Jak Praha 10 "ušetřila" 730 tisíc

Byla by to v podstatě pozitivní zpráva, kdyby tyto peníze nebyly "ušetřené" z peněz, které se naplánovaly promrhat. Jinými slovy: akci nejprve řádně prodražme, abychom potom mohli tvrdit, že jsme něco ušetřili. Ale matematika je naštěstí neúprosná, a tak se na to pojďme podívat...

Stručné shrnutí stavu:

a) MČ Praha 10 (tehdy pod vedením starosty Zoufalíka) svolalo referednum.

b) Místo aby se konalo v jednom termínu (např. komunálních voleb), tak bylo rozděleno na 3 kola (údajně z toho důvodu, aby se v tom občané vyznali).

c) V návrhu, které zastupitelstvo odsouhlasilo, byly na uspořádání referenda uvedeny následující odhady nákladů:

d) Když jsem žádal vyčíslení skutečných nákladů, bylo mi to nabídnuto za úplatu 400,-Kč.

e) Jelikož jsem škrt a připadalo mně platit 2 hodiny práce úředníkům, kteří by snad měli mít v popisu práce službu občanům hrazenou z našich daní, tak jsem je nezaplatil. Tudíž žádost byla odložena (rozuměj nevyřízena).

A teď jdeme do finále tohoto dílu! Aniž bych to čekal, dostal jsem od tajemníka úřadu dopis! (originál viz. zcela dole)

V něm jsem se dozvěděl, kromě některých lehce překroucených konstrukcí a spoustu již zmíněných a nepodstatných věcí, zároveň velmi podstatnou informaci. Když budu citovat: "... Vám sděluji, že rozdíl mezi předpokládaným odhadem nákladů na konání místních referend a skutečnými náklady v souhrnu činil cca. 730 tisíc Kč. Tuto částku se tedy podařilo MČ Praha 10, oproti předpokládanému návrhu, ušetřit.  "

Pan tajemník má ve svém textu naprostou pravdu, jelikož tam je ono "oproti předpokládanému návrhu". Kdybych byl zcela prostý občan, který nedokáže najednou vyplnit 15 otázek referenda, tak by mi zřejmě srdce zaplesalo a polil by mě nádherný pocit, jak neskutečně skvěle MČ Praha 10 hospodaří. Jenže nestalo se mi tak... stovky hodin matematiky ve školních škamnách způsobily své. A tak jsem si to pěkně hodil do čísel...

1) 730.000,-Kč je z 5.402.650,-Kč zaokrouhledně 13,5%.

2) Nevím, kde a kdy a co se přesně ušetřilo, ale vezměme v úvahu, že v každém kole referenda se ušetřilo úměrně stejně. Vzniká z toho následující tabulka:

3) Matematická úloha pomalu končí. Otázka zní: kolik tedy MČ Praha 10 ušetřilo?

Nebudu Vás napínat ani zkoušet - samozřejmě, že neušetřilo nic!

Zdůvodnění?

Kdyby se referendum konalo v 1 termínu, stálo by ca 1.683.000,-Kč. Tím, že se uspořádali 3 kola, stálo ca 4.673.000,-Kč.

Zbytečně utracené peníze jsou: 4.673.000 - 1.683.000 = 2.990.000,-Kč

Závěr:

Omlouvám se tedy za mylnou informaci, kterou jsem uváděl v předešlých 3 dílech tohoto seriálu. MČ Praha 10 zbytečně neutratila 3,5 milionu korun, ale "jen" 3 miliony korun!

(koho zajímají detaily, nechť navštíví související články níže uvedené)

A zde následuje originál dopisu...

 

 ***********************************************

************************

***********

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Baše | pátek 13.2.2015 18:25 | karma článku: 12,56 | přečteno: 803x