Kornfeil odstartuje do GP Nizozemí ze šesté řady

Holandská Velká cena na okruhu TT Assen se prozatím pro českého závodníka Jakuba Kornfeila vyvíjí jako na houpačce. Až pětadvacáté místo z prvních dvou volných tréninků vylepšila šestá pozice ze třetí volné sekce. Kvalifikace pak pro českého jezdce nizozemské stáje Redox RW Racing GP ale také nedopadla příliš slavně, když se umístil na osmnácté pozici.

Ve čtvrtečních volných trénincích se Jakub opravdu hodně trápil. Potíže se strojem mu umožnily zajet v podstatě jen jedno rychlé kolo. Proto jsme v kombinovaných výsledcích Kornfeila našli až hluboko ve startovním poli, konkrétně na 25. příčce. Proto motocykl musel být od základu přenastaven. Jenže v pátek ráno už přišel déšť a ono pěkné šesté místo. V tu chvíli bychom si asi všichni přáli mokrou dráhu také do kvalifikace.

 

V měřené sekci už ale trať byla kompletně suchá. Kubajz se usadil na šestnácté pozici a ne a ne si polepšit na svém osobním maximu. Náš reprezentant se dokonce propadl až do třetí desítky. Osm minut před koncem ale přišlo vylepšení, které Kornfeila posunulo zpět na šestnácté místo. Ostatní ovšem také zrychlovali a Jakub Kormfeil musel v prozatímních výsledcích opět dolů. Až úplně poslední kolo vyneslo čas o hodnotě 1:45.093, který pro Jakuba znamená konečné osmnácté místo se ztrátou 1.505 sekundy na vítěze Miguela Oliveiru. 

 

Jakub Kornfeil: „Včera motorka vůbec nefungovala. Museli přijít i technici z Kalexu. Přední kolo mně hrozně moc plavalo zejména na výjezdech z těch rychlých zatáček, kterých je tady v Assenu opravdu hodně. Vše se tedy podařilo opravit, a proto to v dnešním mokrém tréninku fungovalo skvěle. Proto jsem si i do kvalifikace přál déšť. Bohužel ale mé prosby nebyly vyslyšeny a jelo se na suchu. To se ale nedá nic dělat, podmínky jsou pro všechny stejné. A v samotné kvalifikaci mně hrozně dlouho trvalo, než jsem vylepšil svůj čas. Nakonec jsem se tedy polepšil, ale na víc jak osmnácté místo to bohužel nestačilo. Když jsem v Barceloně říkal, že sedmnácté místo je mega špatné, nevím, co bych musel říct teď, abych to označil správně. Nicméně na Oliveiru ztrácím 1,505, což není až tak moc propastná ztráta. Start ze šesté řady ale nebude jednoduchý. Navíc Niklas Ajo možná bude diskvalifikovaný za zkrácení tratě. Na to se ale nedá spoléhat, ještě k tomu, když mám před sebou takovou porci závodníků. Na posledním závodě v Katalánsku jsem si vyzkoušel, co takový start ze zadních řad obnáší a já doufám, že během závodu budu stejně úspěšný a na rozdíl od Montmeló motorku dovezu do cíle  pro nějaké ty body. Je mně jasné, že všichni mí fanoušci jsou tímto výsledkem asi trošku znepokojeni, ale snad nebudou zoufat, závod je až zítra.“   

Autor: Martin Jančálek | pátek 28.6.2013 21:55 | karma článku: 4,52 | přečteno: 126x