Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MBI

nebolševik

17. 12. 2011 11:06
člověče Baše

vy byste měl buď přestat psát nebo si vždycky před tím, než začnete, alespoň něco maličko zjistit o věci, o které chcete pojednávat. Já pominu fakt, že patrně nerozumíte významu slova "demagog" a že nemáte rád pana Klause, ono to není nijak podstatné. Podstatnější jsou vaše úvahy o případném zavedení školného či jak se tomu bude říkat. Ony jsou totiž jen součástí představy, že mnoho věcí má být "zadarmo" nebo alespoň s nějakými těmi dotacemi. Tento přístup  opomíjí základní fakt, že ono "zadarmo" musí někdo zaplatit (já, vy, ostatní diskutující zde a taky všichni ostatní) . Opomíjí i další skutečnost, totiž že se  statky, které jsou "zadarmo" většinou neskutečně plýtvá, nejrůznějšími způsoby. (Příklad mimo školství: podle statistik WHO - světové zdravotnické organizace - je 40-60% léčiv předepisováno zbytečně, a to i se započítáním těch, které si pacienti platí.) U vyššího školního vzdělávání to platí dvojnásob, uvažte jen procento absolventů, kteří jsou dokonale k ničemu.

1 0
možnosti
H

habit-.!..

17. 12. 2011 9:12
... vaše myšlenky nejsou nijak nové...

... a začali jsme se od nich odchylovat teprve před nějakými 20ti lety - do té doby bylo vzdělání společným majetkem, a podle toho se k němu přistupovalo - pečlivě vybraní jedinci (jak co do původu, tak i podle ideologických kritérií) vystudovali zadarmo, a potom plnili své vyšší poslání přesně podle vašich představ - za plat, který se nijak výrazně nelišil od platu obyčejného dělníka (tedy pokud nepočítáme obálkové příjmy)...

... zkuste dnešním absolventům nabídnout průměrný plat jako perspektivu příštích let - možná někde na filosofii uspějete, ale v praktických oborech těžko najdete blbce, který by vnímal vzdělání jen jako cestu, jak nezištně prospívat lidem...

Rv

0 0
možnosti
DP

nocnizvire

17. 12. 2011 4:59
souhlasím

Naprosto s autorem souhlasím.....

0 0
možnosti
JH

Sub7

17. 12. 2011 1:54
...

Když si chce dělník udělat svářečský kurz, musí si ho zaplatit buď on sám, nebo mu ho zaplatí zaměstnavatel, který pak ale po něm chce, aby se mu na určitou dobu uvázal. A Vy chcete, aby ten svářeč platil na vysokoškolská studia budoucímu lékaři, který pak bude mít několikanásobek jeho platu? Argumentujete tím, že toho lékaře bude potřebovat - no dobře, ale taky mu bude opět setsakramentsky platit. Privátnímu přímo, státnímu prostřednictvím daní. A co vasokoškolské studium těch profesí, které ten svářeč nikdy k ničemu potřebovat nebude - kusthistorici, filosofové, múzičtí umělci... A uvědomte si, že studium zadarmo produkuje řadu nezaměstnaných absolventů. Když bude studium placené, studenti si daleko lépe rozváží výběr takového oboru, v němž budou mít šanci sehnat zaměstnání.

0 0
možnosti
JH

Sub7

17. 12. 2011 2:12
Re: ...

A ještě jednu připomínku si dovolím. Nakouknul jsem do jednoho dalšího Vašeho blogu z minulého měsíce, kde se pohoršujete nad pány, co močí na veřejnosti. Jste ještě mladý, ale ona Vás ta prostata, příteli, časem také nemine. A nejspíš ani Vy nebudete pochybovat, že kdyby byla poblíž toaleta, málokdo by se venčil všem na očích jen proto, aby se pochlubil tím, co nosí v kalhotách. Promiňte, ale připomínáte mi jistou Eulálii Čubíkovou.

0 0
možnosti

Dispute

17. 12. 2011 0:31
Dočasný pán Hradčan zapomněl na svoji rychlou habilitaci,

a také podezřele rychlou profesuru - vše zdarma. Zapomněl na své funkce v Československémn svazu mládeže a nezdařenou privatizaci. Sytý hladovým nevěří. Jeho demagogie popírající oteplování ovzduší je neuvěřitelná.8-o

3 0
možnosti
S

sorki

17. 12. 2011 0:50
Re: Dočasný pán Hradčan zapomněl na svoji rychlou habilitaci,

..vás omlouvá jenom to, že jste hladový bolševik..pak chápu, že je pro vás elementární pochybnost "neuvěřitelná"..zrovna vás si dovedu představit, jak podle jedné rady "oteplovačů" připevňujete na zadek krav vaky na odchyt metanu..:-P;-D

0 0
možnosti
M

modroslizák

17. 12. 2011 0:20
Když to pravice chce mít, tak ať to má

Jen ať potom nebrečí, že my své děti a vnuky na školách uživíme, ale oni to finančně neutáhnou. Holoubkové, buď váš potomek mít diplom bude, nebo nebude a je úplně jedno, jestli jeho rodiče, nebo prarodiče byli, nebo ještě jsou komunisti.

0 0
možnosti
JZ

Josef Zelený

16. 12. 2011 23:56
Další aspekt

Je zde ještě jeden argument pro placení vysoké školy.: Je pravdal že pan prezident (a například i moje maličkost) za totáče vystudoval vysokou školu zadarmo, ale přeci jen byla jiná situace. Neříkám, že bylo správné, že lidé nemohli vycestovat do zahraničí, jak chtěli. Ale i když to správně nebylo, tak prostě taková byla reálná situace. Proto se dalo předpokládat, že kdo tady vystudoval "za dělnický peníze", jak říkali komunisté (a proč jim nepřiznat, že do značné míry to pravda byla), tak tady potom chtě nechtě musel zůstat, musel tady pracovat a svou prací pak společnosti vracet, co do něj dala. Lékař skutečně vystudoval za dělnické peníze, ale potom také ty dělníky léčil. Dnes mnozí studenti vystudují za peníze českých daňových poplatníků, ale potom zvednou kotvy a jdou do ciziny. Jak k tomu přijde český daňový poplatník, že má hradit studium takového člověka, který potom pracuje v cizině a tomu českému daňovému poplatníku to nevrátí? tak ať částečně platí školné rovnou!

1 0
možnosti
L

laduk

16. 12. 2011 22:58
hm..

Napadlo mě, jestli znáte význam slova demagog.

Co když stavař z VŠ nemůže sehnat práci, musí nejdřív zaplatit školu a teprve potom si hledat práci jinde? Než se rozhodne bude zatím zametat ulice? Nebo jste zapomněl předeslat, že vše je podmíněno pětiletým plánováním? Svou naivitu korunujete příkladem lékaře, který má přece léčit. Zatímco on chce v reálu jen trojnásobek průměrného platu.

3 0
možnosti
TT

žepré

16. 12. 2011 22:49
Že má někdo něco dělat pro společnost?

To je myšlenka socialistická, komunistická, bolševická a teroristická! Do Severní Korei, hybajz! Na cestu dostaneš karmu.

1 0
možnosti
A

ataknevím

16. 12. 2011 22:40
Vysokoškolský člověk by neměl být po studiu frustrován

Člověče, nečumte furt jenom na sebe do zrcadla a rozhlédně  se trochu po demokratickém světě, a pak zjistíte, jaké nesmysly píšete.

4 0
možnosti