Jakub Kornfeil začíná od nuly

Německý okruh Sachsenring je místo, kam se český závodník Jakub Kornfeil každoročně velmi těší. Jinak tomu nebylo ani letos. Na okruh ležící v Sasku totiž přijížděl s vidinou, že prolomí svůj neúspěch z minulých závodů. Daří se mu to?

Stáj Redox RW Racing GP totiž po vleklých problémech musela sáhnout po nějakém řešení. Proto se do osmého závodu seriálu vydala s úplně novým motocyklem a začínala tak úplně od nuly. Kornfeil o sobě dal řádně vědět již v prvním volném tréninku. Umístil se na pátém místě a celkem zodpovědně dokázal akceptovat tempo nejrychlejších závodníků třídy Moto3. Tak stejně si vedl i ve druhé volné sekci. Když se ale usadil na čtvrtém místě, mezi jezdci velmi neoblíbený prvek zvaný „highsider“ ukončil Jakubovo páteční snažení. Po tomto pádu musel být Jakub převezen do mobilní kliniky kvůli nezbytným vyšetřením. Výsledkem naštěstí nebylo kromě několika odřenin žádné vážnější zranění, které by nějak závažnějším způsobem mohlo ohrozit další účast na německé Velké ceně.

 

V sobotu už dal Jakub jasně najevo, že ze strany zdravotní kondice nehrozí žádné omezení. Do kvalifikace proto nastoupil s velkým odhodláním pro položení dobrého základu pro zítřejší závod. Jenže jak se říká, skutek utek. Bez udávání jakýchkoliv příčin na adresu jezdce či motocyklu prostě musíme přistoupit na fakt, že i přes nízkou ztrátu na vítěze, která činí 1.057 sekundy, Jakub Kornfeil odstartuje do zítřejšího závodu až z osmnácté pozice. Nejlepší dosažený kvalifikační čas našeho závodníka pak měl hodnotu 1´28.357 a odpověď na otázku z prvního odstavce tedy zní: Ne, nedaří.

 

Jakub Kornfeil: „Tento víkend začínáme opravdu úplně znovu. V Assenu už toho opravdu bylo hodně. Změnili jsme úplně celou motorku. Včera všechno fungovalo velmi dobře, byl jsem pátý v prvním tréninku, prostě určitá naděje. Jediný problém byl trošku klouzající zadek, který si vzal svou daň ve druhém volném. Tento trénink jsme tedy ztratili a mechanici měli moře času dát vše do pořádku. Dnes ráno ale byly úplně jiné nejen podmínky, ale také chování motorky. A tak vlastně neděláme nic jiného, než že zkoušíme nastavení a různé změny, abychom se přiblížili pátku. Nová motorka je diametrálně odlišná. Dřív jsem byl zvyklý, že jakákoliv změna, ať už malá nebo velká, nic nepřinesla. Nyní je to přesně naopak, jen malinký rozdíl v nastavení jde obrovsky znát. Z mého pohledu je to super, protože už se dá leccos zkoušet a výhledově je to určitě dobrá zpráva. Musíme najít nějaký tzv. „basic setup“, tedy základní nastavení, od kterého se bude vše další odvíjet. Kvalifikace tedy byla jen další testovací sekce. I když ten čas je dobrý, pozice je hrozná. Neustále se něco zkouší a bohužel jsme i teď v situaci, kdy nevíme, co pojedeme zítra. Říkat, že kdyby to nevibrovalo, tak…, je zbytečné. Nemůžeme věčně omlouvat něco, takže musíme makat s tím, co máme. I když to vypadá, že se tady děje já nevím co, můžu všechny ubezpečit, že opravdu pracujeme v maximálním tempu, abychom byli někde úplně jinde a taky konečně měli z toho závodění nějakou radost.“ 

Autor: Martin Jančálek | sobota 13.7.2013 18:11 | karma článku: 6,27 | přečteno: 293x