Show must go on!

Tyhle lidi mám rád: zakousnou se a nepustí. A už mají víc jak 4 tisíce podpisů pro vypsání referenda! Místo aby šli k vodě, tak stojí každý den na několika místech Prahy 10 a sbírají a sbírají...

Věděli jste vůbec, že můžeme dát podnět k vyhlášení referenda? Já ne.

Celorepublikové nejde, ale místní ano. Pokud máte svůj lokální problém, chcete zrekonstruovat chodník nebo vysázet stromy v parku, můžete svolat referendum. Stačí vám k tomu podpora 10% právoplatných občanů, kteří mají trvalé bydliště v tom daném městě či vesnici.

A právě Praha 10, která má nějakých 83 tisíc občanů starších 18ti let, je svědkem hledání těchto 10ti procent. 8300 podpisů je potřeba pro to, aby se k plánům výstavby nové radnice mohl vyjádřit každý obyvatel Prahy 10, aby se zvrátilo rozhodnutí zastupitelů Prahy 10, že se pro radnici bude hledat vhodný pozemek (=Hagibor) a na něm se postaví nová radnice (a to bez relevantního porovnání a zhodnocení minimálně třech variant).

A jak těchto pár lidí věnuje svůj čas a energii, úspěch se pomalu blíží. Každý den přibývají desítky a stovky podpisů, takže v tuto chvíli jich již mají přes 4 tisíce!!!

Řekl bych, že je to neodvratné: všichni, kteří si již mnuly ruce, jak si pěkně pohrají se stamiliony z rozpočtu městské části, se pomalu mohou začít scházet a třeba na zahrádce u piva mohou vymýšlet, co s tím dál, "když nám ti aktivisté nabourají tak pěkně rozjeté plány".

Oni - ti, co chtějí referendum - přitom nechtějí zase až tak moc. Vlastně pouze jedno: aby se s veřejnými penězi nakládalo řádně a stavbě takovéhoto mamutího díla předcházela řádná architektonická soutěž, která by po dodržení standardních kroků vyústila opravdu v nejlepší řešení. Nejlepší pro město a občany, ne pro vyvolené jedince. Jinými slovy, aby se tato akce prováděla profesionálně a ne tím způsobem, jako když si chce člověk vybudovat na zahradě latrínu.

Takže jen tak dál, přátelé!

******************************************

************************

**********

Autor: Jan Baše | pátek 13.6.2014 17:19 | karma článku: 6,81 | přečteno: 228x