Nejen "velká" politika používá "malé" lži...

Ano, i v komunální politice tečou nemalé peníze, tudíž i tam je nutné pracovat s propagandou, která se snaží vytvářením nepravdivých informací co nejvíce zastřít skutečný stav věcí. Praha 10 není výjimkou, i na této radnici se drží hesla: "Informace musí být především rychlá, nemusí být správná."

Mám na mysli zasedání zastupitelstva, které se konalo v pátek 27. 3. 2015. Zcela netradičně bylo svoláno na devátou hodinu ranní a stalo se co do délky rekordním zasedáním - trvalo téměř 14 hodin!

Jedním z důvodu, proč se zasedání protáhlo do nočních hodin, bylo i to, že opozice na Praze 10 detailně kritizovala nepřipravený a ke schválení podstrčený návrh ohledně záměru zadat veřejnou zakázku na poskytování outsourcingu IT služeb za 150 milionu Kč. Předkládaný návrh měl nejen spoustu "děr", ale doprovázela jej i standardní desítková zvyklost, totiž fakt, že zastupitelé nebyly informováni o mnoha skutečnostech. Jak několikrát zmiňoval i zástupce koalice za ČSSD pan Rázl, nebylo vůbec jasné, proč je vlastně doporučována varianta outsourcingu, která je o 8 milionu Kč dražší. (?) Na tuto otázku neodpověděl nikdo, ani předkladatelka návrhu, senátorka Cabrnochová (SZ, že by to ani nečetla?), ani paní starostka Kleslová (ANO), z které se najednou (jako i z jiných přítomných) stal v této oblasti naprostý laik (dle svého vyjádření). Dovedu si představit, že mnohý z radních možná umí kromě zapnutí a vypnutí PC opravdu již jen několik základních úkonů, ale že neumí "do pěti počítat", to se mi opravdu věřit nechce. Takovéto tvrzení si možná zatím schovávají pro vyšetřovatele z hospodářské kriminálky, až je budou v budoucnu vyšetřovat za špatné hospodaření s cizími prostředky.

Ale zpět k tématu: zkrátka nakonec, především díky perfektnímu grilování celého návrhu OPOZICÍ (tzn. hlavně seskupením VLASTA), byl návrh neschválen.

A co jsme se dočetli na oficiálních stránkách radnice?

Článek s názvem "Koaliční zastupitelé prosadili, že IT zakázku projedná majetková komise a finanční výbor" publikovaný hned v pátek 27. 3. (tzn. v den zasedání, možná přímo ještě v jeho průběhu), budí dojem, že koalice udělala zase nějakou velmi dobrou práci. Ve skutečnosti by se dalo říci, že se koalice pouze zalekla a neschválila připravený návrh, což by totiž jinak klidně mohla udělat, protože opozice (VLASTA + TOP09) nemají dostatek hlasů pro přehlasování jakéhokoliv návrhu (pokud koalice "drží při sobě"). http://85.118.129.9/urad-mc/tiskove-zpravy-a-aktuality/TabId/74/ArtMID/4284/ArticleID/909/Koali%c4%8dn237-zastupitel233-prosadili-%c5%bee-IT-zak225zku-projedn225-majetkov225-komise-a-finan%c4%8dn237-v253bor.aspx

Nevím, kdo je autorem této "aktuality", ale každopádně své propagandistické a demagogické umění ovládá dokonale: z prohry je vždy potřeba udělat záměr a případně dokonce vítězství. Něco se nenapíše, něco mírně překroutí, k tomu drobná lež a je to - zdání poctivosti, počestnosti a spravedlnosti je zachován. Alespoň pro ty, kteří ještě neprozřeli...

Důležité je, že tato dezinformace bude na úvodní stránce radnice viset X dnů. Její cena je totiž vysoká - napsat rychle těchto pár vět stojí za to manipulovat s veřejným míněním občanů. Ne každý si již totiž dá práci, aby se podíval na do deseti dnů zveřejňovaný stenografický záznam (http://85.118.129.9/volene-organy/zastupitelstvo-mc/zapisy-a-stenozaznamy-ze-zasedani.aspx) či videozáznam (http://85.118.129.9/volene-organy/zastupitelstvo-mc/videozaznam-ze-zasedani.aspx) ze zasedání.

******************************************************

*****************************

******

Autor: Jan Baše | neděle 29.3.2015 22:09 | karma článku: 10,83 | přečteno: 384x