kde hydroponím způsobem pěstují rajčata (osobně jsem viděl). Takřka všechna v našich obchodech jsou odtamtud (visačky Productio es Andalúcia), popřípadě z Holandska (- také hydroponí, t.j. bez chuti ).
jo, brambory.. To si jako děcko pamatuju, že na podzim tatík sebrál kárku a jel do obchodu pro dva pytle brambor na uskladnění do sklepa. protože bez toho bysme půl roku žádné brambory doma neměli. pak je chodil každý týden do toho sklepa přebírat,, aby to všechno neschnilo a na jaře půlku vyhodil i s půlmetrovejma klíčkama. tolik tedy k naší soběstačnosti v bramborách za socialismu.
To v Brně jsme na tom byli líp, podnik OaZ to rozvážel až k činžákům ty brambory, kupodivu se nikdy žádnej pytel neztratil, a tolik to zas taky neklíčilo
Největší význam dovážené zeleniny je v tom, že je k mání i v takových měsících jako je únor nebo březen. V těchto měsících prostě vlastní zeleninu nikdy mít nebudeme a to ani kdybychom jí pěstovali úplně všude včetně trávníků ve městech mezi paneláky.