Kácet, kácet, kácet aneb kde leží země ladem?!

Ano, jak poznamenal jeden vnímavý čtenář v diskuzi, je to už moje "hotová posedlost". Je mi líto, ale poslední dobou opravdu nepíši skoro o ničem jiném než o pražském magistrátu. A není to, že by mě to nějak bavilo, ale spíše z toho důvodu, že pořád ještě nevycházím z údivu!

Dával jsem již dříve v plén otázku, co máte raději, zda minarety či pravoslavné kostely. Teď bych se zeptal jinak: myslíte, že je horší klasická mafie typu Mrázek či mafie úřednická, prokvetlá všemi důležitými posty a odděleními?

Ponechám na vás, zda se vůbec dá mafie takto uměle rozdělovat, když je zřejmé, že ty nejschopnější chapadla každé odnože jsou stejně vzájemně propletena. Gangsteři klasického typu spolu s úplatnými politiky, úředníky a soudci jsou v podstatě neprostřelitelným soukolím, které se nemusí obávat ničeho. Ty úplatné složky mnohdy bývají zároveň i gangstery v jedné osobě, takže... co by s tím zmohl i takový šikovný Cattani?

Ale trochu k věci: pražský magistrát si na duben a květen zrušil zasedání zastupitelů - údajně kvůli možné předvolební propagaci jistých stran na oněch zasedáních. Pokud vím, tak takovéto rozhodnutí nejen že není standardní, ale je přímo naprosto ojedinělé a zároveň nehorázné. Jen dokazuje naprostý úpadek a aroganci pražských mocipánů.

Praha by samozřejmě žila i bez nějakých těchto zasedání upocených straníků mnohem delší dobu než dva měsíce. Možná i lépe. Horší je další kousek z této dílny: jak konečně osídlit ty zcela nevyužité (rozuměj nezastavěné) a zanedbané (rozuměj čerstvě vykácené) pozemky, které se nachází v oblasti jménem Trojmezí! o co jde?

Magistrát (oddělení ochrany přírody a krajiny) dal povolení majiteli/majitelům k prořezání sadu, tj. porostu do obvodu 80mm a pokácení nemocných stromů. V Trojmezí se začalo kácet již před několika týdny a nepřestalo se ani začátkem dubna, kdy začíná obecně uznávaný vegetační klid. Důvod? Čas kvapí a když se zastupitelé sejdou až v červnu, bude to právě ta nejlepší vhodná doba na to, aby se odhlasovala změna v územním plánu týkající se Trojmezí a to taková, aby se Trojmezí dalo patřičně využít, totiž zastavět. Kupodivu, v konceptu změn územního plánu, který byl veřejně presentován a mohl být občany připomínkován, se žádná takováto změna nevyskytla. Že by na ni tenkrát zapomněli? Nebo se to nestihlo? Ne. Je to jinak. Bylo by to příliš viditelné a tím pádem riskantní, protože v systému připomínkování by hrozilo, že budou "kladeny příliš pádné překážky". Takto, jak se to zřejmě plánuje provést, již nikdo žádné připomínky dávat nebude, protože nemůže a záměr bude prosazen.

A jaký je ten záměr? Samozřejmě zisky a to na všech stranách, kromě životního prostředí, zvířat a Pražanů. Ale všichni ti jmenovaní jsou na tom z hlediska magis(t)rátu (nebo magi-státu?) vlastně stejně: nezajímají ho. Jediné, co je zajímá, je zřejmě jakákoliv plocha, která není doposud vyasfaltovaná a vybetonovaná.

Ve středu 7.4.2009 vyplul na povrch pan Langmajer s návrhem, jak zkultivovat onen dnes tak zanedbaný kus země. (Vykácené je tam nyní opravdu skoro vše!) Nevím, co bude na níže přiloženém obrázku viditelné, ale mohu vás ubezpečit, že ty malé hnědé tečky jsou domy či domky, že jich je dle mého odhadu minimálně 200 (na přesné počítání nemám žaludek), a že jediné, co by z Trojmezí zbylo (když nepočítám nějaký ten parčík pro venčení psíků místních novousedlíků) by bylo pole na jižní straně. Opravdu pěkný nápad!

Pane Bém, příště, až budete hledat další prostor pro vylití patřičného množství betonu (nemáte nějakého kamaráda také ve stavebninách?), doporučuji Petřín. Jestli si zrovna nevybavujete, o co jde, tak je to takový nevýznamný park nad Újezdem, který je vcelku zchátralý a nevyužívaný - chodí tam jenom výstřední občané na procházky a to zřídka kdy. Navíc je ve svahu, takže jeho údržba stojí dost peněz daňových poplatníků. Co takhle to vylít betonem a prodat to? Výhled z teras by byl myslím ceněn zlatem...

**************************
**********
***

 

Autor: Jan Baše | pátek 9.4.2010 23:19 | karma článku: 12,76 | přečteno: 1302x