Nová radnice Prahy 10 - dohlídněte na férový proces

Praha 10 bude mít zřejmě novou radnici. Aby její obyvatelé měli dojem, že vše se děje dle nejlepšího vědomí a svědomí (zastupitelů), byla vytvořena komise, která měla dva "zástupce z lidu". Jenže ti rezignovali poté, co jejich setrvání v komisi mělo pouze deklarovat "férový" postup radnice. A co s tím teď? Jak elegantně docílit svého a přitom nevrhnout ani stín pochybnosti, že se "něco" děje jinak, než by mělo?

Spěchá to...

Radnice sáhla opravdu k velkolepé akci téměř švýcarského typu: ne, že bychom byli vyzváni k závaznému referendu k této otázce, ale i tak šlo o monstrózní akci. Do poštovních schránek všech obyvatel Prahy 10 dorazily v minulém týdnu obálky s výzvou "Nabídka radnice občanům Prahy 10: dohlídněte na férový proces hledání nového sídla úřadu". Slůvko "všech" je teoretické slůvko, které do sebe dokáže vstřebat i výjimky v podobě vynechání některých adres, zjevně nepohodlných, za což jistě může nespolehlivá pošťačka, případně permanentní nepořádek na České poště a.s. (Jen bokem: ta samá pošta roznášela za několik dnů i Noviny Prahy 10 - nešlo ušetřit?)

Tak jako tak šlo o desetitisíce obálek - o tom není sporu. A ty hlásaly: chcete dohlížet? Vyplňte přihlášku do 22.1.2014 a to do 8:45.

Já jsem nelenil a svou přihlášku dodal již 20.1.2014 v 8:45. Byl jsem nějaký 54tý občan, který se tam dostavil. Říkal jsem si, není to trochu malý zájem? (V poledne 21.1. už bylo nějakých 150 přihlášek! Že by sprint v závěrečné zatáčce?)

Dnes jsem se dozvěděl z neoficiálních zdrojů, že losování proběhne již v 22.1.2014 a to hned v 10:00, tj. téměř po hodině od "uzavření přijímání přihlášek". Proč takový spěch? O co tady jde?

O co tady jde? O hodně!

Jde tu opravdu o hodně: stručně řečeno o stovky milionu korun, které se "musí" proinvestovat. Ve slovech faktů dává radnice na výběr ze třech variant:

- oprava Vlasty

- nová budova u stanice metra Strašnická

- koupě jiné nemovitosti

Celá akce volně navazuje na Rámcovou smlouvu na stavební práce, kterou Praha 10 před časem uzavřela, zřejmě v rámci boje proti korupci?

Vše již je předem dohodnuté

Takže hned zítra dopoledne budou vylosovaní dva "šťastlivci", kteří doplní oslabenou komisi. Ta začne rychle jednat a odsouhlasovat, aby se dohnal skluz, který již způsobil nebývalý zájem občanů o tuto megalomanský projekt. A jak to asi bude pokračovat?

Já bych to udělal asi takto:

- varianty, které se mi nelíbí (např. první dvě), mírně prodražím (v rozpočtu stačí změnit pár jednotkových cen a nějaké ty kubíky a metry čtvereční - není problém)

- protože to chci postavit v určité lokalitě, tak tato varianta bude nejlevnější (vše bude sice předražené, ale kdo by volil ty mnohem dražší řešení???)

Není to jednoduché a přitom noblesní řešení?

Všichni budou jednoznačně pro to, aby radnice neutrácela zbytečné stamiliony a rozhodla o realizace "nejvýhodnější" varianty. Nově zvolení členové komise, dohlížející na "férovost", budou vytvářet pouze zdání demokratičnosti radnice a zvednou ruku stejně jistě, jako ti, kteří budou vědět víc. Pokud ovšem nebudou také z těchto řad...

Za účasti notáře?

Nezbývá mi než popřát tomu, kdo bude zítra tahat přihlášky z klobouku, šťastnou ruku. Renomovaný notář jistě dohlídne na tolik zmiňovanou "férovost" a každý šťoura a pochybovač si jistě bude moci podívat na stránkách radnice na video z losování. Tím se dá jistě obelstít většina lidí sledujících pana Zemana, zda nebude mít další zajímavé postřehy na nominace pánů ministrů. Většina se dá opít rohlíkem, ale ne všichni. A na to bych rozhodně myslel - kdybych byl na té naší radnici...

 

*********************

************

*****

 

Autor: Jan Baše | středa 22.1.2014 0:15 | karma článku: 12,02 | přečteno: 536x